Iată câteva dintre cele mai comun ticurile nervoase la copii:
Ca în cazul adulților, și ticurile nervoase la copii pot fi împărțite în mai multe categorii, după cum urmează:
- Ticuri vocale, manifestate prin reproducerea repetată a zgomotelor nazale, a gemetelor sau pufniturilor ori a tusei. Un astfel de tic vocal, dacă este mai complex, se manifestă și prin repetarea unor cuvinte, iar un exemplu aici este reproducerea insultelor sau a ultimului cuvânt rostit. Se confundă, deseori, cu sindromul Tourette.
- Ticuri motorii nervoase care afectează fața și partea superioară a corpului și se manifestă prin clipit spontan, încruntare ori încleștarea gurii sau ridicatul din umeri.
- Sindromul Tourette, care cuprinde atât ticuri vocale, cât și și ticuri motorii nervoase și poate crea probleme de atenție ori o dificultate la învățare. Sindromul Tourette se manifestă prin repetarea unor insulte sau cuvinte obscene, iar tratamentul său este unul complex și poate însemna chiar și medicamentație care să ajute la controlarea simptomelor.
De ce apar ticurile nervoase și cum se tratează
Cele mai multe ticuri nervoase se dezvoltă în timpul copilăriei și sunt adesea asociate cu anxietatea, stresul, timiditatea, stimă de sine scăzută sau cu diverse traume pe care copilul le suferă. Totodată, ticurile nervoase pot fi o consecință a unor alte afecțiuni precum ADHD sau tulburarea obsesiv-compulsivă.
Aceste ticuri pot fi, însă, tratate.
O bună modalitate de tratare a ticurilor nervoase și cea mai indicată este psihoterapia. Cea ce simte un copil poate fi destul de greu de înțeles de către un adult și chiar mai greu de gestionat decât pare. De aceea, în momentul în care copilul se confruntă cu un tic nervos, acesta necesită tratament. O ședință de psihoterapie pentru copii este un prim pas excelent în tratarea ticurilor nervoase. Un terapeut este persoana cea mai potrivită care poate crea o conexiune cu copilul și îl poate învăța cum să își gestioneze sentimentele, cum să aibă mai multă încredere în sine, să comunice mai bine cu cei din jur, să-și dezvolte abilitățile sociale, să gestioneze coșmarurile și să depășească anumite situații stresante.
Oferă-i copilului tău ajutorul de care are nevoie pentru a învinge ticurile nervoase și apelează la specialiști!
Sursa foto: Shutterstock.com