fbpx

Tradiție, istorie și emoție: Alexandra Ungureanu lansează „FolkloRecuperator”

de

Atrasă de emoția specială dăruită de folclorul românesc, Alexandra Ungureanu a introdus elemente etnice în proiectul său electro-pop & neotraditional. Așa s-au născut piesele pe care le-a lansat până acum: “Bate, bate”, “Vantule” și “Iarna mea”. În urmă cu puțin timp, artista a făcut o călătorie muzicală la Agries, la poalele Tiblesului și a stat de vorbă cu Teodora și Lenuța Purja, două românce talentate recunoscute pentru valoarea lor, ce au reușit să transmită mai departe muzica tradițională. 

Link Vlog: https://youtu.be/wH3qkkYKSOs

„Mi-am dorit să fiu cât mai aproape de locurile și oamenii care poartă această muzică minunată autentică și cât mai nealterată de lumea modernă. Așa că mi-am făcut bagajele, am pus și laptopul, microfonul și placa de sunet și am plecat la drum, în căutarea cântecelor și obiceiurilor de demult, și a poveștilor despre sufletul satului românesc, care sper să nu fie uitate niciodată. Merg la rapsozi populari, pentru că sunt păstrători de tradiții vechi și creatori de folclor curat, diferit de ceea ce vedem în mod normal la TV sau la muzica populară pentru petreceri, nunți. Mulți dintre acești oameni nu au ajuns niciodată pe scenă, sunt cunoscuți acolo, la ei în sat. Lelea Teodora, în schimb, este recunoscută pentru valoarea ei și a fost declarată “Tezaur Uman Viu”, printre puținii români incluși în patrimoniul UNESCO. Iar fiica ei, Lenuța, a câștigat peste 100 de premii la concursuri naționale și internaționale. Dincolo de aceste aprecieri, eu m-am bucurat că m-au primit acolo, în ogradă, le-am cunoscut în mediul lor, acolo unde s-au născut horile, din doruri și suferințe de demult, și a fost o experiență foarte frumoasă și emotionantă”, mărturisește Alexandra.

În aprilie 2018, Alexandra colaborează cu Marius Moga pentru „Bate, bate”, single ce explorează un sound future-pop cu subtile influențe etno și recompune o imagine nouă a esteticii autentic românești. Urmează apoi “Vantule”, o piesă inspirată din experiențele și trăirile personale ale artistei, iar în decembrie, colaborează cu actorul Marius Manole și lansează „Iarna mea”, o poveste magică electro-pop cu un mood urban și elemente din folclor.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.