fbpx

Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz sunt laureatii premiului Nobel pentru chimie pe 2012

de

Cei doi cercetatori au fost recompensati pentru “descoperiri de o importanta covarsitoare” privind activitatile unei importante familii de receptori – receptorii cuplati cu proteina G (RCPG), adica cea mai mare familie de receptori celulari de suprafata.

Robert J. Lefkowitz s-a nascut in 1943 si este un fizician american renumit pentru descoperirea receptorilor cuplati cu proteina G (RCPG).

 

Lefkowitz a studiat biologia receptorilor si transductia de semnal si a obtinut, de asemenea, rezultate admirabile in domeniul detalierii secventelor, structurii si functiei receptorilor beta-adrenergici si a descoperirii si descrierii a doua familii de proteine care le controleaza – proteina G si beta-arestina. Aceste descoperiri au dus la concluzia ca toti receptorii cuplati cu proteina G au o structura moleculara asemanatoare.

 

Brian K. Kobilka este profesor al departamentului de Medicina si fiziologie moleculara si celulara al Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Stanford, Statele Unite. Este, totodata, cofondator al companiei de biotehnologie ConfometRx, care se axeaza pe studiul RCPG. In 2011, el a fost numit membru al Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite. Rezultatele cercetarii sale in domeniul receptorilor cuplati cu proteina G – mare parte dintre experimente au avut loc in laboratorul propriu – au fost folosite de alti oameni de stiinta, deoarece este bine cunoscut faptul ca RCPG este vital in domeniul tratamentelor medicamentoase.

 

In 2011, premiul Nobel pentru chimie i-a revenit cercetatorului israelian Daniel Shechtman, pentru descoperirea cvasicristalelor.

 

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, cand cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

 

Marti, cercetatorii francez Serge Haroche si american David J. Wineland au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, pentru “metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale”.

 

Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi.

 

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

 

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

 

Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

 

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.