fbpx

Familii de muzicieni la Sala Radio – Maria si Cristian Florea, Simina si Gabriel Croitoru

de

Daca din cele mai vechi timpuri importante secrete ale unui mestesug se transmiteau adesea din generatie in generatie, si astazi talentul si maiestria artistica se “predau” mai departe construind o frumoasa poveste in familii de “slujitori ai scenei”.
Cu doua astfel de destine familiale deosebite va veti intalni in concertul programat miercuri, 4 iunie (19.00) la Sala Radio: doi artisti romani – dirijorul Cristian Florea si violonistul Gabriel Croitoru (de aceasta data la viola) – se vor alatura fiicelor lor (doua tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate in cadrul concursurilor internationale la care au participat.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pentru o astfel de situatie speciala, repertoriul nu putea fi altfel decat unul aparte: o seara in exclusivitate Mozart in interpretarea Orchestrei de Camera Radio si cu participarea celor patru muzicieni de un inalt nivel artistic. Trei lucrari semnate de Amadeus, artistul genial care compunea de la varsta de 5 ani si in doar 35 de ani de viata a creat peste 600 de lucrari, se regasesc pe afisul serii: Concert nr. 3  in sol major pentru vioara si orchestra, Simfonia concertanta in mi bemol major pentru vioara, viola si orchestra si Simfonia nr. 40 in sol minor.
           
            Personalitate artistica complexa, dirijorul CRISTIAN FLOREA este prezent in viata muzicala internationala in mai multe ipostaze: violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor si impresar, artist european in adevaratul sens al cuvantului: cu dubla cetatenie – romana si germana, cu trei resedinte – in Spania, Romania si Republica Moldova.
In 1986 a fondat Orchestra de Camera Freiburg, iar dupa 1989 a devenit director artistic si dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioada in care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale „Hermania” si „Sala Thalia”. In 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene si de atunci in fiecare an realizeaza diferite proiecte: „Concertul de Anul Nou”, Muzica din filme, concerte extraordinare cu mari artisti ca José Carreras, Monserrat Caballé, Teresa Berganza, Placido Domingo s. a.
In prezent este dirijorul sef al Orchestrei Nationale de Camera Chisinau, ansamblu pe care l-a condus si in concertul din cadrul Festivalului international George Enescu – 2011. Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu numerose ansambluri muzicale: Mozarteum Salzburg, Orchestra Simfonica Madrid, Orchestra Simfonica Nacional de Catalunya din Barcelona, orchestrele Filarmonicilor din tara si ansambluri orchestrale din Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania s.a.
 
Tanara violonista Maria Montserrat Florea s-a facut remarcata inca de la varsta de 7 ani cand a sustinut primul sau concert in calitate de solista, alaturi de Orchestre de Montbéliard (Franta), sub conducerea maestrului Paul Staicu. In ultimii ani a fost apreciata alaturi de ansambluri ca Orchestra Simfonica din Vallès, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica Ploiesti (Romania), Orchestra Simfonica Europeana, Orchestra de Camera ?i Filarmonica Nationala a Moldovei.
O serie de cursuri de maiestrie cu artisti importanti au completat pregatirea violonistei, iar talentul sau a fost recompensat in cadrul mai multor competitii internationale: premiul I la Concursul Cordes Junior (2004, Barcelona), la Concursul international pentru tineri din Sant Andreu de la Barca (2004 si 2006), un premiu unic la al XIX-lea concurs Paper de Música (Capellades – 2008), premiul III la Concursul Jeunesses Musicales (Bucuresti – 2007) si la Concursul international de vioara (Sofia, Bulgaria – 2012), premiul IV la Concursul Wieniawski (Lublin, Polonia – 2012), premiul de excelenta oferit de Regina Sofia a Spaniei pentru activitatea artistica din 2012-2013.
 
GABRIEL CROITORU a obtinut, din anul 2008,prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National „George Enescu”. 
Cu peste o mie de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogata prezenta in viata muzicala: solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii din Ploiesti si prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca. 
Gabriel Croitoru a evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera “Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail).
 
SIMINA CROITORU este studenta la Master la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, formarea sa in cadrul institutiei fiind impletita cu atenta indrumare a celor doi parinti-violonisti (Ioana si Gabriel Croitoru) si cu experinta unui an de studii la Academia de muzica Franz Liszt din Weimar, Germania.
Tanara violonista este detinatoarea a 23 de premii obtinute la competitii de gen nationale si internationale. De la debutul sau ca solista (la doar opt ani), intr-un concert cu Orchestra Bucuresti dirijata de Madalin Voicu si pana in prezent, violonista Simina Croitoru are peste 50 de aparitii ca solista-concertista alaturi de orchestrele Filarmonicilor din Romania
inclusiv alaturi de Filarmonica George Enescu Bucuresti, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Regala de Camera, orchestrele simfonice din Galati, Suceava, cea a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, orchestrele Filarmonice germane din Sonderhauser si Jena. A sustinut recitaluri in foarte multe sali de concert sau teatru din Bucuresti.
 
 
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
 
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  
 
Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.