fbpx

TVR: Trei mandate paguboase: Tudor Giurgiu, Alexandru Sassu, Alexandru Lazescu

de

Alexandru Lazescu, seful TVR, a declarat, joi, ca nu a luat in calcul posibilitatea de a demisiona, pentru ca nu este el responsabil de actuala situatie financiara a institutiei, iar daca demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Lazescu: Nu am luat in calcul demisia, pentru ca nu ma simt responsabil fara de situatia financiara a TVR

BUCURESTI (MEDIAFAX)
“Eu, personal, nu am luat in calcul posibilitatea de a demisiona. As lua in calcul posibilitatea asta daca m-as simti responsabil fata de situatia asta (…) Sigur ca se pot face discutii intotdeauna, dar nu vad cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem intr-o situatie obiectiva”, a declarat Alexandru Lazescu, joi, intr-o conferinta de presa.
Lazescu a mai spus ca “in mod explicit” nimeni nu l-a indemnat sa-si dea demisia.
El a mai spus ca, daca demersul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de blocare a conturilor operationale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.
“Daca aceasta masura a avut in spate o motivatie politica, se poate spune ca prin disparitia mea s-ar rezolva situatia. Dar eu sper ca nu asta a fost motivatia. Dar, daca decizia nu a avut in spate considerente politice, nu vad in ce fel ar rezolva situatia demisia mea (…) Situatia, din punct de vedere tehnic, nu are de ce sa se rezolve daca plec eu de aici. Daca in spate e un demers politic, el trebuie spus ca atare (…) Daca e doar dorinta ANAF de a respecta legislatia, atunci nu vad de ce ar ajuta demisia mea. Din contra, cred ca ar strica”, a spus Alexandru Lazescu.
El a precizat ca nu este de acord in niciun caz “cu ideea jafului”. “Nici vorba de asa ceva”, a mai spus Lazescu.
In plus, el a spus ca situatia financiara dificila a TVR este cauzata de istoricul institutiei, pierderile televiziunii publice adancindu-se in timpul a trei mandate – cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu si cel al lui, care a inceput in 2010.
Lazescu a mai spus ca, daca situatia cu ANAF nu se rezolva, probabil, incepand de saptamana viitoare, Televiziunea Romana va fi nevoita sa inghete cu totul productia in premiera. De asemenea, el a mai spus ca decizia ANAF duce la blocarea activitatii TVR in campania electorala, dar este posibil sa duca si la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar si a Jocurilor Olimpice.
SRTv a anuntat, intr-un comunicat remis MEDIAFAX pe 22 mai, ca ANAF a blocat, luni, in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 pana la finalul lui 2011 – catre bugetul de stat. Acestea sunt in valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.
“In aceste conditii, conducerea televiziunii publice atrage atentia opiniei publice ca masura dispusa duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune in comunicat.
In perioada urmatoare, conducerea TVR va identifica solutii pentru deblocarea situatiei, conform aceluiasi comunicat.
“Actuala administratie a facut publica situatia financiara a TVR inca de la inceputul mandatului, in 2010, si a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii zece ani si este cea mai mica din Europa”, se mai spunea in comunicatul SRTv.
De asemenea, TVR a precizat atunci ca, in ultimii doi ani, conducerea televiziunii publice a facut cunoscute sursele de deficit si pasii pentru redresarea financiara a institutiei atat presei, cat si intregii clase politice. Acestea pot fi consultate in rapoartele de activitate ale TVR pe 2010 si 2011, pe site-ul televiziunii, se mai spune in comunicat.

TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat

Potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile actuale, TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat, mai preciza SRTv.
SRTv spunea ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie, la data de 30 iunie 2010, s-a facut in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a aproximativ 61 milioane de euro, dar si a unui contract in curs de derulare pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care genereaza pierderi cumulate, incepand cu semestrul al doilea al anului 2009 de peste 38 milioane de euro pentru urmatorii trei ani.
De asemenea, SRTv a precizat ca la preluarea mandatului de actualul CA, condus de Alexandru Lazescu, televiziunea avea in derulare un contract de drept de difuzare de filme semnat in anul 2004 cu NBC Universal, cu obligatii de plata de circa 9 milioane de dolari numai pentru anul VI de contract (2010/2011), precum si sume neachitate, pana la 30.06.2010, pentru anul V, in valoare de 5 milioane de dolari (din suma totala de 7 milioane de dolari a anului V din contract).
Totodata, TVR spunea ca atunci cand a preluat mandatul actuala conducere, televiziunea publica se confrunta cu o scadere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumatate a anului 2010, in raport cu anii 2006-2008, care a generat o scadere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an.
De asemenea, TVR avea in vigoare un Contract Colectiv de Munca (CCM) valabil pentru o perioada de doi ani (semnat in aprilie 2010), care, intre altele, prevedea obligativitatea acordarii unor prime de vacanta (85% din salariu), indiferent de situatia financiara a institutiei, precum si acordarea de sume cuprinse intre 15-20 salarii compensatorii pentru disponibilizari.
“Preluarea mandatului de catre noua conducere, la data de 30.06.2010, in aceste conditii s-a materializat in cheltuieli mai mari decat in anul anterior (2009) cu circa 30 milioane de euro. Iar efectele se prelungesc si in anii 2011-2012, atat prin prisma clauzelor contractuale, cat si prin acumularea de cheltuieli cu penalizari la bugetul statului in conditiile lipsei de disponibilitati”, mai spunea TVR.
Pe de alta parte, TVR a invocat in sprijinirea situatiei sale o serie de modificari legislative “cu impact negativ” asupra institutiei. Astfel, incepand cu iunie 2005, au fost modificate prevederile Codului fiscal prin abrogarea a art.141,.alin.1, lit “n” prin care “vanzarea de licente de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune, cu exceptia celor de publicitate” erau scutite de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pana la acea data, precum si cresterea cotei de TVA de la 19 la 24%. TVR nu deduce TVA-ul, preciza Societatea Romana de Televiziune.
De asemenea, TVR a spus ca s-a introdus contributia pentru Centrul National al Cinematografiei de 15% aplicata la veniturile proprii obtinute din publicitate (Ordonanta 39/2005 art.17 alin. 1), care a condus la cheltuieli suplimentare pentru TVR in perioada 2005-2011 de 52.006.000 lei.
In schimb, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003. De atunci, nu a mai fost indexata niciodata si este cea mai mica taxa TV perceputa de televiziunile publice din Europa, mai spunea TVR.
In ceea ce priveste masurile luate de actuala administratie, SRTv a enumerat negocierile cu NBC, care au facut ca, in 2012, sa se ajunga la o tranzactie “prin care efortul financiar a fost redus ca valoare si redistribuit in perioada 2012 – 2015”, dar si demersuri pentru reesalonarea platilor catre UEFA Champions League, reducerea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, TVR precizeaza ca, pentru prima data, a fost aprobat un buget multianual pentru achizitii de film si sport, ceea ce reduce costurile, si au fost renegociate o serie de contracte in derulare.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.