fbpx

Raluca Turcan: Ma saturasem sa dau sfaturi altora despre cum ar trebui facuta politica pentru a o aduce mai aproape de oameni…

de

 

Tango – Marea Dragoste: Cum v-ati cunoscut, tu si sotul tau, si cand ti-ai dat seama ca el este alesul?

Raluca Turcan:
Ne-am cunoscut in plina campanie electorala, pentru alegerile locale, pe campul de lupta al politicii. Eu coordonam campania de imagine a PNL la acel moment si Calin Popescu Tariceanu mi-a propus atunci sa lucrez cu o persoana pe care o considera foarte competenta, adica cu Valeriu. L-am cunoscut, l-am considerat intr-adevar foarte competent, dar nu numai. Am vazut un barbat inteligent, vesel si curtenitor de care m-am indragostit pe loc. A fost dragoste la prima vedere, o dragoste nebuneasca si in sase luni ne-am casatorit. Pacat, insa, ca in momentul in care au aparut tensiuni politice intre mine si Calin Popescu Tariceanu, razbunarea lui s-a extins si asupra lui Valeriu, pe care l-a dat afara in termeni foarte agresivi. Se pare ca, pentru unii, arsenalul politic cuprinde astfel de practici anormale.

Tango – Marea Dragoste:
Cand ati vorbit prima data despre copii, cine a adus vorba?

RALUCA TURCAN:
Valeriu a fost cel care mi-a spus, inainte de a ne casatori, ca doreste sa fiu mama copiilor lui, ca-si doreste foarte mult copii care sa ne semene. Se pare ca dorinta lui a fost ascultata pentru ca Eric ne seamana foarte bine: e un copil ambitios, comunicativ si nu se lasa pana nu face ce-si pune in cap, multe pozne, bineinteles, la varsta aceasta.

Tango – Marea Dragoste:
Cum te imaginai in postura de mama, inainte de-a avea aceasta perspectiva?

RALUCA TURCAN:
Nu ma imaginam. Mi-era frica sa ma gandesc la asta, cu toate ca Eric a fost un copil foarte dorit si pana la un moment, foarte planificat. Ne gandeam chiar sa-l concepem astfel incat sa se nasca in vacanta parlamentara. Se pare ca Eric a fost mai intelept si a venit pe lume atunci cand a vrut el si nu cand am calculat noi. Si a fost minunat. Greu, dar minunat. In plina campanie pentru Parlamentul european si intr-un moment de constructie a unui nou partid. A calatorit foarte mult, a tinut discursuri inca din burtica de la mine si a participat la multe emisiuni de televiziune cu mult inainte de a se naste. Cred ca toate acestea il fac sa se simta in largul lui cand e cu lume in preajma.

Tango – Marea Dragoste:
Cum a schimbat atmosfera familiei vestea despre sarcina?

RALUCA TURCAN:
Cand am aflat ca urmeaza sa fim parinti am plans. De emotie, dar si de grija. Eram inspaimantata ca n-o sa fiu o mama asa cum mi-as dori sa fiu, asa cum a fost mama mea cum mine. Atunci am realizat ca viata mea se va schimba ireversibil, ca va avea un alt sens, ca voi avea alte prioritati. Incercam atuncisa-mi imaginez cum va fi ca mama, dar nu puteam.

Tango – Marea Dragoste:
Si a fost greu? Cum te-ai descurcat dupa nasterea copilului – cu alaptatul, infasatul, nesomnul…

RALUCA TURCAN:
A fost greu, intr-adevar, foarte greu. Asa cum am spus, insarcinata fiind am facut campanie, am avut o bursa de studii politice, de o luna, in SUA (la sapte luni), am mers pana cu o zi inainte de a naste la Parlament. Eric a venit pe lume la mijlocul campaniei pentru Parlamentul European si de aceea, dupa opt zile de la nastere, am participat la primul eveniment public si la prima emisiune de televiziune. Noaptea nu dormeam pentru ca bebelusii se trezesc de cateva ori pe noapte, ziua nu reuseam sa ma odihnesc. Acum nu pot sa-mi amintesc bine cum am trecut peste aceasta perioada. Cred ca eram pe pilot automat. Am avut mare noroc de ajutorul celor apropiati. La toata agitatia pe care am avut-o eu s-a adaugat programul lui Valeriu care a fost la fel de ocupat, cu multe deplasari in strainatate. Nu am putut sa alaptez copilul decat cateva zile. Din acest motiv am avut si cateva momente de cadere, pentru ca mi-era teama ca nu voi reusi sa stabilesc acea comuniune cu bebelusul. N-am avut motive insa, relatia noastra a decurs foarte bine, suntem buni prieteni, ne jucam, cantam, citim si dansam de cate ori putem.

