MedLife lansează ”Speranța nu moare de cancer”, primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu afecțiuni oncologice, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. Această inițiativă este susținută integral din fonduri MedLife.
În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer. Acest lucru înseamnă că, în fiecare zi, cel puțin o familie intră în bătălie cu o boală care ar putea fi învinsă dacă se aplică tratamentul adecvat.
Programul ”Speranța nu moare de cancer”:
- Ce reprezintă: Un program național de testare genetică, oferit gratuit, în cadrul căruia copiii diagnosticați recent cu o formă de cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume, care permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic a celulelor tumorale.
- Public-țintă: Programul se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu orice tip de cancer începând cu luna noiembrie 2022. Deși ne dorim să venim în sprijinul tuturor copiilor care luptă cu această boală, programul de față vizează pacienții care nu au început sau se află la începutul tratamentului oncologic, astfel încât să le oferim acestora șansa unui tratament de primă linie adecvat în funcție de mutațiile identificate.
- Tipul de test: În cadrul programului vor fi oferite gratuit pacienților eligibili testul Illumina TruSight Oncology 500, care se efectuează pe baza probelor de țesut sau măduvă, în funcție de tipul de cancer, și care analizează majoritatea claselor de mutații genetice care pot apărea în 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.
Multiple studii internaționale au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici, în proporție de până la 94,5%.
- Beneficiile testului:
- Este un test complex, care identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer.
- Comparativ cu alte teste genetice, Illumina TruSight Oncology 500 permite evaluarea mai multor biomarkeri, atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari.
- Rezultatele sunt mai rapide pentru că nu este necesară testarea etapizată.
- Nu există riscul de a rămâne fără material biologic, așa cum se poate întâmpla în cazul testelor care analizează etapizat un număr limitat de mutații.
- Înscrierea: Copiii diagnosticați recent cu o formă de cancer pot fi înscriși în program de unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant, prin completarea formularului disponibil pe medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer.
- După testare: Rezultatele testării sunt oferite în termen de 2-3 săptămâni de la recepția probei în laborator. Raportul final cuprinde informații extrem de importante pentru protocolul terapeutic, precum: profilul tumorii, prognosticul pacientului, recomandările de terapii țintite și studiile clinice potrivite profilul genetic al pacientului.
“Speranța nu moare de cancer” nu este un program de diagnostic sau de tratament pentru copiii cu afecțiuni oncologice, însă testele oferite în cadrul acestuia pot reprezenta o șansă în plus la terapii oncologice țintite. Acest lucru s-ar putea traduce printr-o șansă în plus la viață. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicul oncolog pediatru va putea alege cele mai potrivite terapii și tratamente pentru profilul genetic al fiecărui pacient.
Împreună, prin grijă și empatie, putem reda speranța copiilor cu cancer!