Tendintele anului 2015 in bijuterie vor fi prezentate intre 22 si 24 mai in cadrul Galeriei de Arta Contemporana Galateca, la cea de-a treia editie a Expozitiei de Bijuterie Contemporana Project A.
Desfasurata in perioada 22-24 mai, in cadrul Galeriei de Arta Contemporana Galateca, cea de-a treia editie a Expozitiei de Bijuterie Contemporana Project A se dovedeste a fi una dintre cele mai curajoase editii de pana acum.
Parte a Romanian Design Week 2015, expozitia Project A va reuni 46 de designeri, absolventi ai Scolii de Bijuterie Contemporana Assamblage, 20 de expozitii individuale, sute de exponate si o instalatie de mari proportii ce va ilustra evolutia bijuteriei in principalele sale perioade istorice.
Main focusul va fi reprezentat de lansarea oficiala a Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana!
Editia de anul acesta a expozitiei Project A are la baza un experiment unic:
Sa presupunem ca timpul ar putea merge in orice directie. Unde v-ati opri? In ce perioada istorica, in ce context cultural? Am observa cu usurinta ca preferintele ar varia inevitabil de la o persoana la alta. Unele persoane ar alege Antichitatea Clasica, altele ar prefera Renasterea sau poate Barocul.
Pornind de la idea individualitatii preferintelor asupra bijuteriei, designerii Assamblage au fost provocati sa aleaga una dintre perioadele marcante in evolutia bijuteriei si sa o aduca in contemporaneitate prin propria viziune artistica.
Perioada arhaica – Epoca Bronzului, Antichitatea Clasica, Evul Mediu, Renasterea, Barocul, Art Nouveau si Avangarda sunt principalele perioade care au marcat evolutia bijuteriei si cu care au jonglat designerii in cadrul expozitiei Project A.
Lana, lemnul si portelanul, se regasesc in creatiile designerilor scolii Assamblage
In cadrul expozitiei Project A veti avea surpriza de a admira bijuterii cu design unic, din materiale inedite si neconventionale. Pe langa materialele caracteristice bijuteriei – aur, argint si pietre pretioase, veti avea surpriza de a vedea integrate in bijuterii si materiale alternative precum – lemnul, lana, rasina, portelanul, sticla sau fibrele sintetice.
Poate va intrebati de ce se pune atat de mult accent pe materiale mai putin pretioase. Ei bine, raspunsul designerilor de bijuterie contemporana este acela ca nu valoarea materialelor primeaza, ci munca de creatie si executie din spatele ei.
Trendurile anului 2015 in bijuterie contemporana
Bijuteria contemporana iese mereu in fata prin indrazneala si provocare. Astfel ca anul acesta designerii de bijuterie ne propun o varietate de tendinte, de la bijuterii cu laser si coliere textile, la inele din canepa inmiresmata si aur, sau brose din portelan.
Bijuteria contemporana vs. bijuteria clasica sau cea handmade
De ce bijuteria contemporana atrage atat de multi adepti in detrimentului celei clasice, sau celei handmade? Deoarece aceasta este o combinatie inedita de arhitectura, design de produs si sculptura. Partea frumoasa este ca, spre deosebire de arta, bijuteria contemporana este usor de purtat si interactioneaza la un nivel mai personal cu cel care o poarta.
Nu purtam creatii ale unui bijutieri, ci creatii ale unor designeri de bijuterie!
Bijutierul este acea persoana care produse o bijuterie dupa un model, insa designerul de bijuterie se remarca prin implicarea sa totala in fiecare etapa a procesului de concepere a unei bijuterii – de la concept, la productia propriu-zisa in atelier. De aceea bijuteria de autor este una mult mai personala, unica si spectaculoasa.
Desi meseria de designer de bijuterie nu este inca normatata in Romania, tot mai multe persoane fac o alegere constienta si asumata de a intra in aceasta lume. Totul incepe cu initierea tehnica si cu elementele de baza in lucrul cu materialele. Urmeaza apoi o perioada de exercitiu, de experimentare si de gasire a unui stil propriu.
Designerul de bijuterie contemporana ajunge sa depaseasca simplul stadiu al unui “mester” care din cand in cand creeaza bijuterii. Designerul realizeaza colectii integrate, echilibrand partea tehnica de cea creativa.