Gazpacho este o supa-crema traditionala din Spania, zona Andaluzia. Reteta originala este pe baza de rosii, dar in timp s-a reinventat si se pot adauga si alte ingrediente cum ar fie pepenele rosu. E o supa de vara care se serveste rece. – conform be nat.
Reteta be nat. de GAZPACHO CU PEPENE ROSU (pentru 4 persoane):
· Rosii coapte 600 gr
· Pepene rosu 400 gr
· ½ Castravete fabio
· 1 Ardei verde capia
· 1 Ceapa alba
· 1 Catei de usturoi
· Paine de 1 zi 50 gr
· Otet de vin alb
· Ulei de masline
· Sare
· Apa rece
Mod de preparare:
Spala bine rosiile, castravetele si ardeiul verde. Scoate semintele din pepenele rosu. Taie ceapa, castravetele, ardeiul verde, rosiile si pepenele rosu in cuburi. Curata usturoiul si taie-l in doua bucati. Adauga toate ingredientele intr-un vas impreuna cu painea inmuiata in apa, 4 linguri de ulei de masline, 1 lingura de otet si sare dupa gust.
Paseaza-le in blender pana cand devine o crema omogena. Daca preparatul are o consistenta crescuta se adauga apa rece pana devine o supa-crema (consistenta variaza in functie de cantitatea de apa din rosii si pepenele rosu).
Inainte de a introduce supa la frigider se degusta si se corecteaza cantitatea de sare si otet.
Se pastreaza la frigider timp de 4-5 ore. Se serveste foarte rece si, daca dorim, putem adauga crutoane.