Site-ul de partajare de fisiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat in Statele Unite, informeaza AFP.
Acest studiu a evidentiat faptul ca subiectele de actualitate au fost cele mai cautate pe YouTube intr-o perioada de 15 luni, intre 2011 si 2012. Seismul si tsunami-ul din Japonia au reprezentat un subiect de interes major, generand 96 de milioane de vizionari pentru fisierele video referitoare la aceste catastrofe naturale, intr-o singura saptamana, in martie 2011.
Cu toate acestea, potrivit Pew Research Center, audienta informatiilor postate pe YouTube, un site care isi are originea in inregistrarile video realizate de amatori, cu copiii lor sau animalele de companie, ramane inferioara celei detinute de clasicele buletine de stiri televizate.
“Insa YouTube este un loc in care consumatorii pot sa isi fixeze propriul lor «meniu» de informatii si sa le vizioneze atunci cand vor – este un sistem de informatii video la cerere”, se afirma in acelasi raport.
“In cazul seismului si tsunami-ului din Japonia (…), aceasta catastrofa a ramas pe locul intai in topul inregistrarilor video de actualitate, timp de trei saptamani consecutiv”, precizeaza autorii studiului. A fost cel mai important subiect de actualitate pentru acest site in anul 2011.
In ceea ce priveste sectorul informatiilor, aceasta evolutie reprezinta o “provocare”.
“Producatorii de informatii pot sa foloseasca site-ul pentru a-si creste audienta, pentru a gasi inregistrari video realizate de amatori, pentru a-si instala marca proprie si a genera incasari. In acelasi timp, site-ul de partajare de fisiere video reprezinta inca o platforma noua, pe care trebuie sa o intelegi si la care trebuie sa te adaptezi”, se afirma in acelasi raport.
YouTube sustine ca peste 72 de ore de inregistrari video sunt postate pe site in fiecare minut si ca peste patru miliarde de fisiere video sunt vizionate in fiecare zi.
Aproximativ 39% din fisierele video de actualitate sunt filmate de internauti. Circa 51% poarta logoul unei surse de informare, dar, chiar si printre acestea, unele par a nu fi fost realizate de jurnalisti profesionisti. Aproape 5% din totalul fisierelor postate provin de la companii si grupuri politice, iar 5% raman neidentificate.
Am scris si pe blog, dar ii dau drumul si aici:Toata lumea zice ca getsul presedintelui de ieri este pur electoral, ca vrea sa faca afaceri in sensul asta, ca vrea sa isi atraga electoratul tanar s.a.m.d. Nu comentez aceste afirmatii.Sa zicem ca: in Romania,atat prostitutia cat si consumul de droguri au fost, sunt si vor fi un subiect tabu. Toti ne ascundem dupa deget sau bagam capul sub perna cand e vorba de ele.Raportul comisiei prezidentiale si acest set de legi au cu totul alta utilitate(in umila mea opinie). Sa aduca intr-o oare-care normalitate. In ce sens?Pai: 1.Drogurile usoare(sa tinem totusi cont ca exista magazine in Romania unde se vand, chiar si minorilor, mizerii d’alea naturiste care te fac “high”):a)legea e menita sa scoata la suprafata consumatorul, drept urmare inlesnirea accesului o.n.g.-urilor la acesti oameni, un acces ce duce la un ajutor gratuit din partea acestora, ajutor pe care statul, prin organismele sale, il ofera sporadic. Atunci, va intreb eu, nu e mai bine sa recunoastem ca avem o problema si sa o tratam ca atare?b)daca legea scoate la suprafata consumatorul, atunci e mult mai usor sa dai de furnizori, drept urmare un control si o reducere mult mai eficiente ale traficului de droguric)in tarile civilizate, in cartierele in care numarul de consumatori de droguri e ridicat, autoritatile au instalat aparate ce ofera gratuit seringi sterile, pentru a nu se raspandi virusul HIV-SIDA. Din moment ce Romania inca are cel mai mare numar de bolnavi de SIDA din estul Europei, cred ca e o masura bine-venita si la noi.2.Legalizarea prostitutiei(Va fi tratata ca si o meserie in sine, incadrata in codul muncii):a)in primul rand, legalizarea are rolul de a proteja consumatorul prin controlul ginecologic periodic al prostituatelor, prin oferirea de prezervative gratuite prostituatelor s.a.m.d.b)legalizarea prostitutiei ar duce la reducerea fenomenului de trafic de persoanec)legalizarea prostitutiei ar aduce un aport considerabil economieid)legalizarea prostitutiei ar duce(ipotetic) la reducerea numarului de violuriSerii de avantaje si dezavantaje se pot gasi oricand, insa un lucru e cert: avem probleme in “domeniile” mai sus enumerate, iar initiativa comisiei mi se pare una laudabila in concordanta cu argumentele mentionate la fiecare punct.