fbpx

Consumul de bere, in cantitati moderate, combate depresia – STUDIU

de

Cei care consuma bere in cantitati moderate sunt expusi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, in comparatie cu cei care nu consuma alcool sau il consuma abuziv, potrivit unui studiu al institutului Nord-Trondelag Helath Study din Norvegia, informeaza un comunicat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Peste 38.000 de persoane au participat la studiul privind comportamentele de consum si sanatatea mintala efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul in Norvegia, informeaza comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie din Bucuresti.

 

Cercetatorii, condusi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen in Norvegia, au constatat ca cei care nu consuma deloc bere sau consuma in cantitati foarte mari au fost predispusi sa raporteze simptome de depresie, in comparatie cu cei ce consuma bere in cantitati moderate.

 

“Depresia este o boala reala, este o tulburare a starii afective, care duce la instalarea unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada mai lunga de timp, iar berea poate fi un aliat in combaterea aparitiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat insa este ca efectul benefic al berii, si in acest caz, se face simtit exclusiv in cazul in care este consumata in cantitati moderate”, spune Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

 

O posibila explicatie pentru legatura dintre non-bautori si depresie are o conotatie de natura sociala, aceasta interdependenta putand fi pusa si pe seama faptului ca abstinentii au mai putini prieteni apropiati decat consumatorii de alcool in general si bere in particular. Ei pot considera ca este mai greu sa dezvolte prietenii puternice, neavand avantajul berii ca liant social.

 

Cercetatorii sugereaza, de asemenea, ca in cazul celor care nu consuma alcool pot fi identificate anumite trasaturi de personalitate care conduc atat la abstinenta, cat si la depresie.

 

Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia si alte rezultate nedorite si atat cercetatorii straini, cat si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie, recomanda un consum moderat de bere, alaturi de o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, se mai arata in comunicatul citat.

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, infiintat in martie 2012, este o entitate cu caracter stiintific ce are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg. In stransa legatura cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va acorda anual doua burse de cercetare pe marginea obiectului de studiu propus, burse care vor fi destinate in principal studentilor din ani terminali, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor.

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este rezultatul demersului celor trei membri fondatori, reprezentanti ai mediilor universitare, medicale si de cercetare din Romania: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.