fbpx

“Feminitate și împodobire” la Torino

de

Sâmbătă, 14 mai 2016, ora 18:30, în Galeria Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino (Piazza Carlo Alberto 3, 10123 Torino), Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Primăria orașului Torino – Departamentul de Relații Internaționale, în parteneriat cu Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino, Consulatul General al României la Torino, Consulatul General al României la Milano, Salonul Internațional de Carte de la Torino și Lectoratul de Limbă Română – Universitatea din Torino, organizează ultima etapă a expoziției etnografice „Feminitate și împodobire”.

Expoziția, organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la fondarea Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București – inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea în data de 10 mai 1936, iar pentru public în data de 17 mai 1936 – aduce în prim plan femeia şi scoate în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi, reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor care vor fi expuse. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor, specifice fiecărei zone.

Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe.

Expoziția, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Galeria Bibliotecii Naționale Universitare din Torino (Piazza Carlo Alberto 3, 10123 Torino) în perioada 15–30 mai 2016, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00‒13:00 și 15:00‒18:00: Sâmbătă între 10:00–13:00. Intrarea este liberă. Evenimentul face parte din programul Salone Off al Salonului Internațional de Carte de la Torino 2016.

Organizatori: Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Primăria orașului Torino – Departamentul de Relații Internaționale

În parteneriat cu: Biblioteca Nazionale Universitaria din Torino, Consulatul General al României la Torino, Consulatul General al României la Milano, Salonul Internațional de Carte de la Torino și Lectoratul de Limbă Română – Universitatea din Torino

Parteneri Media: Radio Torino International, ziarul Vocea

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.