Regizat, scris si produs de Anca Damian, Crulic – drumul spre dincolo a fost din nou premiat la doua dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Cehia si Romania: a primit Premiul Silver Eye Award, oferit in cadrul celei de-a 15-a editii a Festivalului International de Film Documentar Jihlava, din Cehia, o distinctie ce recompenseaza „filme documentare creative si exceptionale din Europa Centrala si de sud-est” si Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc, oferit in cadrul celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Documentar Astra, de la Sibiu. „Sper ca din lumea de dincolo, cineva zambeste”, a spus Anca Damian la primirea premiilor.
Filmul este povestea reala a lui Claudiu Crulic, un roman arestat in Polonia pentru un presupus furt, tinut in inchisoare in ciuda probelor ulterioare care aratau ca, la data jafului, el nu se mai afla la Varsovia, si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma grevei foamei. In Romania, pelicula ruleaza la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, distribuita de Independenta Film.
Anca Damian a primit prestigiosul East Silver Eye pentru cel mai bun documentar de mediumetraj, acordat de Institutul de Film Documentar in cadrul East Silver Market. Distinctia a fost oferita anul acesta regizorilor a trei filme, selectate din 250 de documentare inscrise. Alaturi de Crulic – Drumul catre dincolo, juriul a acordat premiul regizorului Martin Mare?ec – Cehia, pentru Solar Eclipse (cel mai bun documentar de lungmetraj), si Alinei Rudnitskaya – Rusia, pentru I will forget this day (cel mai bun documentar de scurtmetraj).
Anul acesta, juriul sectiunii East Silver Eye a fost compus din Sally Berger, curator de film si media in cadrul Departamentului de Film de la Muzeul de Arta Moderna din New York (MOMA) si Pieper Martin, commisioning editor in cadrul ZDF/ARTE. Filmele premiate vor intra, timp de un an, intr-o retea de distributie numita East Silver Caravan, ce va sustine distributia lor in festivaluri si pe piete de film internationale.
Supranumit de catre regizorul portughez Manoel de Oliveira un „Mecca al filmului documentar”, festivalul ce se desfasoara la Jihlava, in centrul Cehiei, este cel mai semnificativ eveniment de acest gen din centrul si sud-estul Europei, ce ofera „o reflectie ludica a lumii din multiple perspective” si recompenseaza anual in jur de 12 filme documentare creative care se remarca prin curaj si risc. In afara celor patru premii principale oferite de juriul festivalului – Opus Bonum, pentru cel mai bun documentar international (oferit in acest an regizorului belgian Pierre-Yves Vandeweerd pentru filmul Lost Land); premiul Between the Seas, pentru cel mai bun documentar din centrul si estul Europei; Fascinations, pentru cel mai bun documentar experimental si Czech Joy, pentru cel mai bun documentar ceh, festivalul aduce o serie de alte distinctii importante.
La numai o zi dupa incheierea festivalului de la Jihlava – 29 octombrie, in Romania, la Festivalul International de Film Documentar Astra, organizat pentru a 11-a oara la Sibiu, Crulic – drumul spre dincolo a primit Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc din competitie. Considerat de catre regizorul si profesorul de antropologie vizuala Michael Yorke, prezent pentru a treia oara in juriul festivalului Astra, un eveniment esential in Europa de sud-est, ce „pune in contact documentarul romanesc cu traditia stilistica internationala a cinematografului documentar”, festivalul de la Sibiu recompenseaza, o data la doi ani, documentare importante de pe scena internationala. Juriul sectiunii Romania, din care a mai facut parte si regizorul roman Cristi Puiu, si-a motivat alegerea afirmand ca „autoarea mixeaza excelent tehnici diferite, in stilul artistilor vizuali, pentru a spune povestea tulburatoare a unei calatorii tragice. Un om obisnuit ia drumul exilului, in incercarea de a evada din conditia lui sociala si in cautarea unei vieti mai bune. Filmul e o combinatie originala de documentar, animatie, reconstituiri, montaj si naratiune a unui personaj care ne spune povestea lui din lumea de dincolo. E o fabula amara despre viata intr-un spatiu care se inchide ineluctabil. Europa e departe de a fi promisul El Dorado”, spune Cristi Puiu.
“Cand am inceput sa fac documentatia pentru acest film, in cele doua tari implicate in “cazul Crulic”, Romania si Polonia, am simtit intens singuratatea artistului care se incapataneaza sa rascoleasca intr-o istorie ce se vroia uitata”, povesteste regizoarea, producatarea si scenarista Anca Damian, in mesajul de multumire pentru premiul primit la Astra Sibiu. “Acum doua saptamani, filmul a primit doua mentiuni speciale la festivalul de la Varsovia, iar acum, in Romania. Asta imi reda increderea ca arta poate repara derapajele umane. Multumesc juriului, si colaboratorilor mei din toate artele, indeosebi celor din pictura, animatorii Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, din muzica – Piotr Dziubek, din teatru – Vlad Ivanov si poezie Elena Vladareanu, ca si tuturor celor care au facut ca acest film sa poata fi realizat.”
Dupa Jihlava si Astra, Crulic – drumul spre dincolo va participa la urmatoarele festivaluri internationale de prestigiu, printre care Reykjavik, Cottbus, CPX DOX, Florenta, Goteborg, Carrefour de l’animation – Le Forum des Images si Festivalul de Film BFI Londra. Criticii spun ca „lungmetrajul de animatie poetic si inovator” (Peter Hames, London BFI) „deschide o noua dimensiune pentru cinema aratandu-ne ce posibilitati infinite se afla in stare latenta aici, cum putem conecta granitele dintre filmele documentare si de fictiune, dar si intre artele spectacolului, arta video, fotografie si muzica in dimensiuni cu totul noi.” (Oliver Père, director artistic al Festivalului de Film de la Locarno), pe cand Jay Weissberg de la Variety considera ca „lucrarile artistice frumoase si povestea puternica sunt elementele cheie ale documentarului animat Crulic – drumul spre dincolo, ce spune povestea kafkiana a unui roman arestat in Polonia si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma unei greve a foamei”.
___________________________________________________________________________________
Anca Damian a semnat in 2008 regia lungmetrajului de fictiune Intalniri incrucisate, selectat de numeroase festivaluri internationale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) si Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L Caragiale si este doctor in Arte, Cinema si Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Ramanerea (1991) si Drumul cainilor (1992) si la o serie de scurtmetraje si documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul urmatorului proiect al Ancai Damian.
Crulic – drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formata din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu, Tuliu Oltean si editorul Catalin Cristutiu. Scris, regizat si produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o productie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Krakow Festival Office. Co-finantat de Centrul National al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund si realizat cu sprijinul HBO Romania, TVR si al Fundatiei Soros Romania, Crulic – drumul spre dincolo este distribuit in cinematografele romanesti de Independenta Film (Trainspotting, Melancholia, Todo sobre mi madre, Amélie, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).
contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | anca.romanescu@gmail.com