Un pui de om este privit intotdeauna ca o minune a creatiei, iar fiecare mamica vrea sa se asigure ca ii ofera bebelusului ei tot ce e mai bun si mai hranitor, pentru ca acesta sa se dezvolte armonios si sa fie fericit. Chiar daca pe piata se gasesc o multime de borcanase cu hrana speciala, plina de vitamine pentru bebe, exista trei alimente esentiale, ce indeamna la o intoarcere catre natura si o alimentatie simpla, asa cum era cea pe care ne-au oferit-o, candva, parintii nostri.
Laptele matern
Cei mai multi medici pediatri sustin ca nu exista aliment mai pretios in alimentatia unui nou nascut decat laptele matern. In vreme ce formulele de lapte pentru bebelusi sunt nutritive si contin doza perfecta de vitamine si minerale pentru ca micutii sa se dezvolte frumos, laptele de mama este bogat in anticorpi ce creeaza imunitatea bebelusului si diferite substante ce elimina bacteriile din sistemul digestiv al nou nascutului.
De asemenea, glandele mamare produc la una-doua zile dupa nastere un fluid numit colostrum, cu un continut ridicat de imunoglobuline, proteine si vitamina A, precum si cu un rol usor laxativ, ce ajuta la producerea primului scaun al bebelusului.
Inainte de a include un aliment nou in alimentatia bebelusului mai mic de 6 luni, este bine sa consulti un medic, pentru a te asigura ca nu exista niciun fel de riscuri. Orice aliment poate cauza o eventuala alergie, de aceea este recomandat sa astepti patru zile de la introducerea unui aliment nou in regimul zilnic al unui bebelus daca vrei sa-l hranesti cu un nou tip de hrana. In general, bebelusii pot incepe sa consume si alimente “solide” (sub forma de piure) candva intre 4 si 6 luni.
Morcovii
Morcovii sunt cea mai buna sursa naturala de betacaroten sau pro-vitamina A, esentiala pentru dezvoltarea acuitatii vizuale, avand si rol antioxidant pentru organismul uman. Morcovii contin minerale si fibre, ceea ce inseamna ca au un rol pozitiv in reglarea digestiei. Consumati in exces, morcovii pot colora temporar pielea copilului intr-o nuanta portocalie, insa nu ai de ce sa te ingrijorezi – micsoreaza un pic portia de morcovi saptamanala si culoarea neobisnuita va disparea.
Pe langa rolul nutritiv al morcovilor, se pare ca bebelusii peste 4 luni considera ca aceste legume sunt si gustoase, in special atunci cand sunt amestecate, sub forma de piure, cu anumite fructe (mere, caise). Gustul dulceag, dar si proprietatile nutritive ale morcovului sunt cel mai bine pastrate daca gatesti legumele la aburi sau le fierbi in foarte putina apa, pana cand nu mai sunt fibroase (aproximativ 8 minute).
Este simplu si rapid sa prepari o masa pe baza de morcovi pentru bebelusul tau – iata o reteta delicioasa:
Piure de morcovi si caise
O cana de morcovi pregatiti la aburi sau fierti, taiati cubulete
Un sfert de cana de caise uscate, taiate marunt
Putina apa
Pune morcovii si caisele intr-un recipient, toarna putina apa, cat sa le acoperi, lasa-le putin la inmuiat, apoi marunteste-le pana cand devin piure cu o furculita.
Merele
Merele proaspat culese, de provenienta bio sau cumparate de la taranii din piata (nemodificate genetic) sunt un aliment grozav pentru bebelusi, fiind bogate in fibre ce stimuleaza digestia, curata sistemul digestiv si ajuta la mentinerea unei valori optime a colesterolului.
De ce sunt merele atat de bune pentru alimentatia bebelusului? In primul rand, pentru ca sunt usor de digerat, produc foarte rar alergii, iar vitaminele pe care le contin sunt absorbite rapid in organism. In al doilea rand, merele sunt delicioase si dau o savoare placuta alimentelor ceva mai fade pentru bebelusi. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si fibre se afla in coaja si imediat sub coaja marului, astfel incat este recomandat sa nu cojesti marul, daca este posibil. Atat sucul de mar, proaspat stors in casa, cat si piureul de mar (din mar fiert in putina apa sau preparat la aburi) sunt alimente grozave si nutritive pentru bebelusi.