Una dintre membrele grupului rus Pussy Riot, Ekaterina Samutevici, eliberata miercuri in urma unui proces in apel, a indemnat cateva ore mai tarziu la noi actiuni, intr-o interventie pentru CNN, subliniind ca lupta pe care o duce grupul punk nu s-a incheiat.
“Nu am terminat si nu vom inceta lupta politica pe care o ducem”, a declarat Ekaterina Samutevici pentru postul american. “Trebuie sa actionam astfel incat ei (puterea rusa) sa nu auda de concertele noastre inainte ca acestea sa aiba loc, pentru a ne aresta”, a continuat ea.
Ekaterina Samutevici, in varsta de 30 de ani, Nadejda Tolokonikova, in varsta de 22 de ani, si Maria Alehina, in varsta de 24 de ani, au fost condamnate in prima instanta, la 17 august, la cate doi ani de inchisoare pentru “huliganism” si “incitare la ura religioasa”, pentru ca au cantat in februarie, in Catedrala Mantuitorului, la doi pasi de Kremlin, o “rugaciune punk” prin care ii cereau Fecioarei Maria sa “il indeparteze pe Putin” de la putere.
Samutevici a fost eliberata miercuri dupa ce noua sa avocata a declarat ca aceasta nu a participat la “rugaciunea punk” impotriva lui Putin in fata altarului, deoarece a fost arestata imediat dupa ce a intrat in catedrala.
In schimb, pentru celelalte doua membre ale trupei a fost mentinuta pedeapsa cu detentia.
Ekaterina Samutevici a subliniat pentru CNN ca eforturile puterii ruse de a crea disensiuni intre membrele grupului nu vor functiona si ca opinia “negativa” fata de presedintele Vladimir Putin si “proiectul mega-autoritarist” al acestuia nu s-a schimbat.
“Situatia din tara, de la concertul nostru (in catedrala si pana in prezent), s-a inrautatit, iar procesul nostru este o dovada in acest sens”, a continuat ea in acest interviu, prezentat de catre CNN ca primul interviu dupa eliberarea tinerei.
Ea a declarat totodata ca a fost tratata bine in inchisoare si a dat asigurari ca Nadejda Tolokonikova si Maria Alehina “suporta bine aceasta lovitura”, in pofida faptului ca sunt “foarte, foarte afectate” din cauza despartirii de copiii lor.
Ea a subliniat, de asemenea, ca este necesar ca rusii sa inteleaga ca in spatele “rugaciunii punk” impotriva lui Putin nu exista nicio animozitate fata de religie.
“Este vorba despre o actiune politica indreptata impotriva autoritatilor, convergentei intre puterile politica si religioasa, iar eu vreau ca oamenii sa inteleaga acest lucru”, a conchis ea.