“Dupa dealuri”, in topul celor mai bune filme ale anului 2012

de

Lungmetrajul “Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, figureaza pe locul al optulea in topul celor mai bune filme ale anului 2012 alcatuit de prestigioasa revista Sight & Sound, publicat ca in fiecare an la inceputul lunii decembrie.

Topul revistei Sight & Sound – considerata un echivalent britanic al publicatiei franceze Cahiers Du Cinema – a fost alcatuit pe baza voturilor exprimate de 100 de critici de film.

 

Filmul “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, ocupa pozitia a opta in acest top prestigios, in fruntea caruia se afla pelicula “The Master”, de Paul Thomas Anderson, a carui imagine a fost realizata de Mihai Malaimare Jr. Potrivit presei internationale, “The Master” este considerat unul dintre marii favoriti la trofeele decernate in sezonul premiilor de la Hollywood.

 

Pe locul al doilea se afla pelicula “Tabu”, regizata de Miguel Gomes, recompensata cu Alfred Bauer Award si FIPRESCI Prize la Festivalul de la Berlin 2012, ce a fost nominalizata si pentru Ursul de Aur.

 

Filmul “Amour”, de Michael Haneke, laureat cu Palme d’Or la Cannes 2012 si desemnat cel mai bun lungmetraj al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeana, se afla pe locul al treilea.

 

Pe locurile urmatoare se afla peliculele “Holy Motos”, de Leos Carax, “Beasts of the Southern Wild”, de Benh Zeitlin, “Berberian Sound Studio”, de Peter Strickland, “Moonrise Kingdom”, de Wes Anderson si, la egalitate, filmele “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, “Cosmopolis”, de David Cronenberg, “Once Upon a Time in Anatolia”, de Nuri Bilge Ceylan, si “This Is Not A Film”, de Jafar Pahani si Mojtaba Mirtahmaseb.

 

“Dupa dealuri” este propunerea Romaniei la Oscar, la categoria “cel mai bun film intr-o limba straina.

 

Filmul “Dupa dealuri” spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

 

Pentru filmul “Dupa dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul “Dupa dealuri” a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, “Dupa dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).

 

Regizorul Cristian Mungiu a castigat prestigiosul trofeu Palme d’Or la Festivalul International de Film de la Cannes in 2007 cu filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *