fbpx

Mariana Nicolesco: Nu traiesc din vise neimplinite, ci din realitatea imediata

de

Mariana Nicolesco, Primadonna Assoluta, Diva Divina, a raspuns catorva dintre intrebarile noastre chiar in ziua marii sarbatori de Sfanta Maria, ziua numelui sau. La multi ani, Mariana Nicolesco!

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

 

Marea Dragoste / Tango: Doamna Mariana Nicolesco, suntem asaltati, zi de zi, de stirile din tabloide, care sunt la putere in perioada aceasta: atat de mult auzim despre “vedetele” din Romania, incat o artista de talia Dumneavoastra pare sa faca parte dintr-o alta lume… Cum este lumea aceea, a personalitatilor reale…

Mariana Nicolesco: Situatia la care va referiti e un semn evident al decaderii culturale si morale, al dezagregarii unui sistem inchegat pe cultul valorilor. Lumea acelor valori are o cu totul alta preocupare in viata decat sa-si arate posteriorul prin gazete. Iar utilizarea cuvantului Diva in presa la care va referiti e o aberatie, de vreme ce etimologia insasi a termenului trimite la Divinitate, nu la altceva. Callas era o Diva.

 

Marea Dragoste / Tango: In afara de talent, ce alte calitati trebuie sa aiba cineva care-si doreste o cariera artistica?

Mariana Nicolesco: Nu poate visa la asa ceva decat cine are o vocatie irepresibila, o chemare profunda spre acel univers al artei care e legatura cea mai nobila si mai permanenta dintre noi si Creator. Mai ales in cant, unde aproximatia, superficialitatea descalifica automat pe oricine. Un artist liric, caci la asta ma refer aici, are nevoie de voce, de muzicalitate, de prezenta scenica, de sensul misterului pe care-l poarta cu sine arta, de sensul sacralitatii fara de care cantul e departe de vocatia sa suprema.

 

Marea Dragoste / Tango: Care era atmosfera in lumea artelor in momentul in care ati aparut pentru prima oara in lumea lirica, si care e azi?

Mariana Nicolesco: Imi inchipui ca va intereseaza situatia din Romania, de atunci si de acum. Ei bine, studiile de canto eu mi le-am facut la Conservatorul Santa Cecilia la Roma, si cariera mea a inceput la finele acestora cand am castigat cel mai important Concurs International al epocii: Voci Rossiniane, patronat de RAI la Milano. Imediat am fost invitata de Luchino Visconti sa debutez la Roma, in Don Carlo de Verdi, alaturi de unele dintre cele mai de seama figuri din lumea cantului: Cesare Siepi, Martina Arroyo, Grace Bumbry. Am interpretat, tot atunci, la Teatro La Fenice din Venetia Beatrice di Tenda de Bellini, de care s-a vorbit si se mai vorbeste inca in lumea intreaga. Am debutat in Statele Unite la invitatia marelui dirijor american Thomas Schippers, si am cantat La Traviata de Verdi la Maggio Musicale Fiorentino alaturi de incomparabilul print al tenorilor, Alfredo Kraus.

Iar la Teatrul alla Scala din Milano, templul liricii, unde aveam sa cant mai mult decat in oricare alt teatru, am debutat intr-o premiera mondiala.

Care era pe atunci situatia in Romania? Care e acum? Nu cred ca unei debutante, cum eram eu, atunci ca si acum, i s-ar oferi cu atata spontaneitate, generozitate si incredere, asemenea roluri in cele mai de seama teatre ale lumii. O spun in cunostinta de cauza, fiindca stiu cat trebuie sa ma bat pentru tinerii mei prieteni, laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclée, pentru a-i vedea la locul cuvenit pe scenele noastre.

 

Marea Dragoste / Tango: Ati realizat in cariera Dumneavoastra mai mult decat altii in trei vieti. Mai aveti vreun vis neimplinit?

Mariana Nicolesco: Nu traiesc din vise neimplinite, ci din realitatea imediata a ceea ce caut sa fac pe cat pot mai bine, ceea ce genereaza, ca sa spun asa, vise implinite…

 

Marea Dragoste / Tango: Mi-ati declarat intr-un interviu pentru revista Tango ca cea mai originala, cea mai spectaculoasa persoana pe care ati cunoscut-o a fost “fara indoiala” Salvador Dali. Ce v-a frapat in personalitatea lui?

