fbpx

Scriitorii si Twitter – intre promovare, exercitiu si dezgust

de

Scriitorii au intrat de mai mult timp in contact cu reteaua de socializare Twitter, pe care o folosesc pentru a se promova, a schimba idei cu cititorii si a experimenta cu celebrele fraze de maximum 140 de caractere, insa nu toti au acelasi entuziasm in fata acestui instrument, potrivit AFP.

Mai multi scriitori, printre care Salman Rushdie, Haruki Murakami, Patricia Cornwell, Tatiana de Rosnay, Alexandre Jardin si Régis Jauffret, au ajuns sa foloseasca reteaua sociala Twitter.

Ca si politicienilor si oamenilor obisnuiti, aceasta retea care are 383 de milioane de utilizatori in toata lumea, le ofera si scriitorilor o extraordinara expunere, chiar daca acestia din urma se multumesc uneori doar sa posteze anunturi privind urmatoarele lor aparitii la televizor sau sesiuni de autografe.

Autorul bestsellerului “IQ84”, japonezul Haruki Murakami, are o comunitate foarte activa de followeri, insa el nu le raspunde niciodata cititorilor sai.

La polul opus, Salman Rushdie, care are 270.000 de followeri, intra in dialog aproape zilnic cu acestia.

Celebra autoare americana de romane noir Patricia Cornwell isi anunta intai admiratorii de pe Twitter cand vor aparea noile sale carti si le impartaseste gandurile ei de dimineata.

Dupa ce au experimentat aceasta tendinta de a posta compulsiv mesaje scurte, unii isi abandoneaza sau chiar isi inchid contul, dupa cateva luni, cum a facut francezul Yann Moix, care s-a declarat “dezgustat” de aceasta “groapa de gunoi cu fraze”.

Compatriotul sau Alexandre Jardin a marturisit ca a “disparut intr-un roman” si a parasit Twitter pentru un an. “Twitter este un flux, nu are nicio legatura cu scriitura care implica omul. Dar este delicios”, spune Jardin.

Altii sunt insa oripilati. Scriitorul irlandez Colum McCann spune ca nu a postat niciodata mesaje pe Twitter. “Mai bine mor! Ajunge telefonul mobil, deci este deja destul loc pentru ipocrizie”, spune acesta.

“Jean Cocteau ar fi fost in largul lui pe Twitter, pentru ca trebuie sa fii concis”, comenteaza Bernard Pivot, celebru jurnalist francez, care foloseste, la randul sau, platforma online pentru a impartasi admiratorilor sai reflectii asupra literaturii si limbii franceze.

Un Institut de twitteratura comparata (Institut de Twittérature Comparée) a fost creat in 2010, avand sedii la Québec si Bordeaux.
PARIS (MEDIAFAX)

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.