Institutul Cultural Roman (ICR) de la Londra desfasoara in aceasta perioada o ampla serie de evenimente la Olimpiada Culturala, cu “olimpici” ai culturii romane, din arta contemporana, muzica, literatura, teatru, intr-un program variat, transpus vizual pe cartonase in forma de medalii.
Multa agitatie la ICR de la Londra – invitatii de trimis, artistii care vin si pleaca, ultimele autorizatii de obtinut pentru lucrarile artistice romanesti ce vor fi expuse pe parcursul Jocurilor Olimpice, transmite trimisul MEDIAFAX la Londra. Directorul Dorian Branea are totusi timp sa primeasca pe toata lumea cu zambetul pe buze, pastrand “ospitalitatea romaneasca”.
In hol, la intrare, vizitatorul poate viziona expozitia “ROlimpienii”, cu fotografii si informatii despre cele mai importante triumfuri sportive ale romanilor, in paralel cu performantele romanesti din cultura. Iosif Sarbu, primul roman medaliat vreodata cu aur, in 1952, la Helsinki, la tir, Dumitru Parvulescu, primul roman medaliat cu aur la lupte greco-romane, Leon Rotman, care a castigat primele doua medalii de aur la canotaj pentru Romania, la Melbourne, in 1956, desi a concurat accidentat la glezna, Constantina Dita Tomescu, prima romanca medaliata cu aur la maraton, la Beijing, in 2008, Alina Dumitru, care a adus prima medalie de aur pentru judo in Romania, tot in 2008, multicampioana la gimnastica Ecaterina Szabo, Lia Manoliu, Iolanda Balas, Laura Badea si multi altii sunt prezentati alaturi de nume sonore din cultura si arte, de la Constantin Brancusi si Tristan Tzara, generatia 1927 – Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Eugen Ionescu etc. -, George Enescu, Dinu Lipatti, la Angela Gheorghiu, Alina Cojocaru, Filip Florian, Norman Manea, Lucian Pintilie, Andrei Serban, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi. Jean Negulescu (1900 – 1993), “regizorul care a invatat intreaga lume ‘Cum sa te mariti cu un milionar'”, “medaliat cu aur la Hollywood”, se regaseste in expozitie alaturi de Cristi Puiu, care “a reinventat cinematografia romana”, si Cristian Mungiu, cel mai premiat cineast roman actual.
Expozitia a fost inaugurata in urma cu o luna, in prezenta lui Ivan Patzaichin, care a expus si o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competitiile internationale de profil timp de zece ani, acesta fiind urmat de Laura Badea, care a citit poezie romaneasca in cadrul unui eveniment organizat pe 11 iunie, la Kings Place, alaturi de vedete ale sportului britanic si american.
Pe de alta parte, seria de peste 22 de evenimente romanesti desfasurate in aceasta perioada, de la sfarsitul lunii iunie la jumatatea lunii iulie, urmand ca si alte proiecte sa se deruleze ulterior, inclusiv pe parcursul Jocurilor Olimpice, a debutat cu prezenta artistilor Dan si Lia Perjovschi, la Open Wide School, un program de ateliere sustinute de 100 de artisti din toata lumea.
Lia si Dan Perjovschi au fost astfel prezenti, de miercuri pana vineri, la Southbank Center din Londra, un imens centru al artei, cu spatii expozitionale, sali de spectacole, cafenele. Southbank Center, cel mai mare complex de institutii de arta sub o singura conducere, gazduieste in mod normal numeroase activitati (peste 1.000 de evenimente literare, muzicale si coregrafice platite pe an, carora li se adauga alte 300 care sunt gratuite, pe langa expozitiile temporare), care abunda in perioada Olimpiadei Culturale. Centrul are trei cladiri principale – Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall si Hayward Gallery, unde se desfasoara si Wide Open School, program de care se bucura amatori de arta de toate varstele, dornici sa-si dezvolte creativitatea si sa interactioneze cu artistii invitati.
In grupa formata la workshop-ul sustinut de Dan si Lia Perjovschi au fost si romance si englezoaice si taiwaneze. Studiaza sau muncesc la Londra, in tot felul de domenii, de la avocatura si arhitectura la fizica atomica – insa au evident preocupari artistice si apeleaza la creatie pentru a se deconecta. Au venit la atelierul artistilor romani cu lucrari si idei personale de proiecte, pe care le-au discutat cu acestia, au discutat si despre timp, idei, creativitate si arta, au pus tot felul de intrebari si au redat in desene o saptamana obisnuita din viata lor, lucrarile lor fiind apoi reunite intr-un fanzin.
Poeta Doina Ioanid a participat la randul ei, de joi pana sambata, la Poetry Pranssus, cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, desfasurat tot la Southbank Center, intre 26 iunie si 1 iulie, reunind peste 200 de poeti, dar si rapperi si artisti spoken word, din toata lumea.
Ioanid le-a declarat jurnalistilor prezenti la recitalul ei de vineri ca este onorata sa fie prezenta la Poetry Parnassus, unde artistii participanti au avut si workshop-uri in care au putut discuta despre tehnicile si specificul poeziei din tarile lor.
Festivalul a debutat in mod spectaculos, marti, cu o “ploaie de poezie”, 100.000 de poeme scrise pe foi fiind imprastiate de un elicopter deasupra centrului orasului si stranse cu bucurie de londonezii aflati acolo, potrivit CNN. Ineditul eveniment a fost organizat de o asociatie de artisti din Chile, Casagrande, aflata in spatele unor manifestari similare in alte orase ale lumii care au fost victime ale bombardamentelor aeriene pe timp de razboi.
Muzica are, de asemenea, un loc privilegiat in programul romanesc la Olimpiada Culturala. Astfel, vineri, pianista Madalina Rusu a sustinut un concert in celebra biserica St. Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square. Biserica a fost plina, aproximativ 200 de oameni asistand la interpretarea unor lucrari de Manuel de Falla, George Enescu, Robert Schumann (“Fantasiestucke” de 30 de minute) si Alexander Scriabin, de pianista romana, care a fost apludata si chiar felicitata la final de unii dintre spectatori.
Recitalul Madalinei Rusu a facut parte din seria Lunchtime Concerts de la St. Martin-in-the-Fields, o traditie de 60 de ani. Acestea sunt concerte gratuite, spre deosebire de cele de seara, la care un bilet costa circa 30 de lire sterline, spectatorii, care vin multi chiar de la serviciu, in pauza de pranz, avand insa posibilitatea sa ofere o donatie de 3,5 lire.
Pentru a concerta la St. Martin-in-the-Fields, muzicienii trec printr-un sistem riguros de selectie, potrivit coordonatoarei acestui program, Jennifer Lang. Din cei in jur de 300 de artisti care candideaza in fiecare an, trimitand o inregistrare, care este evaluata de un juriu de muzicieni, numai jumatate ajung sa sustina un concert in acest popular spatiu londonez dedicat muzicii.
Nascuta in Constanta, in 1985, Madalina Rusu studiaza pianul la Guidhall School of Music and Drama din Londra din 2004. A obtinut burse de studiu din partea Martin Musical Fund/ Phillarmonia Orchestra, Fundatiei Ratiu si a altor organizatii, alaturi de numeroase premii, si a cantat ca solista in prestigioase sali londoneze, ca Barbican Hall.
“M-a primit foarte bine Londra, de la inceput am fost foarte apreciata. Profesoara mea (Joan Halvill de la Guidhall School, n.r.) m-a incurajat foarte mult”, a declarat Madalina Rusu pentru MEDIAFAX, apreciind ca la Londra exista foarte mult sprijin pentru muzicienii din Romania si din Balcani.
“Toata munca mea din acesti ani se plateste acum. E extraordinar sa vezi cum te apreciaza lumea si te aplauda indelung. Sunt mandra ca sunt romanca, oricat de multe lucruri proaste se aud despre romani in ultima vreme… si incerc sa schimb imaginea aceasta”, a mai spus tanara pianista.