Mariana Nicolesco: Un Dali e acela pe care-l stie toata lumea, mare manipulator mediatic, si un alt Dali acela pe care l-am cunoscut, atent, informat, genial in toate remarcile pe care le facea si care, apoi, adora muzica si cantul. Dupa o reprezentatie cu Faust la New York, in care eram Marguerite, la receptia pe care a oferit-o in onoarea mea la Russian Tea Room mi-a cantat cu splendida lui voce de bariton arii intregi din opera lui Gounod. Avea un singur regret, si anume ca, spre deosebire de anii tineretii lui, in zilele noastre Mefisto nu mai apare cu o pana uriasa in spate, care, imi inchipui, ii dadea o dimensiune… suprarealista.

Dar cui vrea sa afle despre Dali lucruri pasionante, pe care nu le va gasi in alta parte, i-as recomanda sa citeasca textul senzationalei conferinte Salvador Dali, Imparatul Traian si Romania, sustinuta de Radu Varia la Academia Romana in iunie trecut si publicat integral, intr-un serial, de revista Cultura.

 

Marea Dragoste / Tango: Am vazut pe Internet, de curand, o fotografie cu Dumneavoastra si Andy Warhol. Cand ati avut prilejul sa-l cunoasteti?

Mariana Nicolesco: Andy, ca si Salvador Dali, era un mare prieten al lui Radu. A venit intr-un rand sa ma felicite in loja mea de la Metropolitan Opera, dupa o reprezentatie in care fusesem Nedda in I Pagliacci de Leoncavallo, alaturi de marele tenor dramatic John Vickers. Si era atat de timid incat a ezitat nu stiu cata vreme pana mi-a cerut permisiunea sa ia cateva instantanee fotografice pentru un portret pe care voia sa mi-l faca…

 

Marea Dragoste / Tango: Aveti prietenii reale in randul colegilor de breasla, sau spiritul concurentei si invidia impiedica astfel de relatii?

Mariana Nicolesco: Am fost legata printr-o stransa si calda prietenie de doi dintre cei mai mari artisti lirici ai secolului 20, tenorul Alfredo Kraus si basul Cesare Siepi. Ca si cu alti artisti mult mai tineri, din generatia mea. Invidia, spiritul concurentei, n-au existat nici in cariera, nici in viata mea, pentru ca intotdeauna mi s-a oferit cu mult mai mult decat m-as fi gandit.

 

Marea Dragoste / Tango: Povestea Dumneavoastra de dragoste cu Domnul Radu Varia este de notorietate prin frumusetea si stabilitatea ei…

Mariana Nicolesco: Cand ne-am cunoscut, la New York, Radu era deja cineva in America, era frumos, zvelt, elegant, super inteligent, cu o vasta cultura, si putin ii pasa de toate astea, dar mai avea ceva: un umor fin, pe care-l practica si in ziua de azi, cand ma tachineaza intruna.

 

Marea Dragoste / Tango: Dragostea adevarata dureaza o viata. E o replica a Emmei Thompson in filmul Love Actually…

Mariana Nicolesco: Nu cunosc vreo lege in materie. Dar textele sanscrite ne invata ca dragostea are un prim nivel: dragostea (respectul) de sine; un al doilea: dragostea pentru celalalt; si un al treilea: dragostea fara obiect, adica dragostea pentru Cel de Sus. Cine accede la acest nivel devine o sursa de dragoste permanenta…

 

Marea Dragoste / Tango: S-a incheiat in triumf editia 2011 a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, care a pasionat ca intotdeauna participantii si publicul…

Mariana Nicolesco: E o incantare fiecare metamorfoza care permite tinerelor voci, intr-un timp record, sa atinga performante la care nu aveau acces inainte. Iar experienta acumulata la editiile anterioare, exigenta permanenta, indrumarea mea ferma si amicala, incurajarile colegilor, fac din aceste Master Classes un Atelier Liric unic in lume.

 

Marea Dragoste / Tango: Daca ati avea puterea de a schimba ceva in destinul Dumneavoastra, ce ati schimba?

Mariana Nicolesco: Nimic. Poate as vrea ceva mai mult timp pentru a implini tot ce ma pasioneaza.

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

 • Mariana Nicolesco este un reper absolut al Artei si al Omeniei. Personalitatea sa se integreaza in acea actualitate universala a permanentei trairi afective intru triumful spiritului manifestat in mesajul artistic. De ani de zile sunt martorul acestui miracol prin care Vocile devin Vocalitati orientate spre acel Ideal de Arta si Omenie catre care tind adevaratele valori. Cu totala admiratie si infinita afectiune, Dr.Stephan Poen

  Dr. STEPHAN POEN august 20, 2011 2:51 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.