fbpx

DR. CATALIN COPAESCU: Bisturiul atinge, acum, si zona romantismului

de

In 19 cazuri din 20, kilogramele pierdute prin diete nemiloase se stivuiesc la loc, poate si mai multe, si mai incapatanate. Dar la ora actuala, poti slabi definitiv 30, 50 sau chiar 100 de kg prin interventie chirurgicala. Doua zile de spitalizare, cu disconfort minim, iti asigura o viata fara griji, o viata de frumusete si suplete. Dr. Catalin Copaescu, de la clinica ProEstetica din Bucuresti ( www.proestetica.ro ), este medicul care a introdus in Romania chirurgia laparoscopica avansata a obezitatii. Peste 1500 de romani au scapat rapid de zeci de kilograme, fara efort si fara foame, datorita acestor operatii care salveaza vieti, familii si fericiri.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tango: Cum ati ajuns sa va ocupati tocmai de chirurgia bariatrica, in special? Stiu ca nu e singurul tip de interventii pe care le faceti, dar sunteti celebru pentru performantele din chirurgia obezitatii.

Dr. Catalin Copaescu: Chirurgia bariatrica – sau chirurgia obezitatii – este un domeniu care apartine chirurgiei generale, e chiar un varf al acesteia. E nevoie de o expertiza destul de consistenta in efectuarea tehnicilor de chirurgie in general, dar si pentru ca pacientii cu obezitate sunt niste pacienti speciali. Paradoxal, chiar daca exista o crestere exponentiala a obezitatii in populatia generala, chiar daca este vorba de ceea ce se numeste „globesity“, adica un determinism global al obezitatii, chiar daca se stie ca obezitatea determina o categorie foarte larga de boli – diabetul zaharat, hipertensiunea, suferintele aparatului locomotor, dislipidemia, sindromul metabolic, suferintele legate de infertilitate, disconfortul social, profesional, psihic al fiecaruia – nu exista o larga raspandire a tratamentului chirurgical, din pacate.
Si nu discutam numai despre Romania, ci despre intreaga planeta. Din aproximativ 5,7 miliarde, cat inseamna populatia generala a lumii, o treime sunt obezi sau supraponderali, o treime sunt subponderali, iar o treime sunt normali. Cam asa este impartita populatia in lume. Dintre acesti o treime de supraponderali, cam 5% ar avea nevoie de un tratament chirurgical. Asta inseamna cam 100 de milioane, la nivel global. Stiut fiind faptul ca sunt doar aproximativ 3500 de chirurgi in intreaga lume, care fac astfel de operatii, inseamna ca, operand in fiecare zi cate unul, in 10 ani rezolvam abia 10% din pacienti.
Acestea sunt motivele care m-au indreptat catre chirurgia obezitatii. Am introdus chirurgia laparoscopica avansata in Romania, am dezvoltat-o asa cum am crezut mai bine, cu mult devotament, am realizat aici primele interventii chirurgicale din acest domeniu, invatand si pregatindu-ma in strainatate in acest sens. Mi-a placut intotdeauna sa fiu un pionier, un varf de lance al disciplinelor chirurgicale moderne, care folosesc tehnologia video-asistata. Si dupa ce am capatat suficienta experienta in realizarea altor operatii adresate intestinului gros, rinichiului, herniilor, tubului digestiv in ansamblu, si nu numai, m-am incumetat sa realizez, pentru prima oara in Romania, interventii chirurgicale adresate obezitatii.

Tango: Cum a fost la inceput?

