fbpx

Soprana Andreea Soare: Talentul este superior sistemului tipic romanesc ”pile, neamuri, cunostinte”!

de

Solista a operelor Garnier si Bastille, tanara soprana Andreea Soare a avut parte de cronici splendide in presa pariziana si internationala. A cantat in nenumarate locuri din lume, insa niciodata in Romania.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Marea Dragoste/ Tango: Ce calitati trebuie sa ai ca artist liric pentru a reusi in strainatate? De ce unii aleg sa ramana aici, chiar daca sunt nemultumiti de conditii, iar altii se incumeta sa plece?
Andreea Soare: Cazul meu e unul mai special, deoarece eu nu am studiat canto clasic in Romania si nu am avut niciodata oportunitatea de a canta la opera din Romania! Pentru a reusi in acest domeniu cred ca este esential ca cel care se incumeta pe acest drum, deloc usor, sa fie inarmat cu multa dragoste pentru ceea ce face, dorinta de a invata ceva nou in fiecare zi, rabdare, deoarece formarea unei voci de opera se face in timp, si curiozitatea de a descoperi lieduri, arii, opere, compozitori, epoci diferite in permanenta! In strainatate, conditia sine qua non este serioziatatea cu care iti faci meseria! Cred ca cei care raman in Romania, chiar nemultumiti de conditii, sunt puternic atasati de familiile lor, de prieteni, de tara… Sunt convinsa ca exista cu adevarat sentimentul de patriotism chiar la tineri, cu toate ca in vremurile noaste patriotismul a devenit un cuvant desuet. Si mai cred ca atunci cand esti tanar, speri si crezi ca lucrurile se vor schimba si ca fiecare este responsabil de aceasta schimbare, iar frica de a pleca peste hotare, in necunoscut, este iarasi un factor principal. Cei care parasesc tara nu trebuie blamati – si nu spun asta pentru ca si eu sunt una dintre ei! In domeniul muzicii clasice exista mai multe oportunitati de a putea exersa aceasta minunata meserie, artistii lirici sunt valorificati, respectati si inconjurati cu multa atentie si pretuire, iar dupa parerea mea, talentul este superior sistemului tipic romanesc “pile, neamuri, cunostinte”!

Marea Dragoste/ Tango: Te simti apreciata, iubita, simti ca ai ajuns la un punct in cariera ta dincolo de care nu exista regres?

Andreea Soare: Atunci cand esti artist liric, esti ca un sportiv de performanta, trebuie sa ai grija de corpul si mai ales de coardele vocale deoarece prea multa solicitare, si mai ales intr-un repertoriu nepotrivit vocii poate provoca consecinte grave asupra coardelor. Dar in ceea ce ma priveste, in acest moment ma simt cu adevarat apreciata si iubita. Este al doilea an in care fac parte din atelierul liric al operei nationale din Paris, si acum opera Bastille si opera Garnier mi-au devenit a doua casa, cu o mare familie iubitoare! Iar la varsta mea astept si doresc doar progres, nici vorba de regres! Invitatiile primite pentru recitaluri concerte si roluri in opera pana in 2015 imi demonstreaza de fapt modul in care sunt apreciata atat pe scena muzicii clasice din Franta, cat si din Europa si nu numai. La sfarsitul acestei luni voi sustine doua recitaluri la Tokyo si Kanazawa impreuna cu celebrul pianist francez Philippe Cassard.

Marea Dragoste/ Tango: Cum iti hranesti spiritul artistic? Din ce te inspiri, din ce iti incarci bateriile?

Andreea Soare: Sunt foarte curioasa in orice domaniu. Atunci cand am timp imi place foarte mult sa ma duc la teatru, sau concerte de orice fel de muzica, in locuri mai mult sau mai putin conventionale (de exemplu la Strasbourg am fost la un concert de muzica rock intr o fost laptarie care se transformase in timp intr o renumita sala de concerte). Imi place foarte mult sa ma plimb atunci cand este cald afara prin Paris si sa descopar, chiar dupa patru ani de locuit aici, strazi noi, colturi noi in care nu am mai fost niciodata!

Marea Dragoste/ Tango: Care a fost cel mai mare succes al tau de pana acum?
Andreea Soare: In momentul cand in care incepi sa faci concerte, fiecare ti se pare un mare succes, daca totul a fost asa cum ti-ai dorit, iar publicul a fost alaturi de tine, aplaudandu-te indelung la sfarsitul concertului. Dar cred ca totusi cele mai mari succese au fost pana acum la Paris, atunci cand am inceput sa cant ca solista la opera Garnier si Bastille, iar acum invitatia de a sustine doua recitaluri la Tokyo si Kanazawa este un mare succes personal. Cea mai mare realizare aici in Franta cred ca a fost atunci cand vazandu-ma cantand pe scene aici, multi francezi mi-au spus asa: Da! Tu reprezinti cu cinste Romania aici! Si, credeti-ma, mi s-a spus de multe ori asta dupa spectacole. Sunt mandra ca in tot ce se scrie despre mine dupa spectacole mi se spune soprana romanca Andreea Soare.

Marea Dragoste/ Tango: Unde te vezi mergand mai departe dupa Paris? Ce alta mare scena te asteapta?

Andreea Soare: Ca orice tanar cantaret de opera imi doresc sa cant pe marile scene ale lumii… Coven Garden, Metropolitan, Scala din Milano… Dar cum spuneam la inceputul interviului, trebuie avuta rabdare si nu trebuie grabit cursul firesc al lucrurilor. E deja extraordinar ca pana la 28 de ani am cantat ca solista pe scenele operelor Bastille si Garnier, nu-i asa?

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri · Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.