Frenezia injectiilor estetice cu colagen a inceput cam odata cu aparitia ei in „Batman Returns”, inainte ca ravisanta Angelina Jolie sa monopolizeze box-office-ul si idealurile de look. Acum nu foarte multi ani, pe cand inca se mai purtau comediile romantice, eram toate innebunite sa aratam precum Michelle Pfeiffer: ne doream buze ca ale ei, rasfrante ademenitor, dar nu groase ca niste ventuze, ii admiram silueta fina, privirea luminoasa, aerul rasat si frumusetea calda, neostentativa.
Bot de rata
Aproape toate divele de la Hollywood au inceput prin a fi complexate de infatisarea lor, iar splendida Michelle Pfeiffer nu face exceptie. Simpla cochetarie sau temeri reale, nu se stie, dar cert e ca actrita votata de cei mai faimosi chirurgi esteticieni ca avand un chip cu proportii perfecte a declarat ca se considera in copilarie o fata urata, cu trup baietos si gura ca a ratoiului Donald. Nascuta pe 29 aprilie 1958 in Santa Ana, California, Michelle Pfeiffer a crescut alaturi de un frate mai mare, Rick, si doua surori mai mici, Dedee si Lori, pozitie care i-a dezvoltat fetitei aparent fragile o personalitate apriga, bataioasa, necesara „supravietuirii“ intr-un clan atat de numeros.
Dorinta de celebritate avea sa-i infranga, in cele din urma, parerea proasta despre sine, caci Michelle Pfeiffer a simtit pentru prima data gustul dulce al succesului la varsta de 20 de ani, cand a participat la un concurs local de frumusete – „Miss Orange County“ – pe care l-a si castigat. Trofeul obtinut a condus-o spre etapele superioare ale competitiei, „Miss Los Angeles“ si apoi „Miss California“, la finalul carora, desi n-a fost votata drept cea mai frumoasa fata din stat, s-a ales totusi cu un agent personal care i-a facilitat aparitia in cateva reclame si care i-a contractat primele roluri, minore, in seriale de televiziune.
Dupa liceu, un singur an de facultate la Golden West College si cateva joburi ca vanzatoare, Michelle Pfeiffer a abandonat orice alta directie de cariera si s-a concentrat exclusiv asupra vocatiei de actrita. S-a inscris la cursuri de teatru si a capatat astfel un rol mai de intindere in serialul live „Fantasy Island“. Debutul intr-un film de lungmetraj l-au reprezentat cateva replici din „Falling in Love Again“ (1980), care i-au netezit drumul catre prima partitura cu adevarat importanta din cariera ei. Aparitia in „Grease 2“ (1982) – film darâmat de critici si esec de box-office – a ajutat-o sa fie remarcata si aleasa sa joace alaturi de Al Pacino in legendarul „Scarface“, desi initial regizorul Brian De Palma s-a cam codit sa distribuie o incepatoare in rolul sotiei temutului si paranoicului Tony Montana.
Deloc intimidata de faima lui Al Pacino si de greutatea scenariului lui Oliver Stone, Michelle Pfeiffer a intrat in pielea personajului sau cu forta si gratie, dovedind publicului si criticilor de film ca poseda, pe langa o frumusete ravasitoare, un talent copt, pregatit sa faca fata rolurilor principale.
De trei ori pe langa Oscar
Dupa excelenta prestatie din „Scarface“, rolurile cap de afis n-au intarziat sa apara. Pe primul dintre ele l-a avut in comedia neagra „Into the Night“ (1984), unde i-a fost partenera lui Jeff Goldblum, urmat in 1985 de rolul principal in filmul lui Richard Donner, „Ladyhawke“. A fost apoi, alaturi de Cher si Susan Sarandon, una dintre frumoasele vrajitoare seduse si abandonate de maleficul (dar simpaticul!) Jack Nicholson in comedia fantastica „The Witches of Eastwick“, pentru ca in 1989 sa schimbe registrul comic cu dramatismul interpretarii din „Dangerous Liaisons“, film pentru care a primit premiul Academiei Britanice pentru cea mai buna actrita in rol secundar si o prima nominalizare la Oscar.
Tot in 1989, Michelle Pfeiffer primeste un trofeu pentru interpretare din partea New York Film
Critics Circle pentru prestatia din „The Fabulous Baker Boys“, iar in 1990 castiga un Glob de Aur si rateaza a doua oara Oscarul, de aceasta data pentru cea mai buna actrita in rol principal, cu acelasi film.
Numeroasele roluri care au urmat si care au facut din Michelle Pfeiffer un superstar al anilor ’90 au relevat o personalitate artistica extrem de versatila, un talent maleabil, exploatat cu forta si senzualitate. A fost rusoaica indragostita de Sean Connery in „The Russia House“ (1990), chelnerita blazata din „Frankie & Johnny“, superba Catwoman din „Batman Returns“ (1992), gospodina obsedata de Jackie Kennedy (rol pentru care a primit cea de-a treia nominalizare, necastigatoare, la premiile Oscar) din „Love Field“, profesoara sexy si tenace din „Dangerous Minds“ (1995), mama singura si coplesita de grijile carierei din „One Fine Day“ (1996). Naturaletea cu care stie sa treaca de la roluri cuminti la partituri de femeie fatala i-a adus lui Michelle Pfeiffer recunoasterea in bransa, admiratia criticilor si dragostea iubitorilor de cinema, dar firea linistita si discretia aparitiilor publice au impiedicat-o sa devina o „rasfatata“ a revistelor de scandal, precum mai temperamentala si mai bine platita ei colega de la Hollywood, Julia Roberts. Semn ca talentul si frumusetea singure, fara un pic de zvac mediatic, nu reusesc sa capteze constant si pe termen foarte lung atentia unui public curios si capricios. In 1999, Michelle Pfeiffer a aparut alaturi de sexy-durul Bruce Willis in „The Story of Us“, o drama de familie catalogata de unii critici drept „isterica“ din cauza tonului ridicat al replicilor si a dialogurilor extrem de ascutite. Miscatoarea poveste a mamei careia ii este rapit copilul din „The Deep End of the Ocean“ (1999) si intamplarile misterioase din thriller-ul „What Lies Beneath“ (2000) au incheiat decada cea mai aglomerata si mai plina de lauri din cariera de pana azi a lui Michelle Pfeiffer.
Logodne, copii si casnicii
Relatiile amoroase ale vedetelor par mai numeroase si mai ciudate decat cele ale oamenilor de rand, poate si pentru ca sunt analizate sub lumini nemiloase, de reflector. Chiar si asa, cele cateva povesti de dragoste traite de Michelle Pfeiffer n-au nimic iesit din comun, asa cum ar fi de asteptat din partea unui star de calibru de la Hollywood. Mai mult, ele par sa creioneze un parcurs sentimental fara mari sinuozitati care a condus-o, in cele din urma, catre marea iubire a vietii ei. Prima dragoste a lui Pfeiffer a fost regizorul Peter Horton, profesorul ei de actorie, care are si meritul de-a fi salvat-o pe actrita din capcana aderarii la o secta religioasa. Indragostita, Michelle Pfeiffer s-a extras din confuzia spiritual-dogmatica in care se adancise si s-a maritat, in 1981, cu Horton. Casnicia a durat pana in 1988, cand divortul s-a produs din motive nemarturisite presei, chiar in perioada in care cariera de actrita a lui Michelle Pfeiffer lua avant. Debutul in celebritate i-a adus, dupa divort, parteneri de iubire la fel de faimosi. Singura relatie nerecunoscuta public este cea cu Jack Nicholson. Cei doi nu s-au afisat niciodata impreuna, la modul romantic, insa lumea vorbeste ca in timpul filmarilor de la „The Witches of Eastwick“, una dintre vrajitoare i-ar fi cazut mai cu tronc sarmantului Nicholson decat celelalte doua. De-a lungul a vreo cinci ani, Pfeiffer a mai fost cuplata, pe rand, cu Val Kilmer, John Malkovich, Michael Keaton si Fisher Stevens, iar toate aceste relatii celebre si esuate au dus-o catre casatoria din 1993 cu scenaristul si producatorul David E.
Kelley, creatorul serialelor de televiziune „Chicago Hope“ si „Ally McBeal“. Tot in acel an, dar inainte chiar de a-l cunoaste pe Kelley si de a face planuri de nunta, Michelle Pfeiffer a adoptat o fetita mulatra, Claudia Rose. Gestul actritei a fost indelung analizat si comentat prin presa, ba chiar s-a zvonit ca adoptia ar fi fost insotita de oarece avantaje banesti pentru mama naturala a copilului, o infirmiera de culoare din New York, care avea inca patru copii. Insa Pfeiffer a negat vehement aceste insinuari, sustinand ca adoptia a fost perfect legala. Dupa casatorie, David E. Kelley a infiat-o si el pe Claudia Rose, iar in 1994 Michelle Pfeiffer a nascut un baietel, John Henry. Lucru straniu printre casniciile scurte si cu nabadai de la Hollywood, dar familia Pfeiffer – Kelley a ramas nezdruncinata pana in zilele noastre si de 15 ani nimeni si nimic nu pare sa-i umbreasca fericirea.
Frumosii ani ’50
Dupa aparitia din 2001, in emotionanta drama „I am Sam“, alaturi de Sean Penn, si cea din 2002, in „White Oleander“, unde a jucat cu Renée Zellweger si Robin Wright Penn, Michelle Pfeiffer si-a luat o vacanta de vreo cativa ani, timp in care s-a dedicat exclusiv familiei sale.
A revenit in 2006, cu un rol usurel in comedia romantica „I Could Never Be Your Woman“, pentru ca in 2007 sa aiba un fascinant schimb de replici cu Robert de Niro, Claire Danes si Sienna Miller in povestea fantastica „Stardust“. Un alt film in care Pfeiffer a jucat recent este musicalul
„Hairspray“, lansat tot anul trecut, film bine primit atat de critica, cat si de public. Actiunea se petrece in anii ‘50, iar Michelle Pfeiffer apare alaturi de John Travolta, personajul ei fiind, de aceasta data, unul negativ – o femeie haina, cu porniri rasiste.
Tot in 2007, Michelle Pfeiffer a devenit cea de-a 2345-a personalitate care a primit o stea pe celebrul bulevard
„Walk of Fame“ de la Hollywood. Totusi, talentul ei ar fi capatat, poate, valente mai complexe daca Pfeiffer nu ar fi avut proasta inspiratie sa refuze roluri principale precum cele din „The Silence of the Lambs“, „Thelma & Louise“ sau „Evita“. Si i-a acuzat deseori pe producatori ca-i propun tot felul de roluri, vrajiti mai mult de aspectul ei fizic, decat de talent. Se pare ca, dupa complexele din copilarie, tocmai frumusetea este cea care a facut-o, mai apoi, pe Michelle Pfeiffer, sa se indoiasca de onorabilele intentii ale celor care i-au construit cariera. Cu voia sau fara voia ei, insa, specialistii esteticieni au dovedit (pe baza unor calcule si masuratori ale distantelor intre trasaturile fetei) ca un asa look fabulos e rezultatul unor proportii perfecte ale chipului. Iar acum, la 50 de ani, Michelle Pfeiffer arata extraordinar fara sa fi apelat, zice ea, la niciun retus chirurgical. Alte femei, insa, au umplut rezervele clinicilor de frumusete si si-au facut zeci de operatii estetice ca sa-i semene.
Dar in ciuda admiratiei cu care este, in mod constant, coplesita, si a succesului batatorit in timp, Michelle Pfeiffer afiseaza, inca, o oarecare nesiguranta in fata camerei de filmat, sustinand ca mai are mult de invatat si de dovedit ca este, cu adevarat, o actrita buna. Sau poate ca, asa cum marturisea chiar ea, in gluma, intr-un interviu, ii este teama ca se va afla, pana la urma, ca nu este foarte talentata, ci doar se pricepe, cu un zambet dulce, sa ne pacaleasca pe toti.
Fan box
Nume: Michelle Marie Pfeiffer
Porecle: Mudturtle (un fel de „Broasca raioasa”, capatata in copilarie din cauza firii ei deseori rautacioase)
Zodie: Taur
Inaltime: 1,71 m
Ochi: albastri; Par: blond.
Studii: Liceul (pe care l-a terminat in 3 ani), un an de facultate de jurnalism, cursuri de actorie.
Familie: casatorita cu David E. Kelley, are doi copii, Claudia Rose (15 ani) si John Henry (14 ani).
Atuuri fizice: buzele, pometii si pielea. A fost votata actrita cu cel mai frumos ten de catre membrii Institutului de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din Los Angeles.
Adora: inghetata de vanilie si sa leneveasca in pat.
Uraste: sa fie judecata numai dupa aspectul fizic.
Cariera de rezerva: cantareata. In musicalul „Hairspray” a dovedit ca stie sa cante foarte bine.
Culoarea preferata: albastru.
Idoli: Katharine Hepburn si Marlon Brando.
Colectioneaza: figurine ingeras
Barfe:
A pus pariu cu George Clooney pe zece mii de dolari ca el se va insura si va avea copii pana la varsta de 40 de ani. Michelle Pfeiffer a pierdut, a onorat pariul, insa Clooney i-a returnat banii.
Un fan a oprit-o pe strada si i-a multumit ca a ajuns o asa actrita de succes fara sa aiba sanii mari.
Fostul ei iubit, actorul Val Kilmer, a scris o poezie special pentru ea.
A refuzat orice colaborare profesionala cu sotul ei, producatorul David E. Kelley, pe motiv ca una dintre regulile casniciei lor este sa nu amestece niciodata cariera cu viata personala.