fbpx

Conservarea Celulelor STEM, un viitor mai sigur pentru copiii nostri

de

In urma cu cateva luni, revista noastra v-a mai prezentat tehnologia de recoltare si pastrare a celulelor stem in cadrul Bancii de celule stem Stem-Health Unirea, parte a Hygeia Group. Asa ca, atunci cand am fost invitat sa vizitez laboratorul similar din Atena, nu am ratat prilejul de a discuta cu reprezentantii bancii de celule din Atena despre terapia cu celule stem si perspectivele cercetarii in acest domeniu.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prima surpriza avea sa ne intampine chiar la intrarea in laborator: alaturi de afabilii Nikos si Greg Nikolaidis ne-a intampinat Corina Peste – Tsilimidou, directoarea Bancii de celule stem (Cord Blood Bank), biolog roman venit, in urma cu doisprezece ani, cu o bursa de studii in Grecia, de unde n-a mai plecat.

Zambetele si buna dispozitie a gazdelor nu i-au ferit de tirul intrebarilor gazetarilor romani, lucru ce avea sa se dovedeasca doar o incalzire pentru conferinta de presa ad-hoc ce avea sa se desfasoare intr-una dintre salile extrem de modernei maternitati Mitera Clinic, unde celor trei avea sa li se alature si Laura Leonte, Marketing Manager la Stem – Health Unirea.

Sesiunea de intrebari a fost foarte animata si s-a transformat la un moment dat intr-o discutie extrem de interesanta, ce a depasit cadrul gandit initial de gazdele noastre.

Corina Peste – Tsilimidou: „Si eu sunt mama si i-am stocat copilului meu celule stem“

Celulele stem sunt de mai multe feluri, dar discutand despre cele din cordonul ombilical, acestea sunt hematopoietice. Acest tip de celule sunt utilizate in terapiile bolilor legate de hematopoieza: anemii, leucemii…

Ele sunt considerate celule primitive si au avantajul ca pot fi recoltate fara durere. Ele provin din cordonul ombilical care, de obicei, se arunca, dar reprezinta o sursa bogata de celule ce pot fi folosite in diferite terapii.

Celulele stem adulte sunt celulele care se recolteaza dupa nastere, din sangele periferic al pacientului sau din maduva osoasa. Tehnicile de recoltare nu sunt, neaparat, mult mai dureroase, dar sigur ca presupun mai mult stres pentru pacient.

Pana in prezent, aceste celule stem din cordonul ombilical s-au folosit in diferite tipuri de terapii pentru diverse afectiuni ale sangelui. In ultima perioada, s-au facut o serie de experimente clinice si la nivelul sistemului nervos, in caz de paralizii cerebrale, si speram ca, la finalizarea acestui studiu, rezultatele sa fie pozitive. Ceea ce e sigur e utilizarea lor pentru stoparea diferitelor maladii sangvine.

„Noua metoda care a aparut prin posibilitatea de a «face» un alt frate – pentru ca pe un copil bolnav de asa ceva numai un frate l-ar mai putea salva – nu cred ca reprezinta pentru mama in cauza vreo dilema morala.

Cand o familie are un copil bolnav, face tot ce-i sta in putinta ca sa-l salveze.“

„Acest lucru nu inseamna ca noi indemnam cuplurile sa mearga in directia manipularii genetice a embrionului pentru obtinerea anumitor caracteristici fizice sau intelectuale. De obicei, medicii care se ocupa de fertilizari nu indeamna parintii spre asa ceva. Dar nimeni nu stie ce se va intampla in urmatorii ani.

Vreau sa cred ca fiecare banca depozitara a acestor posibile surse de salvare a pacientilor isi controleaza atat de bine siguranta, incat sa nu apara cazuri de utilizare ilegala sau frauduloasa a lor. Noi facem tot ce putem pentru a indeplini cele mai stricte standarde de securitate. Banca din Bucuresti urmeaza aceleasi standarde cu banca din Grecia.“

Tehnologia folosita de fiecare banca de celule difera in functie de ceea ce-si doreste aceasta. In Romania exista mai multe banci – folosind tehnologii diferite – care-si disputa piata. Se pot stoca fie celulele stem – dupa izolarea lor din sange (procedura Stem – Health), fie se poate pastra sangele integral – asa cum fac alte banci. Exista avantaje si dezavantaje.