Dr. Catalin Copaescu: Marturisesc ca nici nu stiam bine ce inseamna chirurgie bariatrica in anii ’90, a fost o surpriza pentru mine tot ceea ce aflam legat de chirurgia obezitatii in strainatate, cu ocazia congreselor la care am participat, si vazand rezultatele foarte bune pe care le aveau colegii din alte tari si ca nu discutam despre consecinte dezastruoase ale unor interventii chirurgicale pe care le oferim in disperare unor pacienti, atunci am inceput, in 2002, sa efectuam aceasta chirurgie laparoscopica, avand mijloace materiale extrem de zgarcite, la inceput. In ianuarie 2002, a fost invitat un chirurg austriac, impreuna cu care am facut 4 interventii chirurgicale de montare a unor inele de silicon, la 4 pacienti. El a operat 2 pacienti, iar eu si cu inca un coleg, cate unul. Acesta a fost inceputul chirurgiei laparoscopice in privinta tratamentului obezitatii.
In Romania, primele operatii de gastric bypass – cele mai cunoscute procedee adresate chirurgiei obezitatii, in ultimii 40 de ani – au avut un succes care nu s-a lasat asteptat, eficienta unor astfel de proceduri este foarte mare. Dar sunt operatii complicate, care pun in pericol, uneori, fragilitatea unui pacient sensibil. Pentru ca pacientul obez e un pacient sensibil. Atunci, lumea chirurgilor care se ocupa de asa ceva a propus o metoda mai simpla, care este rezectia gastrica longitudinala, sau micsorarea de stomac, sau gastrectomia longitudinala (gastric sleeve). O astfel de interventie chirurgicala s-a propus pentru prima data in lume in 2003, iar eu am introdus-o in Romania pentru prima data in august 2005.
Cu emotiile unei premiere, pentru ca interventia a durat peste 3 ore, iar acum sunt rare cele care dureaza peste 30 de minute, si asta nu numai datorita experientei acumulate, ci datorita unui avans fara precedent a tehnologiei medicale. Vreau sa va spun ca prima operatie de gastric bypass a durat 11 ore! Dar nu m-am lasat nici eu! A fost finalizata pe cale laparoscopica, era un pacient de 220 de kilograme, cum nu ar fi bine sa incepi!
Ii sfatuiesc pe colegii care vin sa invete de la mine tainele chirurgiei bariatrice ca intotdeauna sa inceapa cu pacienti care au un indice de masa corporala sub 40, si, daca se poate, sa inceapa cu o femeie, pentru ca nu e un secret: femeile sunt pacienti mai buni. Femeile sunt pacientii ideali. Barbatii fac mai frecvent complicatii, sunt mai dificil de operat, cu ei comunici mai greu, pentru ca sunt mai putin ascultatori…

Tango: Si, sa fim cinstiti, sunt mai fricosi, nu?

Dr. Catalin Copaescu: Sunt foarte fricosi, nu fricosi!

Tango: Cum a fost primul pacient operat?

Dr. Catalin Copaescu: Eu am inceput cu un barbat care avea 220 de kilograme, si mai era si politist! Era un tip foarte solid, facuse o activitate fizica ampla inainte, avea un corp foarte dezvoltat. Din aceasta cauza, dificultatea interventiei chirurgicale a fost una majora. Dar nu m-am lasat batut, pentru ca sunt Scorpion si sunt foarte ambitios.
Spre bucuria inceputului, evolutia postoperatorie a fost foarte buna, ceea ce mi-a dat curaj sa realizez multe alte interventii de acest tip, sa prezint in lumea stiintifica chirurgicala rezultatele, sa pot face cunoscute aceste operatii cu beneficii clare, sa pot sa dezvolt si in Romania un program de chirurgie bariatrica.
Am operat peste 1500 de pacienti cu obezitate de diverse grade, oferindu-le interventii chirurgicale de montare a inelului de silicon, de gastric bypass si de gastrectomie longitudinala, cea mai noua dintre interventiile chirurgicale pe care le poate oferi lumea medicala astazi. Aceasta operatie a fost efectuata la peste 800 de pacienti romani, de catre echipa pe care o conduc, ceea ce reprezinta una dintre cele mai importante performante din Europa, cu siguranta cea mai importanta din Europa de Est.

Tango: Deci gastric sleeve-ul e azi cea mai solicitata interventie? Inainte, toata lumea stia de inel, chiar s-a creat o legenda.

