Cu siguranta, un simplu articol nu poate descrie intru totul mirajul cu care China isi ispiteste vizitatorii, nenumaratii turisti pe care ii are anual. Trebuie sa mergi acolo, sa nu te zgircesti cu timpul pe care i-l dedici, caci are multe de povestit si daruit: traditii vechi de mii de ani, minuni gastronomice, splendori arhitecturale, toate se vor transforma in bijuterii unicat pentru amintirile tale. e tocmai simplu de ales.
Doar asa, la o prima vedere de harta sau ghid turistic, descoperi nenumarate locuri pe care, juri, ai visat dintotdeauna sa le vezi: Beijing, Shanghai, Hong Kong, Macao, Tibet. Ia-le pe rind, ai timp, si cred ca ar trebui sa incepi cu orasul care-ti poate aduce cele mai multe informatii definitorii pentru tot ceea ce urmeaza sa vezi: capitala, Beijing-ul. Zborul spre Beijing dureaza aproximativ 10 ore, dar, indata ce ajungi, uiti cu totul de oboseala, caci lumea in care patrunzi te va confisca cu totul. Si-am sa te ispitesc acum cu citeva dintre minunile pe care le poti vedea acolo. Mai intii Orasul Interzis, amplasat la nord de Piata Tiananmen, este format din Palatul Imperial, resedinta de iarna a imparatilor chinezi, si Orasul Imperial. Constructia lui a inceput in anul 1406 si a durat 14 ani. Se estimeaza ca au lucrat la el peste doua sute de mii de oameni. Are peste opt mii de camere inconjurate de gradini spectaculoase, ziduri si poduri. Fiecare constructie din Orasul Interzis are un numar specific de camere, numar care are o simbolistica aparte in astrologia chineza. Spre exemplu, biblioteca imperiala are sase camere, cifra sase simbolizind apa, protejind astfel incaperea impotriva incendiilor. Locuintele individuale au gazduit multi membri ai aristocratiei chineze. Acoperisurile sint colorate in galben, caci aceasta era culoarea imperiala. In fiecare colt al teraselor de la inaltime, exista statuete, al caror numar simboliza puterea persoanei care locuia acolo. Spre exemplu, imparatul avea noua.
Poti ajunge relativ usor din orice colt al Beijing-ului la Palatul de Vara. Are peste 70 de mii de metri patrati, iar constructia lui a inceput in 1750. A suferit distrugeri majore la sfirsitul secolului XIX si se spune ca una dintre imparatese a dispus refacerea lui, cheltuind banii destinati innoirii flotei chineze. De fapt, e usor de ajuns in orice colt al capitalei: mijloacele de transport in comun te pot duce la fiecare obiectiv turistic in parte. Daca ti s-a facut deja foame, nu ezita, grabeste-te sa savurezi delicioasele preparate asiatice. Am o indicatie pretioasa: restaurantul Roasted Duck: extaz gastronomic! Apoi, desigur, faci niscaiva poze in costume traditionale si iti rezervi timp pentru suveniruri.
Ce spui, iesim un pic din capitala? Un pic mai mult, adica, fiindca vreau neaparat sa te duc la Marele Zid Chinezesc. E coplesitor: se intinde pe o lungime de peste sase mii de kilometri, iar constructia lui a durat aproape 14 secole. Din pacate, trebuie sa-ti spun ca, in multe locuri, starea lui s-a degradat foarte mult si-o mare parte din vina o poarta deopotriva localnicii, care iau din el materiale de constructii pentru propriile case, si turistii impatimiti de graffitti sau de amintiri gratuite. Si-acum, daca tot am ajuns pina aici, trebuie neaparat sa vezi… Iar incep, gata, sint mii de lucruri pe care trebuie sa le vezi in China, si putin, foarte putin spatiu pentru a le descrie. Dar sa lasam povestile mele, vreau sa le ascult si pe-ale tale. Cele de la intoarcerea de pe tarimul spectaculos al Chinei.