fbpx

UE si SUA protesteaza impotriva condamnarii celor trei membre al trupei Pussy Riot

de

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate in februarie, au primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare fiecare vineri, de Tribunalul din Moscova, care le-a gasit vinovate de “huliganism” si “incitare la ura religioasa”, dupa un proces intens mediatizat pe plan international, potrivit AFP.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Nadejda Tolokonnikova a zambit in momentul in care a auzit sentinta.

Nadejda Tolokonnikova, in varsta de 22 de ani, Ekaterina Samutevici, in varsta de 30 de ani, si Maria Alehina, in varsta de 24 de ani, care au interpretat “o rugaciune punk” in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova, in care i-au cerut Sfintei Fecioare sa “il alunge pe Putin” de la putere, “au incalcat ordinea publica” si au adus “ofense sentimentelor (religioase) ale credinciosilor”, fara sa isi exprime apoi regretul pentru fapta comisa, a declarat judecatoarea Marina Syrova.
“Este o rusine! Este o nedreptate!”, au strigat mai multe persoane in sala tribunalului, la anuntarea sentintei, care a fost mai scurta cu un an fata de pedeapsa ceruta de procuror. Nadejda Tolokonnikova a zambit in momentul in care a auzit sentinta.
Citirea sentintei a durat aproape trei ore, judecatoarea reluand in mare parte argumentele avansate pe 7 august de procuror, care ceruse atunci o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru cele trei membre ale trupei Pussy Riot.
Judecatoarea Marina Syrova a pus accentul pe caracterul de “sacrilegiu” al faptei comise de Pussy Riot si pe “ura lor fata de religie”, citand pe larg declaratiile angajatilor si membrilor echipei care asigura paza catedralei, ce au depus plangere in justitie pentru “suferintele” care le-au fost cauzate de “rugaciunea punk” a tinerelor muziciene.
Avocatii trupei Pussy Riot au cerut achitarea celor trei acuzate. Pedeapsa maxima pentru “huliganism” este de sapte ani de inchisoare.
Procesul a capatat o dimensiune internationala, iar cele trei muziciene au primit in ultimele saptamani mesaje de sprijin din lumea intreaga. Mai multi artisti de seama, printre care se numara Paul McCartney, Madonna, Sting si Yoko Ono, vaduva lui John Lennon, si-au exprimat solidaritatea fata de cauza celor trei acuzate.
Simpatizantii lor s-au adunat in semn de solidaritate in mai multe orase din Europa si au manifestat pentru eliberarea lor, la Paris, Bruxelles si Londra.

Catherine Ashton condamna sentinta in cazul Pussy Riot, considerand-o “disproportionata”

Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat pedeapsa stabilita impotriva membrelor grupului Pussy Riot, considerand ca este “disproportionata”, relateaza AFP. “Sunt profund dezamagita de verdictul tribunalului Hamovnitcheski din Rusia in cazul Nadejdei Tolokonnikova, Mariei Alekhina si Ekaterinei Samutevici, membrele grupului punk Pussy Riot. Aceasta sentinta este disproportionata”, a apreciat Ashton intr-un comunicat.
Reamintind de acuzatiile privind “rele tratamente” impotriva celor trei tinere pe durata detentiei provizorii, Ashton a subliniat ca acest caz pune sub semnul intrebarii respectarea drepturilor omului in Rusia.
“Acest caz intra in contradictie cu obligatiile internationale ale Rusiei in privinta libertatii de expresie”, a precizat Ashton.
De asemenea, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, si secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, sustin ca sentinta pronuntata in Rusia impotriva membrelor formatiei “Pussy Riot” este disproportionata in raport cu delictul comis de acestea.
“Intr-o democratie, dreptul la libera exprimare se poate exercita in anumite conditii, scopul acestora fiind protejarea moralei si a drepturilor celorlalti. Cu toate astea, sanctiunile impuse trebuie sa fie proportionale cu gravitatea faptei. Avand in vedere standardele Consiliului Europei, o condamnare la doi ani de inchisoare in urma faptelor este disproportionata”, a spus MIgnon, citat intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.
El mentioneaza ca spera ca sentinta va fi schimbata. “Sper ca aceasta condamnare sa fie revizuita de instantele rusesti, in concordanta cu procedurile prevazute in legislatia ruseasca, luand pe deplin in considerare standardele noastre in domeniu, precum cele stabilite in Conventia Europeana privind Drepturile Omului si jurisprudenta Curtii”, a adaugat Mignon.
La randul sau, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, sustine ca aceasta sentinta este aspra.
“Astazi trei tinere femei au fost condamnate la doi ani de inchisoare departe de copiii lor. Multi ar sustine ca grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit in care sa isi exprime opiniile. Desigur, libertatea de exprimare, care include dreptul de a exprima opinii politice disidente, presupune ca dreptul sa fie exercitat in mod responsabil. Cu toate astea, sentinta impotriva grupului Pussy Riot, la fel ca si durata si conditiile detentiei de dinainte de proces, pare aspra in raport cu natura delictului comis intr-un stat laic, membru al Consiliului Europei si parte la Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, subliniaza Jagland, citat intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Statele Unite cer revizuirea sentintei in cazul Pussy Riot

Departamentul de Stat american a denuntat si el verdictul “disproportionat” pronuntat in Rusia in cazul membrelor trupei punk Pussy Riot, indemnand Moscova sa revizuiasca decizia si sa asigure libertatea de expresie, informeaza AFP.
“Statele Unite sunt preocupate de verdict, de pedepsele disproportionate pronuntate de tribunalul din Moscova, dar si de impactul negativ asupra libertatii de expresie in Rusia”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat american.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.