Dr. Catalin Copaescu: Montarea inelului de silicon este o procedura eficienta in conditiile in care pacientul intelege sa respecte regimul postoperator. Inelul este un dispozitiv care, doar stranguland stomacul, nu implica in niciun fel sectionarea vreunui viscer. Si atunci, din punct de vedere al perceptiei individuale, „daca nu imi taie nimic, e in regula“. Daca doar strangulez stomacul, pot ca dupa ce ajung la un nivel ponderal normal, sa imi scot inelul care m-a ajutat sa ajung aici, si care de acum inainte nu va mai fi de interes pentru intentiile mele. Numai ca nu e chiar asa. Se stie ca doar un pacient din 20 reuseste sa se mentina la greutatea la care a ajuns printr-o cura de slabire normala.

Tango: Credeti ca multe femei ajung la „disperarea chirurgiei“ ca sa-si salveze niste povesti de dragoste sau chiar familia?

Dr. Catalin Copaescu: Fiecare pacient are o istorie particulara, inclusiv cateva elemente mai dramatice. Am avut pacienti care si-au pierdut serviciul din cauza ca „nu mai reprezentau imaginea firmei“! Este incalificabila atitudinea celor care l-au concediat pentru ca avea multe kilograme in plus, pentru ca in general activitatea o desfasura cu abilitatile intelectuale si sigur n-ar fi impietat cu nimic profitul firmei.
Mi-aduc aminte si de un bucatar care si-a pierdut serviciul, tanar fiind, pentru ca era, de asemenea, mult prea gras. Obosea foarte repede, nu era suficient de mobil, desi era foarte talentat. Unele doamne sufera din cauza acestei deteriorari estetice – nu-si gasesc hainele potrivite, nu reusesc sa savureze un eveniment monden, nu accepta sa fie invitate la dans, sunt complexate, isi rateaza de multe ori concediile la mare…
Unele mamici reclama chiar o pozitie agresiva a copiilor fata de faptul ca ele sunt mai corpolente, si toate acestea la un loc conduc la deteriorarea vietii de familie sanatoase. Am avut paciente care au trecut prin astfel de drame, s-au distrus casnicii, dar dupa ce au slabit, in unele cazuri si-au refacut viata personala, cu alti parteneri sau, ca si in cazul unei persoane apropiate mie, s-au recasatorit cu barbatii de care se despartisera.

Tango: Dar nu exista si resentimente, ranchiuna omului care a fost parasit fiindca e prea gras?

Dr. Catalin Copaescu: Exista, dar hai sa luam partea benefica, povestea este foarte frumoasa: ea a devenit mai vioaie, mai agila, probabil ca au disparut si o parte din complexe, si niste tensiuni in relatia respectiva, in familie… Cert este ca s-a refacut viata unui cuplu care a dat nastere si unui copil superb, care va creste alaturi de ambii parinti. Cred ca asta este frumusetea transformarii unei situatii dramatice, cu ajutorul chirurgiei.
Cine ar fi putut crede ca bisturiul atinge, acum, si zona romantismului! Dar revenind la planul medical, chirurgia obezitatii vindeca boli despre care pana acum se stia ca sunt incurabile, si ma refer aici la diabetul zaharat. Diabetul este o boala ingrozitoare, afecteaza milioane de oameni, o boala care impune un tratament pentru toata viata, de la regimul alimentar, pana la injectiile cu insulina, handicapante din punct de vedere al tratamentului – trebuie sa umbli cu ele dupa tine. Chirurgia obezitatii a dovedit ca poate sa determine remisia diabetului, vindecarea acestei boli ingrozitoare.

Tango: E cazul sa pastram secretul unor asemenea interventii? Daca o femeie cunoaste un barbat, se indragostesc, intr-o zi ea ii spune ca a facut un bypass gastric, si de-aia e supla si frumoasa, credeti ca marturisirea ar pune acel barbat pe fuga?

Dr. Catalin Copaescu: Aceasta atitudine e la indemana multor pacienti, cea de a ascunde. Am avut chiar situatii in care pacientii au ascuns operatia fata de familie, fata de parinti, pentru ca nu si-au gasit intelegerea de care aveau nevoie, au facut-o pe ascuns si au marturisit ulterior. Obezitatea este perceputa, in mod eronat, ca o situatie care tine efectiv de vointa.
Si atunci, nedorind sa fii pus in situatia in care sa fii considerat slab, pentru ca nu reusesti sa-ti mentii un tratament, nu vei expune metoda la care ai apelat, pentru ca ar parea un act de lasitate. Este complet eronat, pentru ca obezitatea este o boala foarte grea, necesita mai mult decat un act de vointa, o data ce controlul greutatii a fost pierdut, si, cat de drastica ar fi dieta, ea are succes doar in 5% din cazuri.
Deci cred, subliniez, ca nu trebuie sa ascundem aceasta interventie, care este o solutie activa pentru toata viata: ofera un confort in ceea ce priveste slabitul, dar mai ales ofera mentinerea la greutatea la care ai ajuns dupa tratamentul respectiv! Este o realizare indiscutabila, un moment crucial in viata unui pacient.

Tango: Presupun totusi ca majoritatea vin catre chirurgia obezitatii mai degraba din considerente estetice decat medicale.

Dr. Catalin Copaescu: Dar asta nu-i nimic rau! Motivatia estetica este foarte importanta, si cu cat vom avea pacienti care apeleaza la o chirurgie de acest fel din motive estetice – si nu asteapta pana cand s-au instalat suferinte care, din punct de vedere medical, constituie stari de gravitate extrema pentru echipa medicala – cu atat mai bine! Nu trebuie sa ajungi la 400 de kilograme ca sa-ti aduci aminte ca exista chirurgie. Poti sa-ti aduci aminte la 300, la 200 de kilograme, dar tot e tarziu.

Tango: Lumea inca are impresia ca este nevoie sa fii foarte gras ca sa apelezi la chirurgie.

Dr. Catalin Copaescu: Este mesajul pe care as vrea sa-l transmit, si care reprezinta noutatea in atitudinea mondiala: s-a coborat foarte mult limita de la care chirurgia e o procedura indicata. Pana acum 10 ani, trebuia sa ai un indice de masa corporala de minim 40, ca sa apelezi la chirurgie.
In urma cu 5 ani, s-a coborat limita la 35, iar actualmente discutam de limite care sunt sub 30, mai ales daca se asociaza si un diabet incipient. Discutam de o valoare a circumferintei abdominale superioara normalului, adica peste 88 cm la femei si peste 106 cm la barbati, chiar daca acul cantarului nu a ajuns in zona in care sa-l calificam pe pacient ca obez.
Daca are doar o circumferinta abdominala mare, putem discuta despre obezitate de tip central – adica doar acolo este localizata grasimea, si ceea ce se numeste „sindromul metabolic“, ce afecteaza 50% din populatia adulta. In acest context, chirurgia laparoscopica, ce presupune mici incizii la nivelul peretelui abdominal, se potriveste ca o manusa unui astfel de pacient. Lungimea inciziilor nu difera intre cazul unui pacient cu obezitate si al unui pacient care are un statut ponderal normal. Astfel, vindecarea va fi cu mult grabita.

Tango: Exista si alte restrictii de care am scapat?

Dr. Catalin Copaescu: O alta limita care a fost desfiintata in ultima vreme este cea a varstei. Tot din considerente legate de agresivitatea unei astfel de interventii, cei acceptati pentru astfel de metode erau pacientii intre 18 si 60 de ani, atat. Si atunci, nu e oare discriminare sa nu ajuti un pacient care are 61 de ani? Sau care are 65, abia a intrerupt activitatea profesionala, si stand acasa, s-a ingrasat si nu mai poate slabi? Si respira greu, ii creste tensiunea, a aparut diabetul, este disperat?
Oare este firesc sa astept un pacient care are 14 ani si 150 de kilograme sa faca 18 ani, ca sa-l operez cand are 200 de kilograme? La aceste intrebari s-a gasit raspuns, in ultimii ani. Chirurgii din intreaga lume ofera astfel de tratamente adolescentilor, copiilor, incepand cu 11 ani, pana la pacienti de varsta a treia.
In experienta echipei pe care o conduc, cel mai in varsta pacient avea, la momentul operatiei, 74 de ani! Si am avut si un pacient de 10 ani si jumatate, o fetita extrem de ambitioasa, in familia careia a existat o drama permanenta – parintii ei erau extrem de ingrijorati, o supuneau la diete care au fost ineficiente, la restrictii, intelegeau ca nu poate urma un tratament, asa ca au apelat la chirurgie, care s-a dovedit extrem de eficienta. Imi aduc aminte cu placere de aceasta mica printesa, care era atat de doritoare sa se integreze cu un alt aspect fizic in colectivul din clasa, sa poata sa-si poarte hainutele pe care si le doreste, sa nu oboseasca la gimnastica… A fost un pacient ideal!

