fbpx

Peter Cattaneo: Fiecare personaj are un univers al lui și fiecare actor contribuie la povestea personajului pe care îl joacă

de

Este regizorul splendidului film Military Wives, Soții de militari, care a apucat să intre în cinematografe și să cucerească publicul, în ciuda venirii pandemiei. Este și regizorul nominalizat la Oscar pentru celebrul The Full Monty, Gol pușcă, filmul care, de altfel, a câștigat o statuetă pentru cea mai bună coloană sonoră. Și este, dincolo de premii, un mare artist, a cărui valoare o recunosc toți cei care au avut șansa să lucreze împreună cu el. De aceea, o mare onoare și o mare bucurie a fost să ne acorde, online, un interviu în exclusivitate.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Există vreun personaj din filmul dumneavoastră inspirat, cumva, chiar de soția dumneavoastră?

Peter Cattaneo: (Râde) Ce întrebare bună! Ea este ceva între Kristin Scott Thomas și Sharon Horgan, dar nu, sincer, nu. Fiecare personaj are un univers al lui și simt că fiecare actor în parte a contribuit mult la povestea personajului pe care îl joacă. Sunt foarte mulțumit de cum s-au aranjat lucrurile, deoarece în ciuda faptului că nu am avut prea mult timp, am avut energia de a rescrie scenariul în momentul în care am aflat distribuția, așa că actorii primeau destul de târziu și destul de des noi replici și schimbări făcute pe baza caracterelor lor, pe baza felului în care își jucau personajele. Același lucru s-a întâmplat și cu Kristin și cu Sharon, protagonistele.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cât de dificilă a fost lansarea unui film în timpul unei pandemii?

Peter Cattaneo: Premiera a avut loc în Marea Britanie chiar înainte de oficializarea pandemiei. Îmi amintesc și acum discuțiile pe care le purtam cu Kristin, care era foarte îngrijorată în legătură cu virusul. Of, atâta îngrijorare (râde)… Țin minte lucrurile ridicole pe care le auzeam – cred că unul dintre producătorii executivi spunea că noi, în Regatul Unit, suntem pe o insulă, deci ar trebui să ne descurcăm bine. Dacă stau să mă gândesc, premiera Military Wives și after party-ul din aceeași seară a fost chiar ultima mea ieșire înainte de carantină, ultima dată când m-am aflat într-o încăpere cu mai mult de zece oameni, când toată lumea se îmbrățișa. Filmul s-a lansat în martie 2020, iar exact ziua următoare au început să apară titluri în ziarele de peste tot. O săptămână mai târziu, toată țara intra în carantină. Filmul a fost gata încă din august, dar am stat pe tușă șase luni așteptând cel mai potrivit moment pentru lansare, așa că, la început, simțeam că totul este împotriva mea și a filmului meu (râde), dar bineînțeles că, nu mult după aceea, în momentul în care a devenit evident cât de gravă este de fapt situația, am realizat că sunt oameni care trec prin lucruri mult mai grele decât mine. Acum fac pe filosoful, dar la momentul respectiv chiar credeam că universul este împotriva mea. În prezent, toată activitatea se desfășoară în mediul virtual și pot spune că în perioada aceasta filmul a avut impact destul de mare. Prietenii și colegii mei mi-au spus că l-au descoperit online, iar Military Wives transmite foarte puternic ideea de a fi împreună, deci cred că este o alegere foarte bună ca film de vizionat acasă, mai ales în condițiile de acum, în care nu ai cum să ieși. În curând, totuși, se deschid în lume cinematografele – și cred că acolo se potrivește cel mai bine un astfel de lungmetraj.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Toată lumea vă cunoaște drept regizorul nominalizat la Oscar pentru The Full Monty, dar subiectiv, considerați că acela a fost apogeul carierei dvs. de până acum sau credeți că sunt și alte proiecte din trecut care merită mai multă iubire și recunoaștere?

