fbpx

Despre femei si vin

de

Nu demult, lumea vinului parea sa apartina in exclusivitate barbatilor. De la muncile din podgorie la supravegherea butoaielor, de la cel care face recomandarile in restaurant pana la consumatorul obisnuit. In fapt, pana la aparitia femeii emancipate din America anilor ’70, de obicei definita de o tinuta Dior si de faptul ca detine o afacere de succes, simpla imagine a unei femei care bea un pahar de vin in public era o raritate.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Astazi, lucrurile s-au schimbat fundamental. Exista femei in fiecare dintre etapele nasterii vinului, exista jurii internationale formate exclusiv din femei, care analizeaza calitatile fiecarui vin, exista femei sommelier, femei blogger / jurnalist de vin si chiar Master of Wine, cea mai inalta si dorita treapta profesionala din lumea „connaiseur”-ilor.
In acest context, nu este de mirare ca exista un loc precum Domeniul Coroanei Segarcea unde, an de an, se nasc vinuri al caror destin este condus, clipa de clipa, de catre femei. Exista femeia-viticultor, cea care supravegheaza fiecare strugure si fiecare butuc de vita-de-vie.
Pentru ea, fiecare ploaie si fiecare adiere de vant, fiecare salt de temperatura dintre zi si noapte sunt motive de ingrijorare sau de bucurie. Ea citeste nevoile strugurilor in petalele de trandafiri de la fiecare cap de rand din vie si stie in orice moment daca acestia au nevoie de un „medicament”, de apa sau de altfel de atentie.
Cand munca sa este gata, femeia-oenolog preia strugurii si ii transforma in must, pe care apoi il conduce pe drumul spre vin. Cu grija si atentie, fara nici o graba, astfel incat pretioasele arome sa fie cat mai bine pastrate si povestite. Datoria sa este sa obtina, in fiecare an, cel mai bun vin posibil. Femeia-oenolog stie secretele alchimice ale fermentarii, ale maturarii pe drojdii fine sau in butoaie de stejar, ale battonage-ului si a altor zeci de procese prin care vinul ajunge la maximum de expresie. Ea stie unde este cazul sa urmareasca un vin delicat si elegant sau unde se impune unde vin dens, impetuos si complicat.
In fiecare pas, femeia-oenolog este asistata de femeia-chimist, al carei laborator vegheaza la pastrarea echilibrului fundamental dintre componentele vinului (alcool, extract, aciditate). Tot aici se da verdictul final, un soi de „bun de tipar”, inainte de lansarea unui vin pe piata, dupa ce laboratorul se asigura ca nu exista nici un fel de bacterii, drojdii sau alti compusi chimici care ar putea afecta vinul pe drumul sau catre consumatori.
Tot maini de femeie au grija sa fie turnat vinul in sticle cu delicatete, ca sa nu fie stresat. Aceste sticle ajung apoi la alte femei, care spun povestea vinului in magazinele Domeniului Coroanei sau prin alte colturi ale tarii. Povestea, la randul ei, se naste din colaborarea dintre departamentul de marketing si compania de branding si publicitate, ambele ingrijite, dupa cum va imaginati, tot de femei.
Si acum, in aceste zile in care femeile sunt in centrul atentiei, ne dorim ca macar cateva pahare de vin nascut si ingrijit de femeile din Segarcea sa fie ridicate de catre alte femei si ciocnite in cinstea… ei bine, da, in cinstea femeilor!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.