fbpx

Povești Muzicale Contemporane: un spectacol captivant pentru micii ascultători din București

de

Din dorința de a aduce muzica contemporană mai aproape de inimile tinerilor ascultători, proiectul „Povești Muzicale Contemporane” își propune să ofere o experiență unică și captivantă prin intermediul a trei recitaluri programate în perioada 6-8 decembrie decembrie, în școli, grădinițe și centre comunitare din Municipiul București.

Patru compoziții contemporane inspirate din povești tradiționale românești vor fi prezentate unui public foarte tânăr, cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani. Membrii proiectului sunt: compozitorul Toma Verly, actorul Ionel Barac, chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu, și flautistul Bogdan Preda. Cu ajutorul unei viziuni sincretice și amuzante, cei cinci artiști vor crea un spectacol fascinant: elemente de recuzită, mișcare scenică și intervenții actoricești vor da viață poveștilor bine-cunoscute precum „Punguța cu doi bani”, „Capra cu 3 iezi” și „Ciorba de piatră”. Prin puntea creată între muzică și povești, proiectul are ca scop cultivarea curiozității și stimularea imaginației copiilor, oferind o experiență culturală care să-i inspire și să-i însoțească pe cei mici în călătoria lor spre descoperirea frumuseții muzicii clasice contemporane.

Inițiativa apartine chitaristului Ioan Bănescu, student-doctorand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, iar proiectul a fost declarat câștigător și a primit finantare în cadrul celei de-a II-a ediții a concursului de proiecte studențești „Antreprenor la UNMB”.

Calendarul Recitalurilor:

  • 6 decembrie, ora 10:00 – Școala Primară Politehnica
  • 8 decembrie, ora 9:00 –   Școala Gimnazială 197
  • 8 decembrie, ora 15:00 – Centrul Comunitar „Generații” al Fundației Regale Margareta a României

 

Ionel Barac este absolvent al UNAT „I.L. Caragiale” București, secția Păpuși-Marionete, cu o experiență vastă în teatru, atât ca păpușar în proiecte de teatru independent, precum și în spectacole de teatru non-verbal și pantomimă. Colaborează frecvent cu instituții precum Opera Națională București, TNB, Compania Nouă, Compania Passe-Partout Dan Puric, Teatrul Nou. A participat la numeroase festivaluri de teatru, workshop-uri și evenimente în țară și în străinătate (Franța, Belgia, Germania, Ungaria, Kosovo).

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciați și activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist și lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, București fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internațional „Serile de chitară”. Cu o experiență de 11 turnee (inter)naționale la activ, 3 CD-uri solo și peste 250 de concerte desfășurate în țară și străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă și repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Bogdan Preda a început încă de la vârsta de 7 ani studiul flautului la Colegiul Național de Arte “George Enescu”. Ulterior, acesta a continuat la clasa prof. Virgil Oprițoiu în cadrul Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”. În 2017, Bogdan a fost admis la Conservatorul din Amsterdam la clasa prof. Marieke Schneemann, obținând diploma de licența în anul 2021. Și-a continuat parcursul universitar urmând studiile de master la Facultatea de Muzică din Timișoara, clasa prof. dr. Matei Ioachimescu. În prezent, Bogdan este flautist în cadrul Filarmonici „Banatul” din Timișoara și activează în diferite formații camerale din județ. Acesta a luat parte la cursuri de măiestrie cu personalități marcante din lumea flautistică.

Ioan Bănescu, student-doctorand al Universității de Muzică din București, este unul dintre tinerii instrumentiști ale căror nume apar din ce în ce mai des pe afișele concertelor de muzică clasică de la noi, în postură solistică sau ca membru al unui ansamblu (duo de chitare, duo violoncel-chitară, cvartet de chitare). A studiat chitara la Univeristatea Națională de Muzică din București alături de prof. Costin Soare, iar în 2020 a primit o bursă ERASMUS pentru studia la Facultatea de Muzică „Bela Bartok”, clasa prof. David Pavlovits. În anul 2022 și 2023, după selecții la care au luat parte mai bine de 100 de participanți, a fost ales ca bursier al programului „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României. De câțiva ani, a devenit unul dintre foarte puținii tineri chitariști români implicați și pasionați de muzica contemporană.

Toma Verly, compozitor, organist și pianist franco-român născut în București, și-a început educația muzicală la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, specializându-se în pian. A continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, unde, a explorat orga și compoziția. Studiile de master în compoziție clasică la aceeași universitate, alaturi de profesorii Mihai Măniceanu și Dan Dediu au culminat cu lucrarea “L’écume des jours”. Cu cele două burse ERASMUS obținute, a studiat în Belgia, la Institutul Regal de Muzică și Pedagogie din Namur. În calitate de compozitor a fost laureat la concursuri de creație, iar lucrările sale au fost interpretate în România și Belgia. În prezent este student în anul I, secția de orgă la Universitatea din Belgia, unde a obținut recent o bursă pentru participarea la proiectul „Metric” din Leipzig.

 

 

FONDUL DE DEZVOLTARE INSTITUȚIONALĂ: CNFIS-FDI-2023-F-0631

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE MUZICĂ BUCUREȘTI

Domeniul vizat: 4. Susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităților

TITLU PROIECT: LEADERSHIP ÎN MUZICĂ II. Activități de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale

Perioada de desfășurare: 18 aprilie – 15 decembrie 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.