fbpx

Lavinia Bujor: Muzica e foarte aproape de Dumnezeu

de

Grupul Copii talentati s-a nascut dintr-un vis al sopranei Lavinia Bujor si adaposteste, astazi, 30 de talente autentice, 30 de suflete de copii plini de har. Micul cor al copiilor cu voci divine te obliga sa redescoperi armoniile pure ale universului si sa reflectezi la insemnatatea muzicii in viata noastra.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste/ Tango: Cum ajunge un artist copil sau adolescent sa vanda milioane de exemplare dintr-un album? Cum au ajuns cei celebri, Miley Cyrus, Justin Bieber la performantele acestea extraordinare?
Lavinia Bujor: Ei au beneficiat si de un marketing foarte bun, si de o promovare enorma, care sa ii ajute sa atinga asemenea performante si asemenea vanzari. Dar, in general, niciun copil nu poate face performanta daca nu porneste de la niste premise care sunt, intotdeauna, aceleasi: talent si foarte multa munca. Fara talent, categoric, nu se poate porni intr-o cariera muzicala, dar rolul covarsitor il are nu talentul, ci munca, orele nesfarsite de munca, sub indrumarea unui profesor foarte bun si dedicat.

Marea Dragoste/ Tango: Primesti in grupul tau doar copii talentati, nu orice fel de copii…
L.B.: Da, in grupul pe care il conduc sunt doar copii cu aptitudini si cu potential, care isi doresc cu adevarat sa urmeze acest drum si ai caror parinti pot sa ii sustina. Pentru ca e nevoie si tu ca parinte sa fii dedicat acestei activitati, sa iti faci timp pentru copilul tau, sa il incurajezi, sa il aduci la ore, sa il apreciezi…

Marea Dragoste/ Tango: Cum iti dai seama care sunt copiii alaturi de care poti merge departe? Cum stii care sunt talentati, seriosi…?
L.B.: Eu, personal, pornesc de la niste teste care imi dau voie sa evaluez de la ce nivel de potential pornim. Talentul nu poate fi evaluat corect inca de la primele intalniri, pentru ca, de multe ori, nu poti sa stii de la inceput din ce fel de familie vine, ce educatie a primit si, in marea majoritate a cazurilor, la primul impact copilului ii e frica, asa cum ii e la intalnirea cu ceva nou. Insa potentialul muzical il poti evalua destul de corect prin teste de auz, de ritm…

Marea Dragoste/ Tango: De la ce varsta poti face asemenea teste?
L.B.: De la 4 ani. Poti sa recunosti si mai devreme, de la 3 ani, dar evaluarile nu sunt garantate. Difera si de la copil la copil, pentru ca avem generatii care vin cu o incarcatura tot mai mare de informatii. Iarasi, trebuie sa tin seama si de alte circumstante, de exemplu, sunt multi copii talentati, care provin din familii in care si parintii au aptitudini sau cariere legate de muzica, dar care nu au fost deloc incurajati, dimpotriva. Curajul pe care l-ai dobandit din familie este, iarasi, un aspect foarte important.

Marea Dragoste/ Tango: Parintii talentati ii pot inhiba pe copii?
L.B.: Daca esti parinte foarte talentat, muzician, nu lucra cu propriul copil! Nu este indicat deloc. Copilul are deja informatia genetica a parintelui, iar personalitatile ajung sa se lupte.

Marea Dragoste/ Tango: De ce e atat de importanta muzica, de ce toti copiii vor sa cante, sa intre intr-un cor?
L.B.: Tine de nevoia de a fi tu insuti, care e importanta pentru oricine, fie ca e adult, fie ca e copil. Muzica e foarte aproape de Dumnezeu, si prin intermediul muzicii fiecare om poate sa spuna din inima ce simte. Muzica este si o relaxare, o evolutie, e o posibilitate importanta de exprimare. E miraculos sa vezi copii despre care la inceput n-ai fi spus ca ar putea sa cante, cum incep sa li se lumineze ochii, sa faca fraze muzicale, sa exprime si sa duca mai departe mesajul unei piese.

Marea Dragoste/ Tango: Si tu ai cantat de copil?
L.B.: Eu nu stiu sa fac altceva decat sa cant. Multa vreme am crezut ca n-am sa pot iubi nimic altceva in afara de muzica, pana l-am cunoscut pe logodnicul meu, Sorin, si probabil ca abia atunci am inceput sa inteleg ce inseamna dragostea cu adevarat, si dragostea de muzica, de unde vine si de unde ti-o iei, pentru ca trebuie sa o hranesti in permanenta. Asta e viata mea, iar faptul ca mama m-a sustinut m-a ajutat foarte mult. Muzica e foarte importanta in familia noastra. De sarbatori ne strangem acasa la noi, in Baia Mare, si toti trebuie sa cante.

Marea Dragoste/ Tango: Ai studiat canto de la inceput?
L.B.: Nu, pana in clasa a opta am studiat vioara si pian. Cantam la vioara si pian, eram olimpica, aveam rezultate exceptionale, dar ceva nu ma mul­tu­mea. Sigur, era si greu, eu faceam ore intregi de studiu si veneau copiii si ma strigau la geam, dar eu, cu lacrimi in ochi, faceam game si arpegii. Mult mai tarziu am inteles cat de mult a contat pentru mine, cat de mult m-a ajutat exercitiul acela sa imi ordonez mintea. Atunci mi se parea un sacrificiu, dar acum stiu ca a fost o minune care m-a ajutat sa ma intregesc. Dar atunci, in clasa a opta, am hotarat ca vreau sa merg mai departe nu ca instrumentist, si am spus ca vreau sa fac canto. Am avut o revelatie, o iluminare. Si mi s-a certificat foarte curand ca acesta e drumul, cand am participat la un concurs in Arad, fara sa fi facut o pregatire prea mare, iar acolo am luat marele premiu. Iar fericirea mea a fost de doua ori mai mare. Aveam nevoie de o certitudine…

Marea Dragoste/ Tango: Te ajuta experienta proprie sa intelegi mai bine elevii pe care ii pregatesti? Poti sa accepti ca si pentru ei poate fi cateodata neplacut sa studieze foarte mult?
L.B.: Sigur ca pot sa accept si sa inteleg. Dar stiu si ca neplacerile sunt uitate repede atunci cand se transforma in rezultate. Bucuria ca reusesc sa duca la bun sfarsit un repertoriu greu le aduce o implinire care justifica pe
de-a-ntregul acel efort.

Marea Dragoste/ Tango: Ce rezultate urmaresti? Cum stii daca iti atingi obiectivele?
L.B.: Avem multe activitati in care ne putem masura rezultatele. Participam la concursuri, la spectacole, la festiva­luri muzicale in tara si strainatate. Dar si auditiile muzicale pe care le organizez regulat aduc foarte multa bucurie si copiilor, si parintilor, pentru ca atunci pot vedea cu totii ce progrese s-au facut si pot impartasi unii altora emotia artistica a realizarilor lor. Materialele le publicam apoi pe site-ul copiilor, www.copii-talentati.ro, ca sa putem pastra bucuria si dovada realizarilor noastre.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cariera

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.