Psiholog Carmen Lica: Educatia primilor pasi

de

Gradinitele particulare – foarte multe – iti ies in intimpinare cu nenumarate tentatii, in fata carora dragostea si asteptarile tale de parinte rezista cu greu: cursuri de limbi straine, de calculatoare, de sporturi exotice, de indeminare. Dar putine dintre ele promit un confort psihic si fizic deosebit pentru copilul tau, o atentie speciala la particularitatile lui individuale, la nevoile lui date de virsta si de cerintele unei bune adaptari sociale. Despre una dintre aceste gradinite ne vorbeste psihologul Carmen Lica.

Gradinita Bambi

Gradinita Bambi din str. Mitropolit Varlaam, nr 45-47, sector 1 este locul unde copiii isi creeaza propriile cunostinte prin experientele si interactiunile cu lumea care ii inconjoara. Clasa este un laborator de initiativa si imaginatie, in care, avind rolul de explorator, artist sau om de stiinta, copilul poate initia sau conduce activitati. Educatoarele au rolul de mediatori ai procesului de invatare, respecta si aplica ideile celor mici, incurajeaza copiii sa rezolve propriile probleme, ii pretuiesc si le ofera un mediu flexibil.

Ruxandra Avram, una dintre educatoarele din Gradinitele Bambi, spune: „E un loc unde copilul interactioneaza cu materiale, idei si oameni, in afara familiei, unde se tine cont de diferentele dintre copii, de nevoile, interesele, abilitatile fiecaruia, un loc unde ei invata sa coopereze si sa fie generosi, sa aiba incredere in ei insisi, unde se joaca activ, lucreaza impreuna si au grija unul de celalalt intr-o atmosfera prietenoasa care stimuleaza gindirea si invatarea.“

In prezentarea Gradinitelor Bambi, directoarea Cristiana Boca afirma: „Din punct de vedere legal, parintii din România beneficiaza de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pina la 2 ani. In cazul multor familii insa, constringeri de tip profesional sau financiar conduc la faptul ca nu intotdeauna copilul se poate bucura de parintii sai, in special de mama, toata aceasta perioada. Nevoia de a petrece timp cu alti copii, de a fi socializat alaturi de covirstnici ii face pe multi parinti sa isi doreasca pentru copiii lor sa fie integrati de timpuriu in institutii sau programe de educatie.

In Gradinita Bambi Step by Step, virsta de la care sint acceptati copiii este de 18 luni la grupa de cresa, iar una din putinele conditii impuse este aceea de a merge in picioare. Avantajul unei astfel de integrari timpurii intr-o institutie de educatie este chiar beneficiul pe care il are copilul, de a creste intr-un mediu pedagogic, stimulativ pentru dezvoltarea sa cognitiva, afectiva, socio-emotionala, adaptat virstei si securizant. Desi exista posibilitatea de a lucra cu copiii de la 18 luni, cele mai multe solicitari din partea parintilor privesc copiii spre 24 de luni.

Acesta este un moment foarte bun, copilul de 2 ani fiind unul foarte activ. Exploreaza totul, se misca repede, incercind sa cucereasca spatii cit mai vaste, incepe sa invete sa fie independent, vrea sa se joace cu ceilalti copii, dar are mare nevoie de prezenta unui adult. Aceste caracteristici ale virstei, alaturi de imbratisarea rapida a unui joc ce ii intereseaza pe moment, structurarea invatarii pe baza activitatilor de rutina din fiecare zi fac usoara tranzitia de acasa la cresa sau gradinita, cu conditia cunoasterii si respectarii de catre educator a citorva cerinte: racordarea activitatilor la ritmul copiilor, adecvarea timpului si momentului cind aceste activitati se desfasoara.“

Gradinita Bambi este locul in care activitatile ii vor oferi ocazii pentru succese, si nu pentru frustrari.

 

Categorii:
Mamici si pitici

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *