fbpx

Jorge Riera: Flamenco este expresia intensă și plină de pasiune a sufletului unui întreg popor

de

Jorge Riera, artist și reprezentant al trupei care performează Gran Gala Flamenco de Barcelona, mi-a răspuns la câteva întrebări în seara plină de emoție și lumină în care artiștii spanioli au urcat pe scena Teatrului Național din Iași penru a încheia, apoteotic, Seara Valorilor, într-un spectacol regizat de Beatrice Rancea.

Cum ați primit propunerea de a veni la Iași pentru a susține un spectacol? Știați ceva despre Iași în momentul în care ați primit invitația?
Jorge Riera: Adevărul este că am primit invitația cu multă surprindere și cu mare bucurie, mai ales știind că urmează să încheiem un eveniment atât de însemnat cum este Seara Valorilor, la Teatrul Național, într-un spectacol organizat de Opera Națională Română din Iași. Cât despre oraș, nu veniserăm încă niciodată, însă știam că este orașul cel mai important din România, cel în care se află teatrul cel mai vechi din țară, despre care pot spune acum că este o minune veritabilă, o mândrie europeană.

Călătoriți mult și aveți spectatori din diverse locuri și țări. Ți se pare că publicul diferă de la un loc la altul?

JORGE RIERA: Da, publicul diferă mult în funcție de cultura lui sau de forma de a se exprima în fața unui act de cultură. În cazul nostru, cu spectacolul Gran Gala Flamenco, publicul este puțin rece la început, dar pe măsură ce spectacolul înaintează, toți se lasă cuprinși de vraja acestei arte. Comunicarea intensă pe care artiștii o au cu spectatorii face ca dezlănțuirea și forța flamencoului să nu lase pe nimeni indiferent.

Care este mesajul principal și caracteristica cea mai însemnată a flamenco-ului? Ce este, de fapt, flamenco?

JORGE RIERA: Flamenco este o artă cu mult mai mult decât muzicală, este socială, este dramatizarea bucuriei, a tristeții și a durerii, este, până la urma, expresia experienței umane în întregul său. Aș putea spune că este expresia intensă și plină de pasiune a sufletului unui întreg popor, realizată pe un ton emoțional pe care doar muzica și cuvintele nu l-ar putea atinge.

Cum de sunteți voi, ca trupă, atât de speciali? E vorba de multă muncă, de talent, de iubire?

JORGE RIERA: Cum îți spuneam și mai înainte, mesajul nostru vine chiar din miezul sufletului, este viață pur și simplu, dar pentru a putea fi transmis este nevoie și de dăruirea întreagă a artistului. Expresivitatea flamencoului nu poate fi aceeași mereu, pentru că nu-i ușor să separi emoțiile între profesie și viața personală.

Pe scenă, ca artiști, sunteți pasionali, arzători… Așa sunteți și dincolo de scenă, așa trăiți?
JORGE RIERA: Suntem exact la fel! Avem vieți pătimașe, dăm glas sentimentelor și le trăim cu mare intensitate. Așa este, de fapt, întreaga cultură a Spaniei, este un fel de a trăi, iar prin ceea ce facem, prin felul în care trăim, exprimăm cele mai profunde sentimente ale fiecăruia dintre noi.

Cum sunt împărțite, pe scenă, rolurile bărbaților și ale femeilor? Există vreo subordonare? Conduce bărbatul sau și femeii i se permite să conducă dansul, muzica, expresia?
JORGE RIERA: În trecut, femeia era limitată în toate formele de exprimare ale flamencoului, dar acum joacă un rol extrem de important în oricare dintre fațetele acestei arte. Femeile creează propria lor coregrafie, își exprimă la maxim sentimentele și le transmit mai departe publicului prin exteriorizarea artistică a trăirilor și emoțiilor lor.

Cine poate să învețe flamenco? Este o moștenire sau poate veni și cineva din afară și să performeze în această artă?
JORGE RIERA: Ca în mai toate domeniile artistice, tradiția flamencoului se păstrează din generație în generație, dar este o artă pe care un popor întreg o cuprinde în sine, iese din suflet, așa că oricine este dispus să-și dezvăluie adâncurile inimii o poate învăța.

V-am văzut la Iași, ați fost minunați, și am vrea să vă vedem din nou… Unde vă putem reîntâlni, unde vă găsim spectacolele?
JORGE RIERA: Foarte curând, începem un turneu prin Statele Unite, apoi revenim în Europa și vom continua prin țările Asiei. Trebuie să continuăm să oferim publicului marele nostru spectacol ce poartă marca Spaniei în ritmul și emoția sa. Date despre noi puteți afla urmărind pagina noastră de Facebook, LiveProducciones sau scriindu-mi pe adresa jorge@liveproducciones.es. Și, înainte de a ne lua la revedere, îngăduie-mi să mulțumesc persoanelor care au făcut posibilă prezența noastră ca parte a unui asemenea grandios eveniment în Iași, doamnei Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași și colegei domniei sale, Adriana Lippe, dar și lui Cosmin Coman și Danielei Acatanoaie de la Primăria din Iași.

A fost o bucurie să vă vedem pe scenă și să vă întâlnim. Mulțumesc!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.