fbpx

Un vin vechi de 100 de ani și un Dom Pérignon vechi de 60 de ani scoase la licitație pe 5 decembrie

de

Pasiunea devine investiție, în prag de sărbători, pentru toți colecționarii și iubitorii de licori fine. Tradiționala Licitație de Crăciun, organizată de Casa Artmark, aduce în atenția publicului trei colecții speciale: una de whisky vechi, una de vinuri Châteauneuf-du-Pape și una de vinuri Italienești.

Selecția de licitație prezintă vinuri cu reputație solidă, circumscrise podgoriilor cu prestigiu din Franța și Italia, dar și whisky de apariție rară, etichete distinse de cognac vechi, căutat la nivel internațional, sau șampanii vintage—așadar reale investiții „blue chip” în lumea băuturilor fine.

Cele aproape 200 de loturi de colecție din licitație reprezintă, alături de valoarea intrinsecă, o formă de investiție atractivă având în vedere caracterul de ediție limitată, vechimea, dar și prețul accesibil, de cca. 30-50% din prețul pieței de vinuri românești și internaționale.

Cel mai valoros lot din Licitația de Crăciun este o rarisimă sticlă de whisky a celebrei distilerii Port Ellen, situată pe insula Islay, din Scoția, ce a funcționat între anii 1825 și 1983. Exemplarul din licitație este o ediție Samaroli, de 12 ani vechime, cu o valoare de piață de peste 40.000 de euro, cu prețul de pornire de 5.000 de euro. Închisă în 1983, distileria Port Ellen a ajuns să însemne, astăzi, una dintre cele mai importante și căutate etichete din lume. Whisky-ul produs a devenit un real „cult classic” pentru colecționari, iar sticlele de Port Ellen se adjudecă cu prețuri-record în licitațiile internaționale, datorită rarității lor pe piață și a farmecului de legendă.

Segmentul vinurilor de colecție este reprezentat de vinuri vechi, ale podgoriilor cu tradiție, precum istoricul Château Margaux, ale cărei începuturi datează din secolul al XVI-lea. În licitație, este prezent un exemplar din anul 1975, ce poate fi licitat începând de la 500 euro.

Sunt aduse în atenția iubitorilor de vin și două sticle ce datează din prima jumătate a secolului trecut, ce pot fi licitate, fiecare, începând de la doar 100 de euro: un Château Fourcas Dupre, din 1923, și un Château Saint-Georges, Paul Dubois, din regiunea Saint-Émilion, datând din perioada celui de-al doilea război mondial, respectiv anul 1943.

 

Se remarcă, de asemenea, printre cele mai distinse vinuri din lume, sticla de Château Petrus, Pomerol, 2004, cu prețul de pornire de 1.000 de euro. Începând de la mijlocul secolului al XX-lea, reputația Château Petrus începe să se consolideze, devenind un vin căutat la nivel internațional și un „blue chip” pentru colecționari.

Între cele mai importante apariții este o selecție de vinuri franțuzești din regiunea viticolă Châteauneuf-du-Pape, renumită la nivel global pentru producția sa de vinuri de calitate superioară. Situat în inima regiunii Rhône, arealul Châteauneuf-du-Pape este cunoscut pentru terroir-ul unic, care conferă vinurilor sale o personalitate aparte. Prezente în licitație sunt domenii viticole ce reflectă autenticitatea și tradiția viticolă franceză, precum Grand Veneur, Jean Luc Columbo, Cristia sau Paul Autard.

O importantă categorie a licitației este reprezentată de soiuri italienești, între care Barolo, Brunello di Montalcino și Amarone della Valpolicella, pe care colecționarii le pot licita în formulă de lot colectiv; spre exemplu, licitarea pentru 6 sticle, aflate în cutie originală, de Camigliano “Paesaggio Inatteso”, pornește de la doar 200 de euro.

Tot în cadrul Licitației de Crăciun se remarcă rafinate cognace vechi, precum un exemplar al Casei Martell, ce produce cognac încă de la 1715. Rarisimul cognac din licitație datează din anul 1909 și se află în decantor din cristal claret, realizat cca. 1920. Prețul de pornire pentru acest lot este de 600 de euro. De asemenea, o altă apariție rară este un foarte vechi cognac Prunier, din anul 1820, cu certificat de garanție, în decantor din cristal, cca. 1930.

Din categoria șampaniilor, colecționarii au ocazia întâlnirii cu o sticlă istorică de Dom Pérignon, Vintage, din anul 1964. Sticla de 0,75l pornește în licitație de la prețul de 200 de euro.

Băuturile de colecție sunt disponibile online,  dar pot fi vizionate și fizic în crama expozițională deschisă în corpul B al Palatului Cesianu-Racoviță, în condiții speciale de lumină și temperatură. Loturile pot fi licitate plecând de la prețuri de pornire de cca. 30-50% din prețul pieței de vinuri românești și internaționale, fizic, în sala de licitații Artmark, dar și online pe platforma Artmark Live, în seara de 5 decembrie, de la 19:00.

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
· · ·
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.