fbpx

Soprana Valentina Puskás, recital la Royal Opera House, cu piese românești și maghiare

de

Tânăra soprană româncă de etnie maghiară, Valentina Puskás, membră a programului pentru tineri artiști Jette Parker de la Royal Opera House, a susținut luni, 26 februarie 2024, un recital excepțional, în seria de evenimente numite Recitals at Lunch. Alături de colegul său, pianistul André Callegaro, Valentina Puskás a interpretat un program alcătuit exclusiv din compoziții ale muzicienilor români și maghiari, realizând, astfel, o punte de iubire între cele două țări, între cele două tradiții în care ne putem regăsi cu toții.

Fotografii de Paul Buciuta

La Royal Opera House, în inima Londrei, au răsunat cântece românești semnate de Tiberiu Brediceanu, Marțian Negrea și George Enescu, alături de compoziții de Béla Bartok, Zoltán Kodály, Franz Liszt și Franz Lehar. Ritmurile au alternat de la doină la ceardaș, de la cântece cu inflexiuni populare la piese culte, într-o succesiune splendidă și alertă care a oferit posibilitatea artistei să își etaleze harurile interpretative, nuanțele bogate ale glasului, grația și puterea de a transmite emoții rafinate.

Valentina Puskás a fost deja prezentă pe marea scenă de la Covent Garden cu apariții în rolurile principale din L’elisir d’amore (Adina) și Pagliacci (Nedda), alături de câteva roluri mai mici în Electra și Hansel and Gretel.

Recitalul din 26 februarie 2024 a marcat încă un succes de răsunet în cariera Valentinei Puskás. Aplauzele spectatorilor adunați în eleganta sală Crush Room de la Royal Opera House s-au prelungit minute în șir, iar mulți dintre spectatori s-au oprit să prezinte omagiile lor sopranei care a confirmat, încă o dată, că de numele ei vom mai auzi.

Din program, au făcut parte lucrările:

Tiberiu Brediceanu (1877–1968)

– ‘Cine m-aude cântând’

Bartok Béla (1881–1945)

– ‘Áttol mennék, én a Tiszán ladikom’

Tiberiu Brediceanu (1877–1968)

– ‘Cântă puiul cucului’

Kodály Zoltán (1882–1967)

‘A csitári hegyek allat’ (from Székelyfonó Suite)

Marțian Negrea (1893–1973)

– ‘Mugurii’

Emil Petrovics (1930–2011)

– ‘álmos kicsiny madársere’

George Enescu (1881–1955)

– ‘Languir me fais’

Franz Liszt (1811–1886)

– ‘Oh quand je dors’

Tiberiu Brediceanu (1877–1968)

– ‘Doina Stăncuței’ (from La Seceriș)

Franz Lehar (1870–1948)

– Szilvias aria from the Queen of Csardas

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.