Am nascut prin cezariana si Valeriu a asistat la nastere

Tango – Marea Dragoste:
Te rog, povesteste-mi cum au fost nasterea si prima intalnire cu bebelusul?

RALUCA TURCAN:
Emotionanta. Nu-mi venea sa cred ca omuletul acesta e carne din carnea mea. Nici acum nu-mi vine sa cred. Ma uit la el uneori si ma minunez de ceea ce poate sa insemne darul lui Dumnezeu pe Pamant. Nasterea a fost usoara, doua-trei zile dupa a fost mai greu. Am nascut prin cezariana si Valeriu a asistat la nastere. M-a tinut de mana si, cand ni l-a dat doctorul in brate, tremuram de fericire. Mirosea frumos, avea pielea alba si transparenta, niste degetele lungi, ca de pianist. Acum e mai grasut pentru ca mananca foarte bine.

Tango – Marea Dragoste:
Cand ai revenit in activitate si cum ai luat decizia de-a reveni la lucru?

RALUCA TURCAN:
Nu a fost nevoie sa ma gandesc prea mult la asta pentru ca am fost silita de imprejurari. De atunci imi tot spun ca voi avea si timp sa ma odihnesc, probabil, insa, ca nu a sosit momentul. Nu a trecut decat un an si o luna de atunci. Mi-am permis cateva zile de concediu vara aceasta, dar si atunci faceam naveta la Bucuresti pentru sedinte, evenimente sau emisiuni. Poate ca la nepotei voi putea sa stau mai mult cu ei, sa nu pierd momentele unice din evolutia lor.

Tango – Marea Dragoste:
Ce s-a schimbat in lumea privita acum prin ochi de mama? Ce nu mai seamana sau ce trebuie, musai, schimbat acum?

RALUCA TURCAN:
Nu mai seamana grijile si timpul liber. Grijile sunt mai mari, iar timpul liber mai putin. Practic, meseria de mama e una cu norma intreaga. Nu poti sa fii astazi mama si maine nu. Oricum, cred ca numai o mama poate intelege ce simti atunci cand ai copilul bolnav, agitat sau cand, pur si simplu, nu stii ce doreste.

Cand eram mica, voiam sa ma fac pensionara

Tango – Marea Dragoste: Cat de mult pret pui pe infatisarea ta – cum te ingrijesti, ce sport faci, cum iti mentii silueta…

RALUCA TURCAN:
Imi place sa fiu si sa ma simt femeie. De aceea incerc sa arat cat pot mai bine. Dupa nastere, trei luni am fost la masaj si impachetari, cam de doua ori pe saptamana. La sala ajung cand si cand. Merg la salonul de cosmetica de cate ori e nevoie, dar privesc toate aceste incercari de infrumusetare ca necesitati, ca ceva ce fac pentru mine si nu ca un mod de viata. Viata mea nu se deruleaza de la un salon la altul sau de la o repriza de shopping la alta. Fac cumparaturi pentru ca am nevoie, ma sfatuiesc cu un stilist in materie vestimentara pentru ca economisesc timp, pentru ca ma simt mai bine si pentru ca nu ma pricep la toate.

Tango – Marea Dragoste:
Crezi ca o femeie frumoasa are mai multe sanse de reusita in cariera decat una mai fara noroc in ale infatisarii?

RALUCA TURCAN:
Are mai multe sanse sa fie remarcata si cu siguranta, daca este doar frumoasa, dar cu pretentii de cariera, mai ales publica, are asigurata iesirea. Nu cred ca fizicul nu conteaza, dar ar fi bine ca acele calitati pe care le ai sa nu fie doar fizice.

Tango – Marea Dragoste:
Ce calitati ale tale te recomanda ca om politic?

