Cercetatorii americani au obtinut in laborator vase sangvine umane functionale – o descoperire care va permite pacientilor cardiaci sa “isi cultive” in viitor propriile vase coronariene si ar putea revolutiona operatiile de bypass.
Vasele sangvine DIY – denumite astfel dupa expresia “Do it yourself” din limba engleza – au nevoie de doar cateva saptamani pentru a fi obtinute in laborator, provenind din celulele pacientilor, recoltate de la nivelul palmelor.
Pe langa operatiile de bypass, aceste vase ar putea fi folosite si pentru a-i ajuta pe pacientii cu afectiuni renale care fac dializa si pe bebelusii cu deficiente la nivelul valvelor cardiace.
Gratie noii metode, savantii americani afirma ca pot sa obtina vase sangvine umane in cel mult doua luni, in laborator, intr-un dispozitiv miniatural.
Precedentele tentative de a obtine vase sagvine umane in laborator s-au bazat pe materiale sintetice sau s-au concretizat prin obtinerea unor capilare care nu erau suficient de elastice si de rezistente.
In cadrul operatiilor de bypass, un vas de sange, recoltat din alta parte a corpului, este folosit pentru a dirija fluxul sangvin in zona inimii, ocolind vasele coronariene ingustate sau blocate.
Insa multi dintre pacientii care au nevoie de aceasta interventie chirurgicala delicata nu au in organism vase sagvine sanatoase si potrivite pentru a fi transplantate.
Vasele artificiale sunt disponibile pe piata medicala actuala, dar ele sporesc riscul de aparitie a infectiilor in organism.
Cu ajutorul noii metode, ce a fost prezentata la conferinta Experimental Biology, organizata recent in orasul american San Diego, riscul de infectie scade considerabil.
Vasele sangvine DIY au fost inventate de cercetatorii de la firma americana Cytograft Tissue Engineering. Procesul incepe prin recoltarea unor celule tegumentare prelevate de pe spatele mainii pacientului.
Aceste celule, care produc cantitati mari dintr-o proteina elastica si rezistenta denumita colagen, sunt cultivate si multiplicate in laborator, pana formeaza un strat subtire. Acest strat de celule este apoi rulat, ca o hartie de impachetat, si inmuiata in incubator intr-o solutie de nutrimente, pana cand celulele fuzioneaza intre ele si formeaza un tub gol prin interior.
Tubul astfel obtinut este apoi captusit cu un al doilea strat de celule, prelevate dintr-o vena superficiala, obtinuta din proba epiteliala originala.
Vase sangvine cu o lungime de pana la 20 de centimetri au fost astfel obtinute, folosind propriile celule ale pacientilor sau celule obtinute de la donatori.
Folosirea celulelor de la donatori le va permite oamenilor de stiinta sa produca vase sangvine la scara industriala, care vor putea fi pastrate in dispozitive frigorifice pana cand un pacient va avea nevoie de ele. (MEDIAFAX)