Articolele prin care copiii bolnavi din Romania cer ajutor pentru a-si salva vietile au impanzit, in ultimii ani, internetul. Probabil ca multi dintre voi nici nu le mai accesati, de teama ca veti fi torturati de mila si de sentimentul de neputinta, la auzul povestilor lor cutremuratoare si la vederea imaginilor care ar rupe si inima unei stanci de granit. Acordati, insa, cateva minute din timpul vostru, lui Andrei…
Are opt luni si doar 2.8 kilograme, cam cat cantareste un nou-nascut. De cand s-a a venit pe lume, anul trecut, pe 27 iulie, intr-un spital din Tecuci, nu a luat in greutate mai mult de un kilogram. Asta pentru ca Andrei s-a nascut cu o afectiune rara si nu are decat 10 centimetri de intestine, in comparatie cu trei metri, lungimea intestinelor altor bebelusi de varsta lui. Povestea lui a atras atentia agentiei de stiri americane Associated Press (AP), care a publicat deja doua articole despre el. Bebelusul va puta trai, daca se vor strange pentru el bani suficienti pentru a acoperi o operatie in Statele Unite.
Cruciada impotriva coruptiei
Desi nu i s-au prezis mai mult de cateva zile de viata, Andrei i-a uimit pe doctorii care il ingrijesc prin faptul ca a supravietuit, in mod miraculos, pana acum, scriu Alison Mutler si Vadim Ghirda, pentru AP. Nu se stie, insa, cata putere va mai avea acest copilas sa reziste si sa-si serbeze macar primul an de viata. Exista, totusi, un licar de speranta pentru el. Impresionati de povestea lui incredibila si de fotografiile lui Vadim Ghirda, in care se vede limpede cat este de firav si de neajutorat, mai multe persoane din Europa si Statele Unite s-au oferit sa stranga fonduri pentru o operatie care l-ar putea salva. Ofertele au venit dupa cele doua articole aparute pe site-ul AP, care aduc in atentia cititorilor eforturile pe care le face medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de neonatologie a Spitalului Marie Curie. Acesta s-a angajat, de unul singur, intr-o cruciada imporiva coruptiei, dorindu-si sa salveze toti copiii bolnavi care ajung in cabinetul sau. “Transporta cu avionul bebelusii bolnavi, in strainatate – unde sunt supusi unor interventii chirurgicale care le salveaza viata – pentru a evita o cultura a coruptiei in care multi medici nu efectueaza operatii daca nu sunt mituiti. Fotografiile cu Andrei, publicate de Associated Press, au starnit empatie in intreaga lume”, afirma cei doi jurnalisti. Ofertele, spune doctorul Catalin Cirstoveanu, provin in mod special din strainatate, de la o organizatie non-guvernamentala. Insusi ministrul sanatatii, Ladislau Ritli, recunoaste pentru AP ca microbul spagii “are radacini atat de adanci in sistemul nostru, incat este foarte greu de eliminat”.
Asistentele joaca la loterie, pentru a strange fonduri
Costul inerventiei chirurgicale care l-ar salva pe Andrei se ridica la cateva sute de mii de dolari, o suma absolut imposibil de obtinut de catre parintii copilului, oameni de origine rroma, care traiesc in saracie, in sudul Romaniei. “Cultura mitei in spitalele romanesti este atat de adanc inradacinata, incat asistentele asteapta spaga doar ca sa schimbe cearsafurile. Chirurgii primesc (n.r.din partea pacientilor) sute de euro sau chiar mai mult pentru o operatie, in timp ce anestezistii capata cam o treime din aceasta suma. Cirstoveanu conduce o unitate de cardiologie la Marie Curie. Insa aparatura este nefolosita pentru ca el le-a interzis cadrelor medicale sa ia spaga. Asa incat ii duce pe bebelusii bolnavi cu avionul in vestul Europei, ca sa poata primi tratament din partea unor medici care nu asteapta sa fie mituiti”, noteaza AP. Mai mult, copilasul le-a topit inima asistentelor, care au inceput sa joace la loterie, ca sa stranga fonduri pentru a-i salva viata. Parintii lui Andrei, care locuiesc la sute de kilometric departare, vin rareori in vizita la spital. Astfel, asistentele il ingrijesc cu randul pe micut, care se simte bine printre oameni si se intristeaza cand este asezat la loc, in incubator. “Nu are muschi sau grasime pe corp, dar se supara cand nu i se acorda atentie”, povesteste Cirstoveanu, care supravegheaza personal dezvoltatea bebelusului. Fara operatie, medicul se asteapta ca Andrei sa mai reziste inca “o luna, doua, trei”. “In mod normal, ar fi murit pana acum, iar azi are o noua sansa. Dar are nevoie de aceasta operatie, este foarte urgent”, spune Cirstoveanu.
Tag-uri:
afectiune · Alison Mutler · Andrei · bebelus · caritate · coruptie · doctor · intestine · Marie Curie · probleme · spital · Vadim GhirdaCategorii:
Părinți și copii