Peter Cattaneo: Este un film de care sunt foarte mândru, așa că înțeleg de ce există această viziune asupra mea. Cu siguranță este un punct culminant al carierei mele. Atunci am fost pentru ultima oară nominalizat pentru un Oscar, deși mai avusesem nominalizări înainte de asta. Eu continui să lucrez și să fac filme și consider, desigur, că mai sunt proiecte foarte, foarte bune. Totuși, lumea care mă știe pentru The Full Monty caută mereu mai mult și, pe fundalul acesta, descoperă și alte proiecte de-ale mele.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este nevoie de toate aceste premii pentru a fi împlinit ca și artist? Sunt importante pentru dumneavoastră?

Peter Cattaneo: Nu, de fapt singurele dăți în care mă gândesc la asta sunt cele în care nu fac nimic, când am prea mult timp să mă gândesc la ce înseamnă lucrurile și la ce să fac în continuare. Atunci când sunt foarte ocupat, când lucrez la un film, nu am timp de nimic altceva în afară să mă concentrez la lucrul pe care încerc să îl fac în ziua respectivă. Atunci sunt cu adevărat fericit, când scriu și când lucrez la noi proiecte.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci nu sunteți interesat, în mod special, să câștigi multe premii cu Military Wives?

Peter Cattaneo: Nu, nu e bine să pleci din start cu acest gând pentru că vei ajunge mereu să fii dezamăgit (râde). Dar da, dacă ai noroc, atunci când se întâmplă, este un lucru grozav.

Military Wives transmite foarte puternic ideea de a fi împreună, deci cred că este o alegere foarte bună ca film de vizionat acasă, mai ales în condițiile de acum

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cât de mult din personalitatea dvs. se reflectă în ceea ce creați? Sunteți genul de persoană care îmbină tristețea cu umorul în viața de zi cu zi, așa cum fac personajele dumneavoastră?

Peter Cattaneo: Cel mai probabil ar trebui să îmi întrebi prietenii sau familia, dar da, eu cred că sunt predispus natural la a găsi metode de a mă înveseli prin râs. Ai parte de multă conectare emoțională atunci când creezi un film în care oamenii se regăsesc. Este o experiență plină de satisfacții, așa că simt o senzație foarte intensă de entuziasm în momentul în care sunt într-un cinematograf, îmi vizionez filmul și simt publicul cum vibrează de emoție. Simt ca un val de energie care mă trezește profund, iubesc sentimentul acela!

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ați lăcrimat vreodată de emoție la Military Wives?

Peter Cattaneo: Cred că da, din când în când, la unele dintre scenele muzicale. Muzica întotdeauna înconjoară și conectează toate emoțiile într-un mod foarte direct.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar de râs, râdeți la filmele mai vechi sau mai noi?

Peter Cattaneo: Absolut! Fac parte dintr-un public foarte receptiv, iubesc comediile și show-urile comice TV. Râd și plâng cu ușurință, deoarece consider că filmele sunt foarte antrenante din punct de vedere emoțional. Sunt spectatorul ideal de film, aș putea spune.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Credeți că a fi artist este o oportunitate, ca om, de a fi mai fericit decât alții? Te apropii mai ușor de fericire atunci când ești artist?

Peter Cattaneo: Nu sunt fericit atunci când nu am ceva de creat. Dacă fiica mea mă roagă într-o duminică să o ajut la o temă, sunt fericit, nu trebuie să fie neapărat vorba despre un film. Găsesc, însă, o evadare în imaginație și îmi place enorm procesul, de exemplu, de a edita sau de a schița un proiect nou. Nu găsesc nicio urmă de fericire atunci când nu pot crea. Există, totuși, și artiști torturați. Eu, personal, dacă nu creez nimic, simt că irosesc timp și energie, însă nu pot vorbi în numele tuturor. Îmi iubesc meseria și sunt foarte recunoscător că pot să trăiesc din creație.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film · Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.