fbpx

Început de săptămână cu One World Romania 12

de

Luni, 18 martie, programul de proiecții al Festivalului One World Romania începe la ora 18:00 la ARCUB și Cinema Elvire Popesco și de la ora 18:30 la Cinemateca Eforie și Pavilion 32. La POINT vă așteptăm de la ora 17:00 la Forumul KineDok și de la ora 20:30 la proiecția documentarului „Homemad(e)”, parte a retrospectivei Ruth Beckermann. Tot aici, de la ora 22:00 are loc o nouă reprezentație a spectacolului Nicoletei Lefter – „An tan tina”.

De la ora 17:00 vă invităm la dezbaterea intitulată „Distribuția de film documentar: de la supermarket la butic”, organizată în cadrul programului KineDok, al Asociației One World Romania. Ne propunem să investigăm noi strategii de distribuție pentru filmul documentar. Invitați cu experiență vastă în metode tradiționale și alternative de distribuție, festivaluri de film și platforme VOD vor explica cum lucrează cu cineaștii și cum se promovează un film. Aflați mai multe detalii despre eveniment și participanți de aici.

Continuăm astăzi seria proiecțiilor din cadrul Competiției OWR 12. La Cinemateca Eforie este programat de la ora 18:30 documentarul „Jamilia”, iar la finalul proiecției vă invităm să rămâneți la o scurtă discuție cu regizoarea filmului – Aminatou Echard. De la ora 21:00, tot la Eforie, puteți vedea „O femeie captivă”. Din păcate regizoarea acestui film nu e cu noi în București, dar după proiecție avem o scurtă dezbatere cu jurnalista Laura Ștefănuț.

Retrospectiva Ruth Beckermann continuă luni de la ora 20:30 la POINT, cu proiecția documentarului „Homemad(e)” (2001). Marc-Aurel e strada din Viena unde locuia Ruth Beckermann la momentul realizării filmului, dar și o zonă celebră, înaintea Războiului, pentru negustorii textili evrei care o populau. În încercarea de a surprinde spiritul și diversitatea cartierului, realizatoarea vizitează cele cinci sau șase cafenele ale acestuia, realizând portrete vii și complexe ale oamenilor care le însuflețesc zilnic, prin prezența lor. După film, vă invităm la o scurtă discuție cu cineasta Ruth Beckermann.

La Cinemateca Eforie și Pavilion 32 avem zilnic până pe 24 martie echipamente de VR și două filme documentare pe teme legate de refugiați – „Clouds Over Sidra”, creat de Gabo Arora și Chris Milk, în tabăra de refugiați Za’atari din Iordania și „The Displaced”- creat de Ben C. Solomon și Imraan Ismail, despre viața a 3 copii refugiați. Colțul VR este organizat cu sprijinul UNHCR.

RECOMANDĂRILE ZILEI

Tatăl meu este fratele mamei | 18:00 | ARCUB

Din secțiunea „Familii contemporane”, vă recomandăm documentarul „Tatăl meu este fratele mamei”. Filmul începe cu o secvență între frați, o întâlnire între două personaje ce par a fi niște ființe la fel de naive și copilăroase, aruncate brusc în lumea adulților. Ulterior apare în peisaj Katia, fiica Aniei și nepoata lui Tolik, iar ițele acestei micro-familii ni se dezvăluie încet-încet, pe măsură ce descoperim că unchiul e un foarte grijuliu surogat al tatălui, puțin stângaci și împărțit între demersul patern și ipostaza de artist underground. În mare, Katia își petrece copilăria cu el, vizitând-o ocazional pe mamă, al cărei dezechilibru psihic o ține în izolare, mai întâi în solitudinea unui apartament întreținut de Tolik, apoi într-un spațiu instituționalizat și destul de mohorât. Documentarul e o privire tandră asupra celor trei, un puzzle eliptic despre viața în exilul propriei minți. După proiecție îl puteți cunoaște pe regizorul filmului, Vadim Ilkov. Filmul rulează împreună cu filmul Anei Vîjdea, „John 746”, care va fi de asemenea prezentă în sală pentru o scurtă discuție cu publicul, la finalul proiecției.

Cenușă și jar | 20:30 | Cinemateca Elvire Popesco

Din secțiunea „Munca” vă recomandăm „Cenușă și jar” – un film poetic și politic (nu un film militant) care reușește să dezvăluie, cu o aparentă simplicitate (dar fără a simplifica problematica), un discurs cetățenesc. Aici nu avem clișee despre „negrii” dificili din suburbie. Aici nimic nu este exotic. Filmul ne dă acces în Les Mureaux, un oraș unde puțini oameni se aventurează dacă nu locuiesc acolo, și la locuitorii săi. Regizoarea Manon Ott este o oglindă care reflectă cu multă pudoare – în alb/negru – lumina persoanelor pe care a ales să le filmeze și, datorită ei, vom cunoaște oameni care chestionează, fiecare în felul său, locul pe care îl au în societatea în care trăiesc, în societatea noastră comună. După film vă invităm să rămâneți la o scurtă discuție cu realizatorii filmului, Manon Ott și Grégory Cohen.

OUT | 21:00 | Pavilion 32 – Institutul Goethe

Din secțiunea „A fi LGBTQi+” recomandăm filmul „OUT”. Bazat exclusiv pe clipuri scurte postate pe internet de tineri și tinere care decid să le spună apropiaților (în general, părinți și frați) că sunt homosexuali, lesbiene, bisexuali sau transgender, documentarul lui Denis Parrot funcționează succesiv ca o comedie, dramă, thriller sau farsă, în funcție de personajele aflate la un anumit moment în prim-plan. De o simplitate stilistică debordantă, datorată cu siguranță faptului că cei care decid să filmeze un moment atât de important din viața lor sunt mai puțin preocupați de mizanscenă și mai interesați de caracterul performativ al situației, „Out” documentează o stare de fapt relevantă a epocii actuale – nonșalanța tinerilor din întreaga lume de a-și căuta și, mai ales, de a-și accepta și declara propria sexualitate. Regizorul Denis Parrot va participa după proiecție la o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca „Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Organizația Internațională pentru Migrație, Institutul Cultural Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid
SPONSORI: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București,Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor’s Fund, Ambasada Elveției în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, Ambasada Regală a Danemarcei, ACID, Editura Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundația Friends for Friends, Centrul Rațiu pentru Democrație, CEREFREA Villa Noël, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Festival, Q Club, Londohome, ARCEN, ABIS Studio, Ateliere fără Frontiere
BILETE PRIN: EVENTBOOK
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: media TRUST
PARTENERI MEDIA: Radio România Actualități, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Historia, Hotnews.ro, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Igloo, Banchiza Urbană, Liternet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us, CINEPUB

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.