Concursul de cultură generală pe teme despre România continuă la TVR 1 cu un nou sezon. Din 27 martie, Virgil Ianţu ne aşteaptă să ne verificăm cunoştinţele în fiecare seară de luni până joi, de la ora 21.00.
De 6 ani, ne bucurăm de un concurs de cunoştinţe generale care ne completează informaţiile despre ţara noastră, ne amuză, ne relaxează, ne inspiră şi ne emoţionează. „Câştigă România!” reîncepe din 27 martie, când cel de-al 12-lea sezon al emisiunii îşi ocupă locul în programul TVR 1. Probele de cultură generală se dau în fiecare seară de luni până joi, de la ora 21.00.
Emoţiile sunt cu atât mai mari, cu cât sezonul trecut niciun concurent nu a reuşit să-şi surclaseze adversarii timp de 10 ediţii consecutive, pentru a obţine marele premiu – un cec în valoare de 50.000 lei. Vom vedea, aşadar, dacă sezonul 12 va face un român mai bogat.
Dar nu doar marele premiu este pus în joc la „Câştigă România!”. Întrebarea adresată concurenţilor care părăsesc concursul la finalul rundelor 1 şi 2, ce le poate aduce acestora un venit suplimentar, este legată, în noul sezon, de un obiectiv turistic din ţara noastră. Iar telespectatorii se vor bucura să afle că, pe pagina de Facebook a emisiunii, continuă concursul online „Câștigă România de acasă!”. Cel de-al patrulea concurent al fiecărei ediții îşi poate aşeza în bibliotecă două noi volume din colecția „Mari clasici ai literaturii”, oferite de Editura Litera.
Despre noul sezon „Câştigă România!”, şi nu numai, ne vorbeşte gazda concursului, Virgil Ianţu:
Aţi reluat filmările pentru noul sezon, care e atmosfera la înregistrări?
Virgil Ianţu: Atmosfera este la fel ca la orice început de sezon. Suntem ca pe arcuri, cu toţii, am adus un plus la decor, lumini, iubim acest format, „Câştigă România!” şi punem suflet în ce facem, dorindu-ne să devină unul de referinţă pentru public. Suntem pe drumul cel bun.
Ce ne poţi spune din bucătăria emisiunii la momentul acesta? Ce teme abordaţi, ce concurenţi ai întâlnit?
Virgil Ianţu: Temele sunt diverse, întrebările vin din toate zonele ţării, din domenii diferite. În asta constă, de fapt, şi calitatea concurenţilor. Sunt extraordinari! Cu o asemenea cultură generală, poţi face orice în lumea asta. Eu îi apreciez enorm.
Pentru ca publicul tânăr să prindă şi mai mult gustul emisiunii „Câştigă România!”, te-ai gândit să îi abordezi şi prin intermediul altor platforme?
Virgil Ianţu: Suntem prezenţi pe Instagram, Facebook, Tik-Tok şi pe YouTube, unde pot fi urmărite toate ediţiile înregistrate şi secvenţe amuzante din cadrul concursului sau de la filmări.
Aşadar, suntem acolo şi cifrele spun că publicul „Câştigă România!” are tot mai mulţi urmăritori tineri. Fain, nu?
Dacă nu ai fi tu gazda „Câştigă România!”, ai concura? Ce fel de concurent ai fi?
Virgil Ianţu: Ştiţi ceva ce eu nu ştiu? (râde) Am fost concurent suficient în şcoală. Dacă se nimerea să nu ştiu ceva – dar asta foarte rar, bineînţeles – jucam un teatru fantastic. Mă dădeam emoţionat şi lăsam impresia că ăsta este, de fapt, motivul pentru care nu puteam răspunde. Am şcoală, nu glumă!…
Cum te pregăteşti pentru emisiune?
Virgil Ianţu: Cu două zile înainte de filmare, intru, ca un robot, într-un mod anume şi încerc să mă pregătesc ca stare pentru zilele de filmare. Mă odihnesc, nu merg în vizite, mă retrag în lumea mea şi mă adun. Ţine cumva de disciplina pe care am urmat-o de peste 20 de ani.
Înainte să încep o ediţie, primesc informaţii despre concurenţi. Asta mă ajută în conversaţiile pe care le am cu ei în timpul emisiunii.
S-a schimbat în vreun fel structura concurenţilor de-a lungul sezoanelor?
Virgil Ianţu: Nu. Doar că nu mai e nevoie să le explic structura formatului, pentru că o cunosc foarte bine, urmărind emisiunea. În rest, tot respectul pentru curajul de care concurenţii dau dovadă, de a se expune cu bune, cu rele şi pentru ceea ce aflăm de la ei. Impresionant!
Cum se vede Capitala europeană a culturii prin ochii şi perspectiva unui timişorean mândru de oraşul lui?
Virgil Ianţu: Lucrurile nu au stat bine de la început. Au fost tot felul de schimbări, de interese ce trenau desfăşurarea normală a unui asemenea proiect, dar acum văd că lucrurile s-au mai desţelenit. Aud doar lucruri bune despre ce se întâmplă la mine acasă, iar Timişoara, care se află într-un proiect amplu de reabilitare, de la infrastructură, clădiri etc., în 3-4 ani va fi unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. O să vedeţi. Pentru mine, aşa va rămâne, oricum.
Care e secretul pentru a face faţă ritmului alert al televiziunii – vitamine, superputeri? 🙂
Virgil Ianţu: Disciplina alimentaţiei, sport, grija pentru sănătate, gene bune… nu foarte lungi (râde)… şi responsabilitate.
„Câştigă România!”… la EURO U21?
Virgil Ianţu: Deocamdată este importantă participarea, ce ajută jucătorii tineri să acumuleze experienţă şi să simtă ce înseamnă sportul de performanţă, sportul, fotbalul la cel mai înalt nivel. E parte din educaţie. Până să sperăm în mod realist, avem foarte mult de construit ca ţară.