fbpx

VIORICA CORTEZ invitata la SALA RADIO intr-o gala care ii este dedicata!

de

Supranumita „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile, cu o cariera internationala pe toate scenele importante ale lumii, alaturi de cei mai mari interpreti de opera ca Placido Domingo, Montserrat Caballé, Alfredo Kraus etc., va canta la Sala Radio intr-o gala extraordinara care ii este dedicata! Gala Aniversara “Viorica Cortez si prietenii” marcheaza implinirea a 50 de ani de cand artista a cucerit laurii Concursului International de Canto de la Toulouse, moment de inceput al unei frumoase cariere internationale.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Vineri, 10 octombrie (19.00), alaturi de celebra mezzosoprana vor evolua patru artisti romani de asemenea cu o impresionanta cariera peste hotare: soprana Leontina Vaduva, tenorul Calin Bratescu, baritonul Florin Estefan si violonistul Remus Azoitei. Programul galei reuneste arii celebre din opere semnate de mari compozitori caSaint-Saens, Verdi, Puccini, Massenet, Rossini, Ceaikovski s.a. Intregul eveniment prezentat de Orchestra Nationala Radio se va desfasura sub bagheta dirijorului principal al ansamblului: Tiberiu Soare.
Gala dedicata celebrei soprane este organizata de Radio Romania si Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, prezentator si coordonator artistic al evenimentului fiind jurnalistul si realizatorul Marius Constantinescu. Partenerii galei sunt CreArt – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Kaufland Romania, Floria.ro. Evenimentul se desfasoara sub patronajul Ambasadei Italiei in Romania.
 
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
 
 
Scala din Milano, Metropolitan Opera – New York, Staatsoper Viena, Arenele din Verona, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Opera din Paris, absolut toate teatrele lirice importante din lume sunt locuri unde mezzosoprana VIORICA CORTEZ, care debutase la varsta de doar 17 ani la Iasi, a scris pagini de istorie cu roluri principale interpretate magistral.
In anii ’70, cariera extrem de intensa a artistei care a parasit Romania pentru a-si putea construi un drum artistic inegalabil, insemna Dalila (Samson si Dalila) la Paris intr-o zi, pentru ca in ziua urmatoare sa devina Azucena (Il Trovatore) la Milano si apoi Giulietta (Povestirile lui Hoffmann) la Chicago, saptamana urmatoare. De la mijlocul anilor ’80, Viorica Cortez a ales sa interpreteze roluri de compozitie complexe, de maturitate, adaptate momentului carierei sale, talentul sau dramatic extraordinar si bogatia vocii dand nastere unor partituri interpretate de o maniera cu totul speciala. Pe langa faptul ca este una dintre cele mai mari voci lirice care au existat vreodata, Viorica Cortez se bucura astazi si de titlul de una dintre cele mai longevive mezzosoprane.
 
TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani ai momentului, isi desfasoara activitatea de dirijor din anul 1999, lucreaza alaturi de orchestrele a numeroase filarmonici si teatre de opera din tara, participa la turnee si este invitat alaturi de prestigioase ansambluri din strainatate.
Incepand din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, inregistrand alaturi de aceste ansambluri numeroase succese atat pe scena Salii Radio, cat si in cadrul evenimentelor in aer liber sau turneelor internationale. In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de aparitii alaturi de Südwestfälischen Philharmonie in sala Filarmonicii din Essen (Germania) si alaturi de Filarmonica “George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
Printre recentele sale succese internationale se numara si concertul dirijat in mai 2013, eveniment desfasurat cu participarea Angelei Gheorghiu si a tenorului Teodor Ilincai la Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat in toamna anului 2013 trei concerte in strainatate, alaturi de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat in Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera al carei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), in cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).
 
LEONTINA VADUVA a debutat la Théatre du Capitole din Toulouse cu rolul Manon din opera cu acelasi nume de Massenet, succes urmat de numeroase solicitari pe scene lirice importante, la festivaluri internationale dintre cele mai cunoscute, alaturi de artisti de renume. A fost aplaudata la Paris (Opera din Paris, Chatelet, Opera Comica, Théatre des Champs Elysées, Sala Gaveau), Londra (Covent Garden), Scala din Milano, Viena (Staatsoper), New York (Metropolitan), precum si pe scenele teatrelor lirice de la Florenta, Genova, Torino, München, Berlin, Köln, Leipzig, Hamburg, Barcelona, Madrid, Bilbao, Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Tokyo, Osaka etc. A fost distinsa cu Premiul de Opera Laurence Olivier, fiind adesea invitata sa cante la Royal Opera House -Covent Garden. In anul 2000, soprana a cantat la Metropolitan Opera  - New York o serie de sase spectacole cu La Bohème, interpretand rolul principal feminin, Mimi.
 
Tenorul CALIN BRATESCU a fost recent aplaudat pe scene importante din lume, ca Opera din Frankfurt, Opera din Paris, Opera din Hamburg, teatrele lirice din Liège sau Köln, construindu-si o frumoasa cariera internationala. Colaboreaza de asemenea cu teatrele lirice sau filarmonicile din tara si a participat la turnee internationale in tari ca Italia, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elvetia.
A fost distins cu importante premii ca Premiul Ludovic Spiess in anul 2003, Premiul Fundatiei Darclée la Concursul International de Canto Hariclea Darclée, Braila, in acelasi an. In 2004, a obtinut Marele Premiu al Concursului International pentru Cantareti de Opera „Citta di Alcamo”, Italia.
 
Baritonul FLORIN ESTEFAN a fost aplaudat pe multe scene din Romania si din strainatate, in tari ca Grecia, Austria, Cehia, Japonia, S.U.A, Australia, Marea Britanie s.a. Repertoriul sau liric este unul variat si cuprinde roluri in opere precum Don Giovanni (Don Giovanni) – Mozart, Le Nozze di Figaro (Contele Almaviva si Figaro) – Mozart, Lucia di Lammermoor (Enrico) – Donizetti, Don Pasquale (Malatesta) – Donizetti, L’Elisir d’Amore (Belcore) – Donizetti, Il Barbiere di Sevilla (Figaro) – Rossini, La Bohème (Marcello) – Puccini, Madama Butterfly (Sharpless) – Puccini, La Traviata (Germont) – Verdi s,a. Florin Estefan a absolvit in 2007 studiile de specialitate la Cardiff International Academy of Voice si a participat apoi la numeroase ateliere de perfectionare, cu nume importante ale artei lirice internationale, ca: Dennis  O’Neill, Ileana Cotrubas, Dame Ann Murray, Dame Kiri Te Kanawa.
 
Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti si obtinerea unei burse de studii la renumita Juilliard School din New York, violonistul REMUS AZOITEI si-a inceput o frumoasa cariera internationala, fiind aplaudat in sali prestigioase cum ar fi Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot – Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall in Londra, Teatro La Fenice – Venetia, Auditorio Nacional – Madrid sau Konzerthaus Viena, aparand de asemenea in festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg si Santander. Remus Azoitei a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucuresti etc.
In 2001, Remus Azoitei a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, la acel moment fiind cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie a Academiei. In 2007, el a pus bazele Societatii Enescu din Londra, fiind unul dintre membrii fondatori, precum si directorul sau artistic, pozitie pe care o ocupa si in prezent.Remus Azoitei canta la o vioara Gagliano din anul 1753, apartinand colectiei Academiei Regale de Muzica din Londra.
 
 
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
 
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  
 
Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.
___________________
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.