RALUCA TURCAN:
Sunt un om corect, consecvent si-mi place sa fac lucrurile bine. Vreau sa fac politica prin a spune ce gandesc, sa-i privesc in ochi pe cei din jurul meu, fara sa-mi tin degetele incrucisate la spate. Parintii mei sunt profesori, mama de matematica, tata de fizica. Au fost si sunt niste parinti minunati pentru ca m-au educat in spiritul valorilor corectitudinii, decentei, a muncii oneste si constante. Nu mi-au interzis niciodata sa fac ceva, insa de fiecare data mi-au indus sa fac ce trebuie. Ce trebuie pentru a-mi cladi un loc in societate prin munca, prin onoare si uneori cu multe sacrificii.

Tango – Marea Dragoste:
Dar ce visai sa fii cand erai mica ? Mai mult ca sigur, nu politician…

RALUCA TURCAN:
Cand eram mica, mica voiam sa ma fac pensionara. Tocmai iesise bunica mea la pensie si mi se parea minunat sa stai acasa cu nepotii, sa ai mult timp liber. Apoi, odata cu studiile am dorit sa fiu pianista, vis la care am renuntat in clasa a saptea cand am luat decizia sa urmez facultatea de Relatii Economice Internationale. De ce? Pentru ca suna bine si-mi infatisa perspectiva de a calatori si a intalni foarte multi oameni. Asa s-a intamplat, la facultate m-am specializat pe Relatii Publice si asa am ajuns sa intru in politica, intai pe partea de consultanta si mai apoi direct. Ma saturasem sa dau sfaturi altora despre cum ar trebui facuta politica pentru a o aduce mai aproape de oameni. Am vrut sa fac eu asta, direct.

Tango – Marea Dragoste:
Cum te-ai caracteriza ca mama, luand in calcul si calitati si defecte ?

RALUCA TURCAN:
Incerc sa fiu o femeie normala, nu vreau sa exagerez cu protectia si nici cu grijile. Supraveghez cu mare atentie ce se intampla cu Eric, il directionez spre ce cred eu ca este bine, dar il las sa se convinga singur de corectitudinea pasilor pe care ii face. Sunt normala, dar cu mici pusee de exagerare. De exemplu, ma ingrozeste gandul ca la un moment dat va veni o nora care sa-mi spuna ca-l intelege mai bine ca mine!

Tango – Marea Dragoste:
Ce asteptari ai legat de aceasta lege a mamelor? Ce te-a facut sa o sustii?

RALUCA TURCAN:
Vechea lege era inechitabila pentru mame. Am fost initiator, cred ca aproape simultan cu Lavinia si asta pentru ca nu ne-am consultat inainte. Initiativa a venit ca raspuns la o problema pe care am identificat-o in societate, si anume aceea de a incuraja femeile sa faca copii, oferindu-le indemnizatii mai mari, in concordanta cu veniturile pe care le aveau inainte de a naste, dar nu mai putin de pragul de 600 de lei. Exista niste indicatori care ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit: natalitatea e in scadere, a crescut foarte mult varsta la care femeile iau decizia de a avea un copil, a scazut mult numarul de copii intr-o familie. Trebuia facut ceva. Este un prim pas important.

Tango – Marea Dragoste:
In ce alte proiecte politice, adresate, in principal, femeilor, esti implicata?

RALUCA TURCAN:
Asa cum spuneam, nivelul indemnizatiei pentru mame reprezinta doar un pas inainte pentru incurajarea natalitatii. In afara de aceasta, cred ca plafonul indemnizatiei trebuie sa fie diferit in functie de numarul de copii nascuti. Natalitatea poate fi stimulata si prin programe de sustinere a tinerelor familii pentru achizitionarea de locuinte, prin credite cu dobanzi subventionate de stat si nu prin locuinte ANL de care au beneficiat tot cei care nu aveau nevoie, prin programe nationale de constructie de crese si gradinite, in functie de necesitatile existente. Acestea sunt doar cateva masuri incluse intr-un pachet legislativ pe care sper sa reusesc sa-l promovez in viitorul legislativ. O alta initiativa este cea legata de eliminarea discriminarii intre femei si barbati pe piata muncii, cu introducerea de monitorizari si sanctiuni severe pentru cei care concediaza femeile aflate in concediu de maternitate, sau pentru salarizarea diferita a femeilor si barbatilor, in aceleasi conditii de munca.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.