Asociatia COLFASA a organizat vernisajul expozitiei fotografice “Si tu contezi! – 10 vedete alaturi de tine”. Evenimentul se inscrie in campania de comunicare a proiectului “Femeia conteaza!”, proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Prin campania de comunicare desfasurata in cadrul proiectului “Femeia conteaza!” – 10 dintre personalitatile noastre feminine de marca - PRINTESA LIA, MAIA MORGENSTERN, MONICA TATOIU, SANDA NICOLA, RALUCA MOIANU, SIMONA PATRULEASA, DANA SAVUICA, GABRIELA CRISTEA, MONICA IAGAR si ROXANA ILIESCU – au fost de acord sa transpuna starile prin care trec aceste femei intr-o sedinta foto emotionanta. Obiectivul lui Adrian Stoicoviciu a surprins cele mai puternice imagini care sugereaza hartuirea psihologica la locul de munca (mobbing).
Toate aceste vedete, chiar daca sunt femei frumoase si foarte atente la imaginea lor, au acceptat cu entuziasm invitatia de a ajuta alte femei aflate in situatii limita.
“A fost o munca de echipa” spune Adi Stoicoviciu “in care toti am fost profund impresionati de povestile femeilor care au apelat la ajutorul Centrului Anti – Mobbing si am incercat sa le transpunem cat mai fidel, dar si mai artistic in imagini. Nu a fost usor, am incercat sa atragem atentia fara sa socam inutil. Vedetele implicate nu au fost simple personaje, au participat si ele cu tot sufletul si si-au adus aportul lor din experientele traite.”
Singura persoana care intruchipeaza partea “mobbizanta”, agresorul, a fost Monica Tatoiu, cea care, de altfel, a recunoscut ca in trecut si-a stresat angajatele.
“Da, recunosc, am fost o sefa infernala” a spus Monica Tatoiu “si va multumesc pentru faptul ca m-ati obligat sa ma uit la mine cea de atunci cu ochii obiectivi. Acum stiu ca poti fi un sef bun si fara sa stresezi inutil angajatii.”
PRINTESA LIA a apreciat in mod deosebit campania initiata de Asociatia Colfasa prin proiectul “FEMEIA CONTEAZA”.”E laudabila initiativa de a da pune in cuvinte si in imagini durerea pe care femeile nu pot sa si-o exprime. Am participat la aceasta actiune din tot sufletul si sunt convinsa ca aceasta poate fi doar inceputul.”
“Sunt o femeie abuzata” si-a inceput Simona Patruleasa discursul “si cred ca stim cu totii despre ce vorbesc. Din fericire la serviciu am parte de sefi minunati, dar pot sa-mi inchipui prin ce trec femeile agresate psihologic. Si nu trebuie sa se mai intample sub nici o forma.”
“La inceput nu stiam cum sa intru in acest proiect pentru ca structura mea interna nu permite vreodata vreo depresie” a marturisit Dana Savuica “Dar am auzit apoi povestile femeilor care trec prin asa ceva si am inceput sa le inteleg drama. ”
Gabriela Cristea a marturisit ca a fost la un pas de mobbing. “Cred ca va amintiti situatia mea de acum aproape un an. Eram pusa in fata unei alegeri imposibile. Daca semnam, era inceputul unui sir de umilinte si stres. Am preferat sa spun stop, chiar daca era un salt in necunoscut.”
“Am trait acum ceva timp cosmarul in care toata lumea de la serviciu era impotriva mea” a spus Roxana Iliescu “Am descoperit apoi ca si eu provocam atitudinea asta. Luam totul mult prea personal. Cu cat eram mai indarjita sa-mi apar teritoriul, practic cu cat adoptam mai mult fata de victima, cu atat mai multi calai se iveau. Pana am spus STOP si am discutat de la egal la egal cu toti cei implicati si am gasit impreuna solutii. “
Maia Morgenstern nu a putut fi prezenta la vernisaj dar este trup si suflet alaturi de campania de combatere a mobbing-ului “Da, stiu ca sunt multe femei al carui suflet este mutilat de stresul artificial creat la birou. Am sa fac tot ce pot pentru a le alina suferinta.”
Monica Iagar a declarat: “Nu am trait niciodata o astfel de experienta la serviciu pentru ca am o structura puternica ce nu lasa loc pentru mobbing. Asa incat sfatul meu pentru femeile care se simt cumva amenintate psihologic este sa faca doi pasi in spate si sa priveasca la munca pe care o fac. Si daca totul e impecabil, sa nu se lase intimidate in nici un fel. Un astfel de centru in care au la dispozitie psihologi cu care sa faca terapie si sa-si cultive increderea in sine mi se pare mai mult decat oportun.”
“Suntem convinsi ca aceste fotografii vor avea un impact deosebit asupra publicului. In acelasi timp, ne vor ajuta sa facem cunoscut un fenomen atat de des intalnit in mediile profesionale, dar care este in general trecut sub tacere. Speram ca prin acest demers sa-i sensibilizam pe toti aceia care pot contribui la respectarea demnitatii persoanelor active pe piata muncii” a declarat Massimo Strohhecker, presedintele Asociatiei COLFASA.
Expozitia va ramane in sediul ARTMARK in urmatoarele doua saptamani, apoi va putea fi vazuta in statiile de metrou.
Multumiri speciale pentru tot sprijinul acordat in realizarea sedintelor foto adresam Miko Beauty Center, Consiergo, B1TV, Kanal D si DIGI 24 – Sorin Papa si Ruxandra Dobrescu – make up artisti, Jeanina Boiangiu si Massimiliano – hair stilist, Deea Buzdugan – stilist, Miruna Minculescu – procesare imagine si evident fotograf – ADI STOICOVICIU. De asemenea, multumiri speciale pentru Metrorex, care ne va pune la dispozitie spatiul pentru afisarea fotografiilor.
***
Despre proiectul „Femeia conteaza!”
“Femeia conteaza!” este un proiect social, conceput pentru prevenirea si combaterea discriminarii de gen, dar si a acelei forme de marginalizare cu caracter profesional numita mobbing.
Mobbing = o forma de hartuire psihologica sistematica la locul de munca, ce dureaza mai mult de sase luni.
Mobbing = situatiile in care un salariat este atacat si stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare si izolare.
Pentru mai multe informatii despre proiect vizitati site-ul: www.femeiaconteaza.ro.
Despre Asociatia COLFASA
Asociatia COLFASA este o organizatie neguvernamentala, specializata in consultanta in domeniul po-liticilor comunitare, pe care isi propune sa le promoveze in Romania. Asociatia elaboreaza proiecte si ofera servicii de asistenta tehnica, colaborand cu organizatii publice sau private din domenii de acti-vitate diverse.
In prezent, Asociatia COLFASA gestioneaza 4 proiecte strategice si 4 proiecte de grant, finantate din Fondul Social European (FSE).
Asociatia COLFASA se bazeaza pe o echipa tanara, caracterizata prin profesionalism, corectitudine, responsabilitate si implicare maxima in proiectele pe care le desfasoara.