Gallery Studio 76 și Celula de Artă prezintă, în perioada 10 – 27 iulie 2025, expoziția I GO, I GO, I GO semnată de artistul vizual Alex Manea, sub curatoria Ioanei Iuna Șerban. Evenimentul de deschidere va avea loc joi, 10 iulie, începând cu ora 18:00, la sediul galeriei din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
Expoziția reunește o serie de lucrări din proiectul Last Lines, în care Alex Manea propune o reflecție profundă asupra ultimei forme de comunicare a unor oameni aflați în pragul sinuciderii – biletul de adio. Artistul adună o selecție de astfel de mesaje reale, provenite din cazuri celebre, pe care le reinterpretează plastic într-un demers vizual ce oscilează între confesiune și decorativ, între gravitate și un aparent joc formal.
Realizate integral din plastic topit, lucrările imită foi dictando scrise de mână, în culori vii, cu o estetică ce amintește de ornamentele de pe un tort festiv. Această pendulare între ludic și tragic devine miezul expoziției, în care cuvintele ultimelor clipe capătă formă obiectuală și forță simbolică.
Titlul expoziției preia ultimele cuvinte din biletul lăsat de artista Diane Arbus „I go, I go, I go”, un fragment ce funcționează ca o incantație, o mantră, o trecere ritualică, dar și o destructurare a sensului, în pragul pierderii limbajului.
Last Lines se distanțează de abordările explicative, specifice altor serii ale artistului, lăsând în urmă orice tentativă de justificare. Biletele expuse nu sunt doar simple note de adio, ci fragmente ale unei comunicări tensionate cu lumea, adresări intime către un „celălalt” – cunoscut sau necunoscut, care rămâne în urmă.
Într-o cultură în care sinuciderea a fost codificată divers, de la onoare supremă în tradițiile antice, la păcat ireversibil în creștinism, până la gest iconografic în cultura pop. Alex Manea reușește să propună o lectură vizuală lucidă și empatică a unui fenomen intens polarizant.
Expoziția poate fi vizitată între 10 și 27 iulie 2025, în spațiul Gallery Studio 76 din Combinatul Fondului Plastic.
Alex Manea (România, n. 1988) este un artist vizual din București. Opera sa se învârte în jurul ideii că fiecare piesă de artă ar trebui să prezinte un mesaj puternic destinatarului și, în mod ideal, să-l împingă să reacționeze într-un fel sau altul la subiectul lucrării. De aceea, majoritatea compozițiilor sale pleacă de la chestiuni legate de preocupări sociale majore.
https://www.instagram.com/alexmaneaart/
Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.
Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.
Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 240 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, 4arte, Empower Artists, Munteanu,