fbpx

HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara cu o expoziție de celebrare a designului prietenos cu natura

de

HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara vineri, 7 iunie, la ora 19.30, cu vernisajul expoziției de design Designer(Ele). (Re)proiectând lumea / Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo, curatoriată de Gloria Ruiz și organizată de Institutul Cervantes și platforma FIDO – Feminism in Design Office.

HEI se redeschide la Timișoara, în Bastion 1, Galeria 1, cu un program curatoriat de expoziții care pun în discuție teme importante la nivel european și care prezintă publicului noutăți artistice din alte state membre UE. În continuare, misiunea centrului cultural este de a completa dimensiunea europeană și post „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, printr-un program curatorial de artă implicată social, prietenoasă cu mediul, sustenabilă, și prin promovarea incluziunii sociale, expozițiile fiind accesibilizate pentru persoane cu dizabilități, temporare sau permanente.

Vernisaj: vineri, 7 iunie, ora 19:30. Perioada de vizitare: 7 iunie – 21 iulie.

În continuarea serii, de la ora 22:00, publicul este invitat la petrecerea de redeschidere HEI, în parteneriat cu Launmomentdat. În program: Dj set Mini Zucchinni x Noemi #1.

Expoziția Diseñadoras conține o selecție de 12 creatoare spaniole deosebit de relevante în cadrul scenei spaniole de design contemporan, în toate domeniile: design de produs, textil, grafică: Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania.

Cele 12 designere selectate depășesc limitele creativității îmbinând cunoștințe, tehnici și materiale, iar perspectiva lor asupra lumii și valorile pe care le apără fac ca practica lor creativă să contribuie la construirea unei realități noi, mai incluzivă și mai durabilă.

Diseñadoras va putea fi vizitată până pe 21 iulie, după următorul program:

Miercuri – Vineri: 16:00 – 20:00

Sâmbătă – Duminică: 14:00 – 20:00

 

Tururi ghidate conduse de Gloria Ruiz, curatoarea expoziției:

8 iunie

Ora 16:00: Tur ghidat în limba spaniolă cu traducere în limba română

Ora 19:00: Tur ghidat în limba engleză

Curatoarea expoziției justifică necesitatea prezentării unui astfel de conținut prin nevoia întoarcerii la design și militează pentru un (re)design care are nevoie de lumea în care trăim, „o lume aflată în schimbare rapidă și pentru care trebuie găsite noi soluții. Trebuie să mergem mult mai departe decât a face pur și simplu o versiune mai bună a ceea ce există deja, trebuie să construim o nouă realitate și să înțelegem designul ca pe o activitate care stă la baza tuturor manifestărilor materiale și mentale pe care le folosim pentru bunăstarea și dezvoltarea umană”, arată curatoarea Gloria Ruiz.

Conținutul expoziției nu reprezintă o perspectivă de gen. Intenția curatoarei Gloria Ruiz a fost să ofere vizibilitate lucrărilor designerilor femei. Totuși, ceea ce a stat la baza selecției a fost calitatea proiectelor, un conținut de interes atât pentru un public inițiat, cât și pentru unul nefamiliarizat cu designul.

Echipa curatorială HEI este alcătuită din Tamina Bojoancă – British Council Romania, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez, Cristiana Tăutu – Fundația 9.

Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală sau gen.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.