fbpx

FESTIVALUL PROPATRIA revine cu ediția a XII-a, între 9-29 noiembrie 2022, în cele mai mari capitale ale Europei: ROMA, BUCUREȘTI, LONDRA, PARIS și VIENA

de

Sub motto-ul Muzică fără Frontiere, FESTIVALUL Internațional PROPATRIA revine între 09 şi 29 Noiembrie 2022, cu cea de a douăsprezecea ediție, sub direcția artistică a Marei Dobrescu, cunoscută pianistă de origine română stabilită în Franța. Realizat cu susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XII-a ediție va fi itinerantă și va călători de la Roma la București apoi la Londra, Paris și Viena, evidențiind astfel caracterul internațional al festivalului și în același timp devenind, pentru prima dată cu adevărat, un festival menit să coaguleze întreaga diasporă românească.

Un important reper cultural, festival cu vocație internațională, pentru prima dată în afara granițelor Italiei acolo unde s-a născut, va premia excelențele românești în toate țările în care va poposi și va dărui concerte de înaltă ținută artistică publicului din Italia, Marea Britanie, Franța, Austria și România.

Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști și muzicieni de renume. Pentru ediția din acest an au fost invitați să participe artiști de anvergură: Ramona Horvath (România/Franța), Nicolas Rageau (Franța), Simone Anelli (Italia), Mara Dobrescu (România/Franța – din 2018 Director Artistic al festivalului), Roxana Constantinescu (România/Franța), Răzvan Popovici (România), Florian Mitrea (România/Marea Britanie), Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia), Filippo Tenisci (Italia), Rodica Vică (România/Austria) și Adela Liculescu (România/Franța).

Realizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român de la Paris, Institutul Cultural Român din Londra, Institutul Cultural Român din Viena, Institutul Italian de Cultură din București,Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Național de Artă al României din București, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București,  Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League din Londra, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz din Roma, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania,  International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”, va reuni pe scena sa în acest an, excelența românească din întreaga Europă.

Deschiderea festivalului va avea loc la Roma pe data de 09 noiembrie cu concertul Impressions de voyage en jazz, susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau și va continua pe data de 12 noiembrie la sediul Ambasadei României în Italia cu Gala Premiilor de Excelență și recitalul de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”. Va urma concertul de la București, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României cu concertul susținut de violonistul Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia). Următorul popas va fi la Londra, unde în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League va avea loc recitalul de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie). La Paris, în splendidul cadru oferit de Théâtre le Ranelag vor concerta mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța). La Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania to Austria, va avea loc etapa finală a festivalului care le va avea ca protagoniste pe soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu. Concertele de la Paris și Viena vor marca Ziua Națională a României 2022. Mai multe informații despre programul ediției din acest an pot fi găsite accesând site-ul www.propatriavox.it

 

***

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA 2022

 

ROMA: 9 noiembrie 2022, ora 21:00 – Casa del Jazz, Viale di Porta Ardeatina 55

IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ, concert susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau. Eveniment realizat cu susținerea Accademia di Romania in Roma în cadrul Roma Jazz Festival 2022. Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite accesând site-ul: https://romajazzfestival.it/programma/ramona-horvath-nicolas-rageau/

 

ROMA: 12 noiembrie 2022, ora 19:00 – Ambasada României in Italia, Via Nicolò Tartaglia 36

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚA PROPATRIA

Recital de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”.

 

BUCUREȘTI: 22 noiembrie 2022, ora 19:00 – Sala Auditorium a MNAR, Str. Știrbei Vodă 1-4

THE ROMANTICISM OF SCHUMANN AND PORUMBESCU, concert susținut de violonistul Constantin Beschieru (România/ Italia/Rep. Moldova) și pianistul Filippo Tenisci (Italia).

 

LONDRA: 25 noiembrie 2022, ora 13:00 – Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League, Over-Seas House Park Place, St James’s Street London

 

TALES OF LIVE, recital de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie). Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite accesând site-ul: https://www.rosl.org.uk/component/rseventspro/event/1492-lunchtime-recital-florian-mitrea-tales-of-life?Itemid=279

 

PARIS: 28 noiembrie 2022, ora 19:00 – Théâtre le Ranelagh, 5 rue des Vignes, 16e 

VERS LES ÉTOILES, concert susținut de mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violonistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

 

VIENA: 29 noiembrie 2022, ora 18:00 – Ambasada României in Austria, Prinz Eugen-Straße 60

ROMANIAN MUSIC JOURNEY FROM ROMANIA TO AUSTRIA, concert susținut de soprana Rodica Vică (România/Austria) și pianista Adela Liculescu (România/Austria) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

***

Despre Festivalul Internațional Propatria:

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.  Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

***

Proiect realizat de Asociația Culturală româno- italiană Propatria cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În parteneriat cu: Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român din Paris, Institutul Cultural Român de la Londra, Institutul Cultural Român de la Viena, Institutul Italian de Cultură din București, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Național de Artă al României, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania, International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti.

Cu patronajul: Ambasada Republicii Italiene în România, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova în România.

Colaboratori și sponsori: Piccolo Maestro, Caspro Publicitate, Autovip, OrthoartLab.

Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Iași, Radio România Actualități, TVR International, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, AGERPRES, Spotmedia, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts, Blitz Tv, Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, IQads, Catchy, InOras.ro,  AgentiadeCarte.ro, PRwave, Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4arte.ro, Bună dimineața București, Republika Kritica, Autentici.info, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură, Romanian Radio London; Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Londra.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.