fbpx

Sergiu Nicolaescu: Viata mea e filmul! Ce m-as face eu daca n-as mai face filme?

de

Filmul “Ultimul corupt al Romaniei” a avut premiera de gala. Insa marele regizor Sergiu Nicolaescu ne-a vorbit despre viata si planurile sale cu cateva zile inainte de a termina filmarile…

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Este cel mai reputat regizor roman. Palmaresul sau cuprinde peste 40 de filme regizate si inca o colectie impresionanta de pelicule in care apare ca actor sau scenarist. La 81 de ani, Sergiu Nicolaescu nu si-a pierdut entuziasmul si pasiunea pentru profesia sa, ci lucreaza la noul sau proiect, o continuare a filmului “Poker”.


Marea Dragoste / Tango:
Lucrati la un film nou. Cat mai aveti pana il terminati?

Sergiu Nicolaescu: Da, lucrez la “Ultimul corupt al Romaniei” si nu mai am mult, mai sunt vreo cinci zile de filmari. E un film scris de Lustig (n.r.scenaristul Adrian Lustig), o critica a societatii de astazi.

Marea Dragoste / Tango: Si ce anume mai criticati, in afara de coruptie?

Sergiu Nicolaescu: N-as putea spune ca m-am concentrat pe ceva anume, dar sigur, povestea critica defectele lumii in care traim. Asa cum spune si titlul, este un film despre coruptie, in primul rand.

Marea Dragoste / Tango: De unde va gasiti resurse de energie sa mergeti mai departe, n-ati obosit muncind?

Sergiu Nicolaescu: Sincer, pot sa va spun ca, in momentul de fata, nu pot ei sa tina ritmul cu mine! (zambeste) Lucrurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat, din pacate, si nu in bine, as spune eu, dar totusi, raman si oameni de nadejde.

Marea Dragoste / Tango: Va referiti la cei care lucreaza in industria filmului?

Sergiu Nicolaescu: Da, la ei. Exista numeroase specializari, dar oamenii par sa nu mai aiba raspundere.

Marea Dragoste / Tango: Tocmai, in conditiile astea, cum de nu va doriti sa va odihniti si sa nu mai faceti nimic?

Sergiu Nicolaescu: Nu…Viata mea e filmul! Ce m-as face eu daca n-as mai face filme? Probabil ca pasiunea aceasta, de fapt, in mod sigur asta ma tine in priza si in viata. Si profesionalismul pe care, pot spune, il am de multa vreme.

Marea Dragoste / Tango: De cativa ani, aud deseori oamenii spunand ca ne mor marii actori si ca nu are cine sa-i inlocuiasca. Credeti ca-i adevarat, chiar nu are cine?

Sergiu Nicolaescu: Nu, nu se pune problema ca nu are cine sa-i inlocuiasca. Pentru ca sunt si acum actori tineri, asa cum si cei care au murit au fost tineri, candva. In fiecare generatie exista actori mai slabi si actori remarcabili, exceptionali. In conditiile de astazi, in Romania, cand se fac filme putine, cu putini bani, actorii tineri nu au cum sa se afirme, nu au posibilitatea aceasta. Pentru ca filmeaza rar, fac filme cu buget mic… Filmele au devenit prea scumpe, cinematografia nu mai are bani. Noi am castigat o faima deosebita prin filmul istoric, care astazi a disparut aproape complet.

Marea Dragoste / Tango: Mi-ati spus ca, printre actorii tineri, exista cativa care pot lua locul celor mari, consacrati…

Sergiu Nicolaescu: Vreau sa-ti spun ca generatia care a fost este una de exceptie. Eu mi-aduc aminte ca, in hainele lui Mihai Viteazu, stateau 15 actori, ceea ce-i un lucru rar! Erau persoane inalte, voinice, puternice… Oameni ca lumea! Ce-i drept, au avut si alte posibilitati sa se afirme.

Marea Dragoste / Tango: Dar dintre tineri, care va plac in mod deosebit?

Sergiu Nicolaescu: Nu as vrea sa enumar anumiti actori, pentru ca as face o nedreptate. Pe o parte din ei nu-i cunosc. Am facut filme, insa, cu multi actori tineri. Si pe cel de acum il fac cu actori extraordinari, si tineri, si din generatia mai veche. Eu cred ca e o sansa pentru copii sa creasca langa cei consacrati.

Marea Dragoste / Tango: Ce calitati credeti ca trebuie sa aiba un bun regizor?

Sergiu Nicolaescu: In primul rand, trebuie sa aiba imaginatie, apoi trebuie sa fie un profesionist in meserie, un om organizat, care nu se lasa dus de val si nu se lasa influentat, care stie sa lupte cu indiferenta anumitor oameni din echipa de filmare. Si, in general, un regizor bun trebuie sa fie un om tare.

Marea Dragoste / Tango: V-ati lovit si de indiferenta unora dintre cei cu care ati lucrat?

Sergiu Nicolaescu: Intotdeauna m-am lovit de asa ceva. Nu toata lumea e implicata. Nu au responsabilitate… iar acum, au mai putin decat oricand.

Marea Dragoste / Tango: De ce credeti ca se intampla asta?

Sergiu Nicolaescu: Din cauza banilor, in primul rand. Lipsesc studiouri consacrate muncii, producatorii cu experienta. Majoritatea regizorilor sunt si producatori, si distribuitori, si de toate, ori asa nu poti sa faci meseria asta! Nu poti fi si scenarist, si regizor, si de toate, nu!

Marea Dragoste / Tango: Dumneavoastra nu scrieti scenarii?

Sergiu Nicolaescu: De multe ori am colaborat si eu la ele, dar doar am colaborat. Nu poti sa scrii si un scenariu bun, sa-l si regizezi bine si sa le faci pe toate bine.

Marea Dragoste / Tango: Care sunt bucuriile si placerile dumneavoastra de zi cu zi?

Sergiu Nicolaescu: Munca. Munca imi ofera bucurii, de-o viata.

Marea Dragoste / Tango: Si altceva, ce va mai destinde, ce faceti ca sa va relaxati?

Sergiu Nicolaescu: De la un timp, nu ma mai relaxez. Si asta-i rau, dar ce sa fac…?

ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA A SITEULUI MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI, CONFORM LEGII DREPTURILOR DE AUTOR, NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro
, alice@revistatango.ro

Corina Stoica

cititi si Sergiu Nicolaescu: Sunt casatorit a treia oara, cu o fata cu 46 de ani mai tanara

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.