Regizorul palestinian Elia Suleiman – premiat la Cannes si aclamat indelung pentru ceea ce critica internationala numeste “trilogia palestiniana” – va veni pentru prima data in Romania, ca invitat special al evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, ce se va desfasura intre 19 – 25 octombrie.
Elia Suleiman va fi prezent la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, cand va fi proiectat filmul colectiv “7 Days in Havana”, in care regizorul palestinian semneaza unul dintre scurtmetraje, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
De asemenea, regizorul se va intalni cu publicul la proiectiile filmelor sale multi-premiate, “Divine Intervention” (2002) si “The Time that Remains” (2009), si va sustine un masterclass la Bucuresti.
Tema majora a filmelor sale este conflictul dintre Israel si Palestina, subiect tratat intr-o maniera profund personala si un stil care i-au adus comparatia cu Jacques Tati si Buster Keaton: poezia si umorul se combina cu un soi de sobrietate si un strop de suprarealism. Elia Suleiman semneaza atat regia, cat si scenariile filmelor sale si are de obicei unul dintre rolurile principale.
Elia Suleiman s-a nascut la Nazareth, in 1960. Timp de peste zece ani, intre 1982 si 1993, a locuit la New York, inainte de a reveni in tara natala, pentru a dezvolta un Departament de Film si Media la Universitatea din Birzeit – in apropiere de Ramallah, o zona de conflicte intense – cu sprijinul Comisiei Europene.
In metropola americana, a co-regizat mediumetrajul “Introduction to the End of an Argument” (1990) si a semnat “Homage by Assassination” (1992), un “film-jurnal” care critica Razboiul din Golf prin juxtapunerea mai multor anecdote si istorii personale. “Chronicle of a Disappearance” (1996), primul sau lungmetraj – despre drama reintoarcerii sale in teritoriile ocupate si disparitia lenta a unei culturi -, a fost premiat pentru debut la Festivalul de la Venetia.
Renumele international a venit odata cu “Divine Intervention” (2002), pe care spectatorii vor avea ocazia sa-l vada pe ecran mare la Les Films de Cannes a Bucarest, filmul nefiind distribuit in Romania. “O cronica despre iubire si durere”, cum a numit-o Elia Suleiman, comedia neagra cu accente suprarealiste a castigat Premiul Juriului si Premiul criticii internationale – FIPRESCI la Cannes 2002. In vignete scurte, regizorul surprinde viata la granita cu razboiul; personajul principal e un barbat din Nazareth indragostit de o tanara care locuieste cateva puncte de control mai incolo, in Ramallah. Prestatia lui Suleiman in rolul central i-a adus elogiile criticilor.
Cel mai recent lungmetraj al sau, “The Time That Remains” – al treilea film din asa-zisa “trilogie palestiniana” – a concurat pentru Palme d’Or in 2009 si a castigat, printre altele, trofeul Black Pearl pentru un film din Orientul Mijlociu la Festivalul de Film de la Abu Dhabi. In patru capitole, Elia Suleiman reconstituie viata cotidiana in timpul ocupatiei israeliene in teritoriile palestiniene, pe baza jurnalului tatalui sau, luptator in rezistenta locala in 1948, a scrisorilor mamei sale si a propriilor amintiri.
Vorbind despre film, Elia Suleiman spunea intr-un interviu ca “aceasta realitate (a ocupatiei) e traita peste tot in lume, nu doar de palestinieni. Traim astazi intr-o lume numita «glob», cu o multitudine de experiente in ea. Filmele mele nu vorbesc neaparat despre Palestina. Se intampla sa fie asa pentru ca eu sunt de acolo si vorbesc despre experienta mea, dar identificandu-ma cu toate Palestinele care exista”.
In “7 Days in Havana”, filmul colectiv care va deschide festivalul Les Films de Cannes a Bucarest, pe 19 octombrie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, regizorul vorbeste despre uimirile si tentatiile pe care le experimenteaza un nou-venit in capitala Cubei, intr-un scurtmetraj numit “Diary of a Beginner”. Ceilalti regizori sunt Benicio del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Gaspar No?, Juan Carlos Tabio, Laurent Cantet.
In 2006, Elia Suleiman a facut parte din juriul Festivalului de la Cannes. Din 2008, este profesor de film la European Graduate School, in Elvetia, si tine conferinte in universitati de profil din lume.
Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fr?maux, cu concursul Institutului Francez din Bucuresti si cu sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorului roman Independenta Film.