fbpx

Cui va reveni premiul Nobel pentru literatura?

de

Numele scriitorului care va primi premiul Nobel pentru literatura va fi anuntat joi, la Stockholm, dar, pana atunci, cei care lucreaza in bransa vehiculeaza nume de posibili castigatori, de la autoarele canadiene Alice Munro si Anne Carson pana la nord-americanul Philip Roth sau egipteana Nawal El-Saadawi, scrie AFP.

Numele cele mai frecvente in conversatiile despre un posibil castigator sunt autoarea canadiana Alice Munro, nord-americanii Don DeLillo si Philip Roth si somalezul Nuruddin Farah, dar se vorbeste si despre egipteana Nawal el Saadawi sau nord-americanul N. Scott Momaday.
“Nu pot decat sa presupun si sa speculez, este amuzant si incredibil de palpitant”, spune Elisabeth Grate, reprezentanta a editurii suedeze care il publica pe Jean-Marie Gustave Le Clezio, laureat al premiului Nobel in 2008. “Nu putem niciodata sa stim cum gandeste Academia (suedeza, care decerneaza premiile, n.r.)”, spune Lina Kalmteg, critic literar la cotidianul Svenska Dagbladet, adaugand ca nu i se pare ca academia reflecteaza foarte mult asupra deciziilor.
Dupa ce premiul Nobel din 2011 i-a fost acordat poetului suedez Thomas Transtromer, “ne putem imagina ca anul acesta, (distinctia – n.r.) nu va merge catre un poet suedez, cu siguranta nu un autor suedez”, a adaugat aceasta.
“Daca ne gandim la nume precum Don DeLillo si Philip Roth, am putea crede ca un autor din America de Nord ar avea sanse”, apreciaza Grate, care nu pierde din vedere nici posibilitatea ca premiul Nobel pentru literatura sa revina unei autoare.
“Mereu spun ca este timpul sa fie acordat premiul unei femei, sunt prea putine femei laureate”, a spus reprezentanta editurii Norstedts, Susanna Romanus. Din 1901, au existat doar 12 femei laureate cu acest premiu, din 108 castigatori ai Nobelului pentru literatura.
Autoarele canadiene Alice Munro si Anne Carson sunt considerate, de asemenea, candidate serioase la premiu.
Premiul Nobel pentru literatura recompenseaza intreaga opera a unui autor. Britanicul Rudyard Kipling si francezul Albert Camus, care aveau 41, respectiv 44 de ani cand au primit premiul Nobel, sunt printre cei mai tineri autori care s-au bucurat de aceasta distinctie.
Nominalizarile efective la premiul Nobel pentru literatura sunt tinute secrete timp de 50 de ani dupa decernarea respectivei distinctii. Academia este cunoscuta pentru metodele sale de a pastra secretele si de a evita orice scurgere de informatii, metode demne de un roman cu spioni – care implica nume de cod pentru autori si coperte false pentru cartile citite in public.
Intre timp, site-urile de pariuri dau pronosticuri diferite cu privire la anuntul care va fi facut joi, la ora 11.00 GMT. Pe site-ul unibet.com, cel care conduce este Haruki Murakami, cu o cota de 4 la 1. Printre favoriti se numara Joyce Carol Oates (15 la 1), Ismail Kadare (20 la 1), Philip Roth (20 la 1) si Umberto Eco (20 la 1).
Anul trecut, Tomas Transtromer a primit premiul Nobel pentru literatura “deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii”, s-a precizat in comunicatul comitetului Nobel. Suedezul Tomas Transtromer, in varsta de 81 de ani, este cel mai cunoscut dintre poetii scandinavi in viata, cu o opera literara in care a explorat in mod frecvent relatia dintre intimitatea oamenilor si lumea care ne inconjoara. Psiholog, Tomas Transtromer sugereaza in operele sale faptul ca examinarea poetica a naturii permite plonjarea in profunzimile identitatii umane si ale dimensiunii spirituale ale acesteia.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

STOCKHOLM (MEDIAFAX) 

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.