Ultimul eveniment al serii de vineri a fost concertul violonistului Sherban Lupu, cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a acestuia (21 iunie), care a avut loc la sediul ICR Londra. Printre cei prezenti la concertul aniversar s-au numarat actorii Ion Caramitru si Michael Pennington, aflati la ICR Londra pentru a repeta pentru recitalul de poezie din Shakespeare pe care il vor sustine luni seara, actrita Anamaria Marinca, care participa de asemenea la un program ICR in cadrul Olimpiadei Culturale, de formare in cinematografie pentru tineri din medii defavorizate din Londra, si violonistul Alexander Balanescu.
Sherban Lupu a cantat alaturi de pianistul Tom Blach lucrari de Franz Schubert, Gabriel Faure, Heinrich Wilhem Ernst, incheind cu “Sonata nr. 3 Op. 25 in A minor “in caracter popular romanesc”” de George Enescu. Inainte de interpretarea acesteia, Lupu a tinut sa multumeasca Fundatiei Ratiu, pentru vioara Gagliano din 1751 pe care i-a oferit-o, dar si Institutului Cultural Roman, pentru ca l-a facut sa se simta mereu ca acasa.
Sherban Lupu, care este director artistic al George Enescu Society din SUA, precum si membru in consiliul aceleiasi societati din Marea Britanie, a mai declarat dupa concert ca a ales sa-si serbeze astfel ziua la Londra pentru ca este locul in care a debutat si l-a ales pe Enescu, pentru ca acesta l-a “calauzit in anii exilului” si i-a “readus Romania in suflet”. “De fapt, Enescu m-a ales simbolic”, a mai declarat violonistul.
In cadrul programului romanesc din timpul Olimpiadei Culturale, unii dintre cei mai cunoscuti artisti romani vor fi prezenti in capitala Regatului Unit.
Arhitectul Vlad Tenu expune pana pe 3 august la Central Saint Martins (Granary Building). Lucrarea sa, o sculptura-instalatie intitulata “Complexitate minimala”, este creata din 2.368 de bucati de aluminiu taiate cu laserul. Proiectul a castigat concursul de design si fabricatie digitala Repeat in 2010, organizat de Tex-Fab in Houston, Texas, fiind selectat dintr-o serie de 95 de propuneri, iar in 2012 a primit premiul pentru Divine Detail acordat de Architectural International Association din Houston.
“FLUX – Video Reconstruction of the Urban Perspective”, un proiect al artistilor vizuali Ioana Marinescu si Tapio Snellman, ce documenteaza viata din carierele olimpice londoneze, va fi proiectat pe 1 iulie, pe una dintre cladirile-emblema din East End – Dray Walk Gallery, de la The Old Truman Brewery.
Doi dintre cei mai buni interpreti ai rolului Hamlet din toate timpurile (potrivit unui clasament intocmit de The Guardian in anii ’90), Ion Caramitru si Michael Pennington, sustin un recital extraordinar din poezia lui Shakespeare pe scena renumitului Kings Place luni.
Prima piesa romaneasca prezenta la Festivalul International de Teatru de la Londra in ultimii 20 de ani, “20/20” de Gianina Carbunariu, va avea reprezentatii pe 4, 5 si 6 iulie la Plathform Theatre.
Coregraful si regizorul Arcadie Rusu va sustine doua spectacole pe scena Big Dance Festival, cel mai mare eveniment londonez de gen, pe 5 si 7 iulie, in urma colaborarii cu English National Ballet.
Regizoarea Ioana Paun debuteaza la Theatre Royal Standford East (7 – 11 iulie), cu o montare provocatoare – “Muncitor Eng. Worker”.
Programul evenimentelor romanesti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie – 9 septembrie), intitulat ROlympics, este realizat in parteneriat cu importante institutii britanice – Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – si integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.
Mai multe detalii pe sectiunea site-ului ICR Londra dedicata special evenimentelor romanesti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra se regasesc pe http://www.icr-london.co.uk/rolympics.
Programul romanesc in cadrul Olimpiadei Culturale, realizat si coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atat din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cat si din proiecte avansate de operatori culturali independenti, persoane sau organizatii, selectate pe baza competitiva, printr-un concurs de idei lansat in aprilie 2011.