fbpx

Mirela Vescan: Frumosul vinde, frumosul se caută, frumosul câștigă mereu

de

Mirela Vescan este unul dintre cei mai cunoscuți make-up artiști din țara noastră, un reper al unei lumi fascinante, aflate mereu în mișcare. Dincolo de machiajele superbe semnate de ea în paginile lucioase ale revistelor, Mirela este un creator de școală, dând mai departe, în fiecare zi, experiența celor 25 de ani în care a continuat să învețe și să-i învețe pe alții. Am lucrat în teatru, film, fotografie, televiziune, modă etc, dar a şi predat machiajul, chiar din primul an… “Am dezvoltat o metodă proprie de a-i face pe alţii să fardeze, din începători devin avansaţi şi sunt pregătiţi pentru viaţa de make-up artist, frumoasă şi plină de surprize…” spune Mirela Vescan, așezându-și viața sub semnul unui zâmbet.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alice Năstase Buciuta: Unde ai crescut, Mirela, cum a fost copilăria ta?

Mirela Vescan: Am crescut într-un mediu academic, cu mulţi profesori. Tata a fost cadru universitar, membru COŞ, mama a fost şi ea la fel o perioadă şi, în general, am fost înconjurată de profesori de geografie, chimie, istorie, literatură, matematică, eram mereu atentă să nu fiu prinsă pe picior greşit, să ştiu să răspund la orice întrebare. Discuţiile în casă erau despre geografie, chimie, biochimie, litere, filosofie, paleontologie, mineralogie, medicină, chirurgie…. Tata avea prieteni iluştri, unul era autorul manualului meu de matematică, altul, al celui de literatură, un domn era director la Antipa, altul la grădina botanică. Iar eu le spuneam pe nume, ei mi-au spus să fac aşa şi asta mi se pare mie foarte frumos, este o apropiere care îţi dă încredere în tine şi te face să te simţi confortabil în orice cancelarie…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Erai apropiată de oameni foarte importanţi. Ce a însemnat asta pentru ţine, îţi doreai să fii ca ei?

MIRELA VESCAN: Nu doream să fiu ca ei şi nici medic, aşa cum doreau ei pentru mine. Nu ştiam exact ce îmi doresc. Dacă mă întrebai ce vreau să mă fac, ziceam că vreau să fiu ori marinar, ori ambasador. Vedeam eu la televizor că ambasadorii călătoresc, îmi plăcea să călătoresc şi nu îmi imaginam altă posibilitate. Pe vremea aceea, dacă ajungeai la Moscova erai norocos sau măcar la bulgari, să îţi iei o pereche de pantofi sport şi nişte discuri de vinil cu Madonna, Mickael Jackson sau AcDc. Uite-mă, astăzi, că sunt ambasador, însă altfel, pentru câteva mărci de produse cosmetice. Asta nu am luat în calcul, pentru că nu ştiam că există așa ceva, dar visul mi s-a împlinit, sunt ambasadoare. Nu aveam voie să citesc orice, dar eu am făcut-o. Am citit ce s-a impus la şcoală, însă, în acelaşi timp, pe sub masă, pe sub plapumă, cu o lanternă, eu am citit ce am simţit şi ce mi-a plăcut. Până în clasa a opta, am fost la Şcoala Centrală, la internat, ca la un pension, cu multe fete, pedagogi şi disciplină. Prin clasa a șaptea a început chiar să-mi placă, deși a fost un mediu ostil, eu am rezistat datorită cititului, care era distracţia mea.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Şi tot atunci ai început să fii pasionată de beauty? Cum au decurs lucrurile în continuare ca să ajungi până aici?

MIRELA VESCAN: Nu mi-am propus ceva special legat de asta. Doar că, pe la treisprezece ani, am făcut, ca orice alt copil, acnee. Am găsit prin casă o carte de cosmetică pe care o am şi astăzi. Am citit eu acolo ce e de făcut şi am zis: ceea ce îmi trebuie mie este tratament cosmetic, ceea ce nu pot să îmi fac eu singură. La mine pe stradă, pe Batiştei, era un cabinet cosmetic micuţ, unde lucra o profesoară de cosmetică. M-am dus, mi-era foarte ruşine, eram timidă, aveam senzaţia că numai eu am problema aia şi am avut norocul să dau peste o profesoară de cosmetică şi mi-a spus: “sigur, îţi fac programare, vii mâine, costă atât”. Tata mi-a dat bani, mi-a dat voie să merg, şi atunci am început tratamente cosmetice, la nici paisprezece ani. A doua zi deja eram mai bine, tenul era curat şi sănătos. Am continuat tratamentele, am ascultat tot ce-mi spunea doamna profesoară, am intrat într-un ritm din care nu am mai ieşit niciodată.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ai învăţat totul despre frumuseţe… Şi ai făcut tu însăţi şcoli.

MIRELA VESCAN: Şcoala de machiaj am făcut-o prin 1991. Era o zăpăceala generală, voiam altceva, lumea era în schimbare, nu îmi găseam locul. Până am văzut într-un ziar că se fac cursuri de cosmetică, iar pentru mine asta era ceva cunoscut. Nu voiam să fac cosmetică, niciodată nu mi-am dorit, dar am făcut cursul, pentru că epiderma susţine machiajul. Vreo doi ani am făcut toate şcolile, una peste alta, cursuri de machiaj simplu, cosmetică decorativă, cursuri de machiaj profesional şi chiar un curs de unghii sculptate. Am lucrat o stagiune în teatrul Odeon, am gustat din plin viaţă de backstage, m-am împrietenit cu multi actori, mai ales cu Adriana Trandafir. Pasul următor a fost spre televiziune, a fost un concurs pe care l-am trecut foarte bine şi a urmat o perioadă în care am lucrat enorm. Am învăţat să mă adaptez la orice, în perioada aceea eram la studio pe la 5 dimineaţa, mă trezeam la 3 jumate în fiecare zi.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat până acum legat de make-up?

MIRELA VESCAN: Să accept că trebuie să învăţ în permanenţă, să fiu mereu pusă la punct cu ultimele noutăţi din industria de frumuseţe, să fiu sinceră, să nu mă prefac, să rezolv pe loc orice conflict, să experimentez şi să dezvolt cât mai atent noţiunea de “relaţii publice”. Vreau să spun că mi-am dezvoltat propria etică şi am foarte mulţi prieteni care sunt persoane cunoscute, toţi au încredere în mine, pot apela la mine oricând şi invers. Am mai învăţat şi să nu am încredere în oricine.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum a decurs viaţa ta în paralel? Ai o căsnicie de mulţi ani, ai un copil mare.

MIRELA VESCAN: Eu şi Rolf ne-am căsătorit destul de târziu, nu prea am avut încredere în instituţia căsătoriei, nu am considerat că de un act atârnă fericirea noastră. Asta este o gândire juvenilă prin care trec mulţi copii, mai ales aceia care au avut părinţii separaţi, ca mine.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Te-a marcat asta?

MIRELA VESCAN: Foarte mult, pentru că voiam să fac parte dintr-un întreg. Îţi lipseşte normalitatea, dar te şi căleşte. Eu şi fratele meu am reuşit să avem fiecare câte o familie echilibrată, deşi nimeni nu ne-a învăţat asta.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Când l-ai cunoscut pe soţul tău?

MIRELA VESCAN: Imediat după revoluţie. Rolf a fost norocul meu, el m-a susţinut în tot ce am vrut să fac legat de machiaj, a crezut în mine. Mi-a zis „tu eşti bună, n-am văzut pe cineva mai pasionat de ce vrea să facă, ai ceva ce mulți ar vrea să aibă, imaginaţie creativă”. Şi-a dat seama că ştiam multe şi că îmi place, să învăţ, a înteles programul meu dezordonat şi mi-a cumpărat un dulap mare, superb, exotic, din lemn de sesam, pentru farduri. Când am intrat amândoi la facultate am învăţat şi am lucrat împreună, mă lua de la o prezentare de modă, mă duceam să dau examen, eram în sesiune şi mă ducea înapoi la prezentare, a fost greu, a fost frumos…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: V-aţi cunoscut imediat după revoluţie, aţi făcut un copil, dar a mai durat ceva până v-aţi căsătorit. Cum v-aţi hotărât într-un final să faceţi şi pasul acesta?

MIRELA VESCAN: Acum ne amuzăm când ne amintim cum a venit el într-o zi la mine şi mi-a zis „cred că trebuie să ne căsătorim”. Lucram amândoi la Tele7abc şi Tana Roşca ne-a calculat o dată bună pentru a ne căsători. Pentru biserică, am mai aşteptat trei ani, am ales o zi specială, Sfântul Adrian, mai ales că primul meu nume este Adriana.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: În funcţie de ce a calculat datele?!

MIRELA VESCAN: Nu ştiu cum a calculat ea, în funcţie de zodie, de numere, cert este că aveam încredere în ea şi, dacă tot am amânat atâta timp, am vrut să avem un punct fix de la care să pornim. Am ieşit la biserică în prima duminică ortodoxă a mileniului. A spus că suntem deschizători de drum şi că aceea este o zi bună pentru noi, să năşim şi să avem mulţi fini. Aşa am făcut. În biserică am avut două raze de lumină pe noi şi, când am ieşit, erau cinci curcubee pe cer, niciodată nu am văzut cinci curcubee deodată!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Copilul când l-aţi făcut, înainte să vă căsătoriţi?

MIRELA VESCAN: Este un copil dorit dintotdeauna, am vrut să fie fetiţă, să se numească Ana şi… să fie mai bună decât mine. Aşa şi este, acum are aproape 25 de ani, învaţă mult, a studiat rusă şi engleză, ştie şi germană, acum este la a doua facultate (informatică), pictează, pare sora mea mai mică şi-mi place asta. Eu am avut părinţii mai maturi, iar tata destul de “în vârstă”, mă trezeam noaptea din somn să văd dacă respiră.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu ţi-a fost greu să faci un copil necăsătorită, era chiar după revoluţie…?

MIRELA VESCAN: Atunci lumea era în schimbare şi am avut-o pe mama tot timpul lângă mine, nonconformistă, aerisită. Mama a fost ajutorul meu, am putut să merg la şcoală, la job şi pe la tot ce mai făceam eu, că începusem să funcţionez ca machior şi ea a stat cu Ana. A fost un copil foarte bun şi plăcut, dar şi mama a fost bunica perfectă în primii 5 ani. Când Ana a început şcoala, ne-au ajutat mult şi părinţii lui Rolf, noi aveam programul dezordonat, dar ei au fost de mare ajutor, cu disciplină şi umor.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce ai învăţat-o pe Ana şi ce o înveţi în continuare legat de lumea în care trăim?

MIRELA VESCAN: Nu i-am creat Anei un univers abstract. Ea a ştiut tot timpul ce probleme avem, a văzut că trebuie să munceşti din greu pentru bani. Nu e fashionistă, nu e dependentă de trenduri ca mine, dar se informează şi este un foarte bun analist politic şi social, domenii în care dacă eu vreau o părere sinceră sau un pronostic, o întreb şi mereu are dreptate.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De ce e important să fim frumoase până la urmă, să ştim care sunt trendurile?

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pagini:  1 2

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.