„Un avantaj al tehnologiei noastre ar fi ca unitatea de stocare doar cu celule stem contine o cantitate mai mica de DMSO (substanta cu care sunt tratate celulele pentru protectie in timpul procesului de congelare), decat sangele integral, si astfel, in caz de transplant, nu e atat de toxica pentru organism, pe cand, daca ai o cantitate mai mare de sange, automat trebuie sa folosesti o cantitate mai mare de solutie.

Sangele procesat (unitatea de celule stem) contine mai putine celule rosii decat sangele integral. O parte din celulele rosii sunt distruse in timpul decongelarii, iar DMSO distruge celulele rosii, iar hemoglobina eliminata de acestea este toxica pentru rinichii pacientului.

Prezenta unui numar scazut de celule rosii in unitatea de celule stem reduce riscul de incompatibilitate de grup sanguin dintre donator si primitor in cazul unui transplant (celulele rosii stau la baza determinarii grupului sagvin si a RH-ului.)

Vrem sa dam posibilitatea parintilor sa cunoasca si sa inteleaga ce importanta este sansa pe care o pot da copiilor lor. Este o sansa unica pe care le-o poti oferi doar la nastere, e o sursa de celule la care nu mai poti apela mai tarziu si acesta e si motivul pentru care am muncit si am insistat foarte mult sa existe si in Romania. Cred ca toti copiii din Romania au dreptul sa le fie pastrata o particica pentru un eventual tratament in viitor.“

E important de inteles ca aceste celule stem, pastrate intr-o banca familiala, pot fi utilizate atat pentru copilul donator pentru anumite tratamente hematologice, cat si – cu mare succes – pentru frati sau chiar pentru parinti!

„In prezent stim ca aceste celule sunt viabile chiar si dupa 20 de ani – pentru ca cea mai veche banca din care s-a testat o unitate are 20 de ani vechime. Peste alti 20 de ani este posibil ca acel copil caruia i s-au pastrat celulele, sa aiba nevoie de ele pentru propriul copil.

Spre onoarea noastra, tocmai am reusit sa obtinem cea mai severa acreditare din domeniu: FACT-NetCord. Este singura acreditare care urmareste unitatea si o verifica din punct de vedere calitativ din momentul recoltarii si procesarii, pana la transplant. Suntem prima banca familiala din Europa care a obtinut o astfel de acreditare si a doua din lume.“

Se asteapta cu nerabdare rezultatele cercetarilor despre noile tipuri de celule stem, cum ar fi cele mezenchimale care se gasesc in alte tipuri de tesuturi: adipos, in tesuturile cordonului ombilical (dar nu in sange) sau placenta. Se fac mari eforturi pentru observarea rolului acestor celule mezenchimale si rezultatul utilizarii lor in special in domeniul chirurgiei estetice de reconstructie. Infiintarea mai multor banci, care sa conserve diferite tipuri de celule stem si – implicit – utilizarea acestora in mai multe tipuri de terapii ar putea mari substantial sperantele celor bolnavi.

„Si eu sunt mama si i-am stocat copilului meu celule stem in Banca Stem- Health. Nu stiu daca sunt mai linistita sau am facut-o ca sa fiu mai linistita, sau daca am considerat ca trebuie sa o fac. Este o sansa pe care parintii mei nu au avut-o pentru mine. Noilor generatii le este oferita si eu, ca parinte, n-am vrut sa-mi privez copilul de ea. Poate ca nu vor fi folosite niciodata… Imi doresc sa nu fie folosite niciodata! Dar stiu ca, in caz de nevoie, exista o posibilitate.“

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.