Impresionantul violonist si viorist britanic se reintoarce pentru a ravasi, din nou, spectatorii, de data aceasta pe acordurile celebrilor Johann Sebastian Bach si George Gershwin!
Marele violonist britanic, Nigel Kennedy se reintoarce in Romania pentru un eveniment cu greutate: BACH & GERSHWIN, doua epoci muzicale diferite, ce vor fi interpretate cu maiestrie si culoare de catre virtuozul artist. Teribilul concert va avea loc toamna aceasta, pe 8 octombrie 2018 la Sala Palatului din Bucuresti!
Portile se vor deschide incepand cu ora 18.30. Cortina se va ridica la ora 20.00!
Va invitam sa mutati discret vibratiile auzului si pe cele ale inimii pe frecventele neasemuitului artist englez, axa Bach – Gershwin primind o interpretare fabuloasa, intr-un spectacol intens, ce variaza de la muzica clasica a inceputului de secol XVIII, pana la sonoritatile de jazz simfonic ale inceputului de secol XX, un concert ce va fi incarcat de emotie si de surprize muzicale extrem de placute, mai ales, sufletului!
“M-am dedicat interpretarii sonatelor de Bach pentru vioara de cand eram adolescent. Aceasta muzica are un puternic accent meditational si este, de asemenea, foarte potrivita pentru exercitiile de mentinere a mainilor, a degetelor, in special. Intotdeauna am urat yoga, inca de pe vremea cand studiam cu Menuhin. Din fericire, Bach pare sa faca mult mai mult pentru mine decat beneficiile imaginare pe care le au muzicienii care practica yoga in exces. Voi alege intre sonata Nr. 1 in G-Minor sau mai fericitele forme de dans ale E-Majorului, Partita Nr. 3, in functie de ce feedback primesc din partea auditoriului. Spectacolul va veni direct din inima mea catre voi.
Pe Gershwin l-am urat mereu, pana de curand, cand m-am apucat de interpretat serios. Cumparand discul Ella & Satchmo nu mi-am redresat parerea. Dimpotriva. Cu toate acestea, am auzit de nenumarate ori aceste cantece si am devenit melancolic. Brusc. Pot spune ca le-am iubit in timpul uceniciei mele cu Stephane Grappelli. Cantecele Gershwin au patos, farmec, aroma, astfel incat va fi o bucurie sa le cand pentru voi”, a declarat Kennedy pentru publicul roman.
https://www.youtube.com/watch?v=WwdcC2RrOfo
https://www.youtube.com/watch?v=eZZ4gTjRxtA
De peste un sfert de veac, Nigel Kennedy este recunoscut ca unul dintre cei mai virtuozi violonisti din lume. Talentul sau absolut unic si aprecierea in masa a spectatorilor au oferit noi perspective, atat repertoriului clasic cat si celui contemporan, fiind, in acest moment, cel mai bine vandut violonist de muzica clasica din toate timpurile.
Sa reamintim prin cateva exemplificari audio cele mai reprezentative opere muzicale ale celebrilor George Gershwin si Joahann Sebastian Bach:
https://www.youtube.com/watch?v=ynEOo28lsbc
https://www.youtube.com/watch?v=rrVDATvUitA
Biletele se gasesc la urmatoarele categorii de preturi:
- CATEGORIA I – 349 lei
- CATEGORIA II – 249 lei
- CATEGORIA III – 149 lei
- CATEGORIA IV – 99 lei
Biletele se pot cumpara de pe startickets.ro!
DESPRE NIGEL KENNEDY
Nigel Kennedy este un viorist si violonist britanic foarte celebru, nascut pe data de 28 decembrie 1956, in Brighton, East Sussex. Un copil minune, care la varsta de 10 de ani alege inregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatal sau vitreg. A fost elev la Scoala de Muzica Yehudi Menuhin, ulterior facandu-si studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Inceputul carierei sale si l-a facut pe terenul muzicii clasice, interpretand si inregistrand majoritatea marilor concerte de vioara. Mai tarziu, trecandu-si in repertor si genurile de jazz, klezmer si altele.
Cum spuneam mai devreme, de la o varsta destul de frageda, Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin. Dupa decesul acestuia, s-a descoperit ca finantase personal educatia lui Kennedy. In 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Camera. Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populara. Versiunea celebrelor „Anotimpuri” ale lui Vivaldi au intrat in Cartea Recordurilor ca cea mai bine vanduta inregistrare a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare).
A concertat alaturi de cele mai prestigioase orchestre si dirijori si a colaborat cu numerosi artisti si trupe faimoase, printre care ii enumeram pe Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush si Jack DeJohnette, primimd totodata si o serie de premii.
Ce poate putini stiau, bunicul lui Nigel Kennedy, Lauri Kennedy, a fost un muzician si violoncelist principal in Orchestra Simfonica BBC, nascut în Marea Britanie, si care a cantat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein si multi altii. Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedyo, pianista, care l-a acompaniat pe John McCormack si i-a invatat pe copiii lui Enrico Caruso. Lauri si Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a nascut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. La varsta de 24, John s-a mutat în Anglia si s-a alaturat Orchestrei Filharmonice din Liverpool, mai tarziu devenind violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale lui Sir Thomas Beecham. In Anglia, John dezvolta o relatie cu pianista engleza, Scylla Stoner, cu care in cele din urma are turnee, in 1952, ca parte a Trio-ului Llewellyn-Kennedy Piano (impreuna cu violonistul Ernest Llewellyn, Stoner a fost cunoscuta drept “Scylla Kennedy”, desi ea si John nu s-au casatorit niciodata). Cu toate acestea, John a parasit-o in cele din urma pe Scylla Stoner si s-a intors in Australia, ea ramanand insarcinata. John nu a stiut de existenta fiului sau, Nigel Kennedy, pana cand nu l-a intalnit pentru prima data, Nigel avand 11 ani. Nigel Kennedy are aproximativ 30 de rude apropiate in Australia, pe care le viziteaza ori de cate ori are turnee acolo.
Ultimul material al artistului a iesit in 2016, “My World” , compus de Nigel Kennedy alaturi de Oxford Philharmonic Orchestra & The Stella.