fbpx

Felicia Filip: Mirela Zafiri a fost o artista de o mare valoare, mereu preocupata de cariera ei

de

Soprana Felicia Filip a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca moartea Mirelei Zafiri, pe care a numit-o o artista de o mare valoare, mereu preocupata de cariera ei, este o mare pierdere, atat pentru muzica, cat si pentru familia acesteia.

“A fost o artista de o mare valoare, mereu preocupata de cariera ei. Era o persoana frumoasa. Am cunoscut-o bine, de mai multi ani, atat la Opera din Constanta, cat si la Opera din Brasov, pentru ca am participat la toate evenimentele culturale unde sotul meu (Cristian Mihailescu, n.r.) a fost director. E o pierdere pentru lumea artistica. Astazi dimineata am aflat vestea. Nu am putut sa cred. Isi traia viata normal si nu a dorit sa se stie ca ar suferi de ceva. Bine, noi de multe ori nu intelegem ce face Dumnezeu cu noi si ni se pare o mare nedreptate. Era nevoie de ea si in muzica, dar si in familia ei”, a spus soprana Felicia Filip pentru corespondentul MEDIAFAX.

 

Atat Felicia Filip, cat si Mirela Zafiri au fost elevele profesoarei Georgeta Stoleriu, ele avand o relatie speciala cu aceasta, a mai spus Filip.

 

Mirela Zafiri a murit din cauze medicale, insa familia sopranei vrea sa pastreze discretia privind boala de care suferea aceasta, potrivit sursei citate.

 

Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Brasov, a murit luni, la varsta de 41 de ani, dupa o lunga suferinta.

 

Secretarul muzical al Operei din Brasov, Ovidiu Mezei, a declarat pentru MEDIAFAX ca Zafiri, care era angajata in institutie din 2001, dar locuia la Bucuresti, a inceput sa aiba probleme de sanatate de la sfarsitul anului trecut, iar ultimul spectacol pe scena teatrului liric brasovean l-a sustinut pe 31 martie anul acesta, in rolul titular din “Lucia di Lammermoor”.

 

“Vocal, era superba” in continuare, desi starea ei fizica nu era deloc buna, a mai spus Ovidiu Mezei.

 

Mirela Zafiri va fi inmormantata la Lugoj, orasul ei natal, spre care convoiul funerar a plecat luni dimineata, din Bucuresti, unde locuia artista cu sotul sau, Iorgos Zafiri, un om de afaceri de origine greaca, si cu fiica ei. Ziua inmormantarii nu a fost stabilita deocamdata, a precizat Mezei.

 

Mirela Zafiri a studiat pianul, viola si chitara inca din primii ani de scoala. A fost licentiata a Universitatii de Muzica Bucuresti, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), si absolventa a Masterului Universitatii de Muzica Bucuresti, specializarea Arta vocala, la aceeasi clasa (1999). A mai participat la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu – Izvorul Muresului (1994), Piatra Neamt (1996), Arta Florescu – Bucuresti (1997), Mariana Nicolesco – Braila (1998), Toma Popescu – Viena (1999) – si Ionel Pantea – Budapesta (2000). In 2001, si-a luat doctoratul in stiinte muzicale la Universitatea de Muzica Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A realizat peste 230 de minute de inregistrari radio, doua CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee in Italia, Franta, Germania, Elvetia, Spania, Austria. A fost laureata a festivalurilor “Mihail Jora” 1998 si “Ionel Perlea” 1999. Pentru notabilele interpretari ale lied-ului romanesc i-a fost decernat premiul Actualitatii Muzicale pe anul 2000. Totodata, a primit premiul I la Concursul European de Muzica “Euterpe” sectiunea canto, Taranto (Lama) Italia, decembrie 2002, Concursul Citta’ di Castelfidardo, Castelfidardo, Ancona, februarie 2003, Festivalul Artelor din Pyongyang, Coreea, aprilie 2003, Crizantema de Aur, Targoviste 2004, precum si premiul de excelenta pentru promovarea lied-ului romanesc, Brasov, mai 2003.

 

 

 

  • Credit: PAUL BUCIUTA

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *