Ești dornic să îți instalezi un sistem de supraveghere în curte sau să pui în funcțiune rețeaua de camere web mult dorită, dar îți dai seama că lipsește ceva din plan: un aparat care să înregistreze în timp real tot ce monitorizează camerele de supraveghere. De ce anume ai nevoie? Nu ai cum să stochezi toată informația pe CD-uri sau flash drive-uri! Ei bine, îți trebuie de un DVR (Digital Video Recorder). Cu alte cuvinte, un înregistrator digital.
Dar ce este, până la urmă, un DVR și cum funcționează el? DVR-ul este un sistem de înregistrare video care are un hard drive (HDD) folosit pentru stocarea imaginilor înregistrate de sistemul tău de supraveghere. Atenție ce fel de dispozitiv alegi! Un astfel de aparat se poate conecta la mai multe camere de supraveghere în funcție de model. DVR-ul cu 4 canale este cel care se poate conecta la maximum 4 camere de supraveghere, iar cel cu 16 canale, la 16 camere. Pe baza aceluiași principiul DVR-ul poate să înregistreze inclusiv emisiuni TV.
Mai mult, poți să alegi un model cu recunoaștere facială sau cu detectare de mișcare, pentru că aceste dispozitive nu se limitează doar la înregistrarea unor simple imagini.
Cum alegi și cum instalezi un sistem de supraveghere performant?
Acum, că ai ales numărul de canale (numărul maxim de camere care pot fi legate), e timpul să alegi și tipul de camere pe care vrei să-l folosești pentru un DVR.
Pentru început, trebuie să știi că există două tipuri de astfel de camere: camere Analog și camere IP (digitale).
- Instalarea camerelor IP
În general, instalarea camerelor IP este foarte simplă, întrucât DVR-ul vine, de obicei, însoțit de un CD de instalare. Deschide programul de instalare din interiorul acestuia și urmează pașii. În cele mai multe cazuri este suficient să apeși “next” până la finalizarea instalării.
Apoi, nu mai rămâne decât să conectați cablul de rețea la cameră și la routerul din dotare. Introduceți mufa de alimentare în camera de supraveghere și apoi alimentatorul în priză. În scurt timp, pe monitor camera va fi afișată cu adresa IP.
Partea cea mai interesantă este că porturile aferente camerelor pot fi accesate online. Cu alte cuvinte, veți putea viziona transmisia dvr-ului în timp real, atât timp cât sunteți conectat la internet. Imaginile pot fi accesate de pe laptop, smartphone sau tabletă.
- Montarea camerelor analogice
Pentru camerele analogice aveți nevoie de câte un cablu UTP pentru fiecare din ele. Acestea sunt apoi întinse până la DVR. După îndepărtarea izolației de la cabluri, se aleg 3 perechi din cele 4 și se împreunează capetele.
Cea de-a 3-a pereche de fire se conectează la transmițătorul de semnal, prin introducerea firului și strângerea șuruburilor de fixare. Aceste operațiuni trebuie repetate pentru fiecare cablu UTP în parte.
Majoritatea DVR-urilor sunt echipate cu o interfață grafică intuitive. Puteți conecta inclusive un mouse sau chiar o telecomandă pentru controlul funcțiilor. Nu uita că DVR-urile au un număr de 4/8/16/32 de intrări video şi 1-16 intrări audio. Prețul unui DVR pentru camera de supraveghere diferă și din cauza acestui aspect.
Așa că, este timpul să apelezi la o astfel de tehnologie dacă vrei o soluție profesională pentru rețeaua ta de supraveghere video.
sursa foto: shutterstock.com