fbpx

Robert Redford, Penelope Cruz si Paul McCartney, printre sustinatorii unei campanii pentru Arctica

de

Actori celebri, ca Robert Redford si Penelope Cruz, staruri rock precum Paul McCartney si Bryan Adams si oameni de afaceri se numara printre sustinatorii unei campanii Greenpeace pentru interzicerea forajelor petroliere si a pescuitului industrial in zona Arcticii.

Greenpeace a lansat, joi, in paralele cu Summitul pentru o dezvoltare durabila Rio+20, o campanie ecologista de amploare, prin care solicita ca Arctica sa fie declarata de ONU un sanctuar al umanitatii.

 

Potrivit Greenpeace, aceasta campanie, una dintre cele mai ambitioase pe care le-a lansat vreodata, beneficiaza de sprijinul a 100 de personalitati din lumea intreaga, ale caror nume sunt inscrise pe o lista. Organizatia isi propune sa stranga cel putin 1 milion de nume pe acest “rulou”, pe care il va depune pe fundul oceanului de la Polul Nord, la 4 kilometri sub gheata. “Un drapel pentru viitor”, realizat de tineri, va marca locul in care ruloul va fi depus.

 

Oricine doreste poate sa isi adauge numele pe site-ul www.SaveTheArctic.org.

 

Actorii Hugh Grant, Jude Law, Emily Blunt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Robert Redford, Jeremy Irons, dramaturgul Tom Stoppard, oamenii de afaceri Richard Branson, David de Rothschild, regizorii Pedro Almodovar, Stephen Frears, cantaretii Paul McCartney, Annie Lennox, Bryan Adams, creatoarea de moda Vivienne Westwood apar pe aceasta prima lista.

 

“In prezent, spatiul urias din jurul polilor ne apartine tuturor”, spune Greenpeace, dar, cum temperatura creste si gheata se topeste, statele riverane Arcticii isi sporesc revendicarile teritoriale asupra fundului marii, “pentru a deschide usa in fata gigantilor din industria petrolului”.

 

“Arctica are nevoie ca oamenii sa actioneze pentru a o salva. Interzicerea forajelor offshore si a pescuitului nedurabil ar fi o mare victorie”, a spus Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International.

 

Greenpeace solicita infiintarea unui sanctuar natural precum cel care a fost creat in urma cu 20 de ani in jurul Antarcticii, unde industria miniera si petroliera sunt interzise, in beneficiul cercetarilor stiintifice.

 

Rodion Sulyandziga, vicepresedinte al Raipon (Asociatia popoarelor indigene din nord), sustine ca exploatarile petroliere din Arctica ar putea periclita existenta si supravietuirea popoarelor indigene.

 

Potrivit Greenpeace, compania Shell ar trebui sa inceapa in saptamanile urmatoare foraje de explorare in doua situri offshore din Arctica, in apropier de peninsula Alaska. Gigantul rus Gazprom ar trebui sa inceapa si el foraje offshore in zona arctica in acest an.

 

Expertii estimeaza la 900.000 de miliarde de dolari valoarea rezervelor de petrol ale Arcticii. Ele au trezit interesul tarilor riverane – Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca si Statele Unite.

 

Lansarea acestei campanii a fost insotita de o “invazie” de ursi polari din plastic pe multe edificii din lume. “O rebeliune a ursilor polari” potrivit Greenpeace, s-a desfasurat de la Opera din Sydney si pana la celebrul munte Corcovado unde se afla statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, de unde a fost lansat un balon de 12 metri in forma de urs.

 

Campania a fost lansata pe 21 iunie, pentru ca in aceasta zi – cea mai lunga a anului – zona Cercului arctic este luminata de Soare timp de 24 de ore fara intrerupere.

 

 

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.