Tango: Cam cum arata programul dumneavoastra?

Dr. Catalin Copaescu: Acest tip de chirurgie presupune ca ar trebui ca 60-70% din timpul tau profesional sa-l dedici pacientilor, atat inainte, cat si dupa operatie. Ceea ce si fac.
Saptamanal, organizez intalniri cu pacientii, discutand pe larg, timp de aproximativ 4 ore, toate aspectele legate de obezitate, astfel incat sa-si gaseasca raspunsuri la cat mai multe intrebari legate de succesul sau insuccesul terapiilor conservatoare, gasindu-si explicatii pentru toate dubiile pe care le aveau fata de chirurgie, clarificandu-si toate nelinistile pe care le aveau in legatura cu evolutia postoperatorie.
In rest, in fiecare dimineata, programul meu chirurgical incepe la ora 7, la 8 se termina deja prima mea interventie. Si efectuez in fiecare zi intre 6 si 8 interventii chirurgicale, dintre care, intre 3 si 6 pacienti, beneficiaza de interventii chirurgicale bariatrice.

Tango: E coplesitor… Mai aveti si viata personala?

Dr. Catalin Copaescu: Da, am din plin viata personala, am o familie extrem de bogata, sotia mea este chirurg, avem 4 copii – fiica mea cea mare este studenta la Medicina la Montréal, mai avem o fata care este studenta la Strasbourg, un baiat care este la colegiu, in Canada, si mai avem o fetita care sta cu noi, este in clasa a sasea. Deci familia mea are 6 membri! Pentru noi, concediile sunt perioade minunate, in care acumulam multe satisfactii, si care ne ofera prilejul impartasirii unor sentimente profunde, reciproce. Ma consider extrem de privilegiat.

Tango: Care e visul dumneavoastra, in acest moment?

Dr. Catalin Copaescu: Visul meu este sa pot dezvolta in Romania, cat mai curand, un centru de excelenta in chirurgia bariatrica, un centru care sa aiba sub aceeasi umbrela toate disciplinele, toate posibilitatile de investigatie, sa ofere conditii exceptionale pentru interventii chirurgicale de factura foarte moderna, similare cu cele din strainatate, si care sa ofere, in perioada postoperatorie, un loc unde urmarirea evolutiei acestor pacienti sa fie la standardele internationale.
In SUA, exista cam 500 de astfel de centre de excelenta, vestul Europei are in fiecare tara un numar insemnat de astfel de centre, iar Europa de Est nu are niciun centru! Am aceasta pretentie pentru ca, si va spun fara modestie, ceea ce oferim noi acestor pacienti se realizeaza similar oriunde in lume. Din punct de vedere al performantei operatorii, noi nu facem niciun fel de compromis.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • as vrea sa pot vorbi cu domnu doctor Catalin Copaiescu,despre chirurgia obezitati,las ruga sa-mi spuna la un pacient care are 164m si 101kg ce solutie ii dati ca sa slabeasca(nu reusesc sa tin regim ,pentru ca gatesc de dimineata pana seara i9n fiecare zi)si cam cat mar costa pentru ca eu incerc sa strang de mult niste bani pentru un inel gastric si as vrea sa stiu cat mar costa interventia cu totu ,am 27 ani si sunt femeie,si imi doresc sa slabesc pentru ca eu nu stiu cum e sa fi supla si am unele complexe care imi distrug viata si am 2 fete care le iubesc si nu as vrea savada cum ma complexeaza asta .VA MULTUMESC DACA PUTETI SAMI DATI UN RASPUNS AS FI FERICITA.MULTUMESC

    maria noiembrie 2, 2012 10:01 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.